Stadio Giuseppe Meazza, 2022-01-09 20:45

Inter - Lazio
2 - 1

Postpartita: Åttonde raka segern för Inter - slog Lazio i brödramötet

På söndagskvällen kunde Inter rida hem en viktig seger mot örnarna från Rom. Tre poäng mot huvudstadsklubben befäster Inters position i toppen trots en match mindre spelad än övriga i toppskiktet. Alessandro Bastoni blev stor segerorganisatör med ett mål och en assist och bud på mer.

Efter debaclet från Serie A och den inställda matchen i torsdags vände Inter hem till Milano för brödramöte med Lazio. En match som på förhand hade alla ingredienser för att bli riktigt bra. Stämningen var fantastisk redan en bra stund innan domaren blåste igång och det fortsatte även en bra bit in i fotbollsmatchen. Trycket nere på plan höll inte samma klass i början, det går inte riktigt att påstå. Men det var våra pågar, till dagen klädda i den regnbågsfärgade tredjetröjan, som höll i bollen och försökte föra spelet. Däremot jag tror inte att Lazio var missnöjda med det.

Efter en kvart nickade Ivan Perisic över på Nicolo Barellas fantastiska inlägg, men bara två minuter senare gjorde Lautaro Martinez 1-0 på en otrolig frispelning från Alexis Sanchez. Det är alltså en framspelning av allra högsta klass som gav Lautaro Martinez friläget och avslutet höll också hög klass.

Det trodde i alla fall jag. En svårförståelig bedömning gav offsideavblåsning, något man inte kunde se med blotta ögat på någon av repriserna. Inte ens kommentatorerna påpekade att det ens kunde vara offside. Dessutom var det den typen av offsidemål som man inte ens fick se offsidebilderna på, och när man väl fick det visade det sig att en axel var offside, vilket så klart är helt absurt och orimligt att basera en offsidebedömning på. Reglerna säger att det är rätt i dagsläget - men jag menar att man bör ändra dem. Hellre fria än att fälla. För mig är VAR till för att förhindra uppenbara fel - vilket det absolut inte var.

Inter dominerade sedan matchbilden totalt och öste på med målchanser. Lautaro Martinez volley och Stefan de Vrijs misslyckade nick - det saknades inte möjligheter men de var inte kliniska nog. Men en annan mittback i form av Alessandro Bastoni skulle ge Inter ledningen med ett riktigt fint avslut från utanför straffområdet. Andra målet i klubben kom nästan exakt två år efter det första, borta mot Lecce säsongen 19-20.
Tyvärr skulle andra försvarare samt målvakten göra bort sig ganska rejält när Ciro Immobile fixade en ologisk kvittering i den 35:e minuten. Anfallaren gjorde det bra individuellt, utan tvekan. Men både Milan Skriniar och Stefan de Vrij såg vilsna och räddhågsna ut. Samtidigt var Samir Handanovic ute och plockade päron, men inte boll.

Däremot var han verkligen med på noterna när Pedro var stort sett frispelad med slovenen. Räddningen höll hög klass när han avstyrde ett avslut som kanske kunde ha varit bättre, men läget kunde knappt ha blivit så mycket bättre. I den 40:e minuten visades matchens första kort upp, Luiz Felipe fick syna det efter att ha tacklat ner Roberto Gagliardini ganska bryskt på mittplan. Inter gick till halvtidsvila med 1-1, mycket tack vare ett löjligt misstag från försvaret.

Därmed var det jakt som gällde för Nerazzurri del i andra halvlek, men det är allt annat än orättvist att påstå att Lazio var det bättre laget de första tio minuterna av andra halvlek.
Att han är skicklig offensivt vet vi alla, men i dagens match var det särskilt tydligt att Alessandro Bastoni var en del av anfallen. Nästan varje gång vi kom i farliga lägen var han med och bidrog i högsta grad. Han var med och drog igång anfallet som sjukt nog inte ledde i mål. I den 64:e minuten hade Denzel Dumfries och Ivan Perisic ett dubbelläge som Thomas Strakosha på något sätt lyckades avstyra. Bara sekunder senare blev den holländska högerbacken som säkert grämde sig över sitt missade läge, nedgjord i straffområdet. Eftersom inga reprisbilder rullade har jag svårt att uttala mig kring om det borde ha varit straff eller ej. Men det kändes som att han själv tappade balansen.

Men vi skulle få se en revansch för en annan av spelarna. Mittbacken Milan Skriniar hängde inte med vid Lazios kvittering men han såg till att själv ge ledningen till Inter i den 67:e minuten på assist från Alessandro Bastoni. Hemmalaget körde över Lazio efter noter och fick ett välförtjänt ledningsmål. Bara minuter senare blev Stefan Radu varnad efter att ha gjort ner Denzel Dumfries och likaså Mattia Zaccagni för att ha tacklat Nicoló Barella. Ett rött kort visades upp men togs sedan ner. Alexis Sanchez och Lautaro Martinez togs sedan av samtidigt för att ersättas av Joaquin Correa och Edin Dzeko. Minuter senare blev Matteo Darmian inbytt istället för Denzel Dumfries som fick ta emot många fula smällar strax före han blev utbytt.

Med åtta minuter kvar kom de två sista bytena för Inter. Arturo Vidal och Federico Dimarco bytte av Ivan Perisic och Nicolo Barella. Tydlig defensiv karaktär på bytena, något jag inte riktigt förstår anledningen till. Det hade varit helt logiskt att försöka fortsätta det övertag man haft nästan hela matchen igenom, men istället fick man lida ända till slutvisslan.