Lagbanner
2021-01-26 20:45

Inter - Milan
2 - 1

Postpartita: Eriksen sänkte Milan
Dansken fick ta av sig avbytarvästen och avgöra.

Postpartita: Eriksen sänkte Milan

Inter slog till slut Milan efter ett fantastiskt frisparksmål av Christian Eriksen. Men insatsen var dominant och det var Zlatan Ibrahimovic som satte Milan i stora bekymmer. Det var dock inget fel på Milans arbetsinsats som gjorde att Inter fick vänta tills det nästan spelats 100 minuter innan matchen avgjordes.

Derbyt mellan Milan och Inter började i ett alldeles rasande högt tempo och under den första halvtimmen blev det en skada, en varning och ett byte samt mer än en handfull bra chanser. Simon Kjær var mannen i centrum vid alla de tre förstnämnda händelserna. Zlatan Ibrahimovic skulle dock ge AC Milan ledningen, lite från ingenstans. Aleksandar Kolarov vågade inte försöka stoppa svensken och stod för ännu en dålig försvarsinsats i en duell mot Zlatan.

I den 45:e minuten blev det ett rejält tjafs mellan lagen runt Milans straffområde efter att Zlatan Ibrahimovic skulle spela clown. Det delades ut flera gula kort. Zlatan Ibrahimovic och Romelu Lukakus bråk tog inte slut på en bra stund och Romelu Lukaku kunde inte lugna ner sig, något som förstås även äventyrade Romelu Lukakus öde i matchen. Att bedöma rimligheten i reaktionen är omöjligt eftersom vi inte vet vad som sägs på planen, men det var ursinnigt och okontrollerat på ett sätt som Romelu Lukaku inte setts i Inter tidigare. 

Det var underbart att se lite hets kring ett derby utan publik och som således saknade en del av den glöden. Det sägs att det kan ha förekommit förolämpningar mot Romelu Lukakus mamma, kopplat till rykten om att hon ska ha utövat voodoo. Det är något som Romelu Lukaku tidigare avfärdat med kraft och bland annat hotat en engelsk tidning med stämning efter att den spridit uppgifter om detsamma. Att Zlatan Ibrahimovic skulle bete sig illa, det visste ju vem som helst. Men att det blev ett väldans liv efteråt bidrog till att det blev en hetare match. Det kan definitivt ha varit positivt för Inter. Det blev åtminstone början på något positivt då Zlatan inte kunde slutföra matchen, dels på grund av det gula kortet.

Att Achraf Hakimi kom in i direkt märktes verkligen. I den 50:e minuten stod han för ett fantastiskt inspel till Alexis Sanchez som tvingade Milans reservmålvakt att göra en stor räddning. Matteo Darmian hade inte sin bästa halvlek någonsin i första och hade nog samlat ihop till ett tidigt byte. Marcelo Brozovic drog på sig ett gult kort tio minuter in i den andra halvleken och han såg något frustrerad ut i den situationen. Inters chansmässigt stora dominans fortsatte och Achraf Hakimi var motorn. 

I den 58:e minuten blev Zlatan Ibrahimovic utvisad efter att ha tacklat Aleksandar Kolarov och han protesterade inget. På en kvart hade han dragit på sig två onödiga gula kort. Till följd av det gjorde Milan ett byte. Ante Rebic fick komma in istället för Brahim Diaz. Det tog inte lång tid innan han själv gjorde anspråk på ett rött kort. Kroaten knockade Nicoló Barella i ansikten med axeln, det är inget solklart rött kort, men jag tycker inte att det är obefogat att tala om det.

Han blev varnad och det kändes som ett sansat beslut. Inter valde sedan i den 67:e minuten att byta in Lautaro Martinez istället för Ivan Perisic. Efter en VAR-process som tog ett par minuter så gjorde Romelu Lukaku kvitteringsmålet på straff efter drygt 70 minuter. I den 74:e minuten kom ett oväntat byte, huvuddomaren gick av! Det var Inter som var bäst i andra halvlek, men Milan tappade också i energi och ork efter en utvisning och två skador i matchen.

Samu Castillejo kom in istället för Alexis Saelemaekers i den 85:e minuten i ett sista försök från gästande Stefano Pioli att ge energi till ett trött Milan. Många avslut avlossades från Inters sida under den andra halvleken och Christian Eriksen fick komma in i den 88:e minuten för att försöka med det han kanske gör bäst av allt, avgöra matcher. Lautaro Martinez kom i ett 100%igt friläge med en minut kvar av ordinarie tid men brände målchansen, i vanlig ordning. I den 90:e minuten stod Tatarusanu för ännu en superräddning på Romelu Lukakus avslut från nära håll. Det blev tio minuters tilläggstid efter domarbytet, utvisningen och alla byten. Aleksandar Kolarov gick av i 92:a minuten och in kom istället Ashley Young.

Märk väl vad jag skrev vår kära danske mittfältare. Visst skulle han avgöra derbyt med ett av säsongens snyggaste mål.

Christian Eriksen gjorde vad alla har längtat efter.

Ett frisparksmål eller tio av allra högsta klass från vår danska trollkarl är väl något som alla såg framför sig när han skrev på för ett år sedan. Målet ikväll är tveklöst hans viktigaste och största insats i Intertröjan, men han spelade bara cirka tio minuter. Mange tak, Chris!

En dominant insats i ett derby, igen.

Låt vara att det tog till den 98:e minuten att avgöra, Inter skapade mer än 10 fler bra målchanser än AC Milan och förde spelet i cirka 75 minuter av matchen. Det var en inte helt otypisk Intermatch på så sätt att man var ineffektiva framåt. Men avgörandet kom på bästa sätt och Milan fick tro att de kunde mäta sig med Inter. 

Kul med ett bra AC Milan.

När Inter är bra behöver Inter ett bra Milan och vice versa. I år är Milan duktiga och lojala i sitt hårda slit på planen och det ger resultat. Tekniskt är Inter och Juve bättre, men det är något bra på gång för stadsrivalen.

Forza Inter!

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2021-01-26 23:20:00
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?