Stadio Artemio Franchi, 2021-09-21 20:45

Fiorentina - Inter
1 - 3

Postpartita: Fiorentina - Inter 1-3

Segertåget tuffar på i Serie A och Simone Inzaghi har fått en, förutom smällen mot Real Madrid, perfekt start i Nerazzurri. En fritt flödande anfallsfotboll med ett okej defensivt tänk, det ska mycket till för att Inter ska stoppas säsongen 21/22. Överraskningslaget Fiorentina tog ledningen i första halvlek och styrde matchen, men Inter vände och vann bekvämt efter en andra halvlek i sann Inter-stil.

Släkten är värst, säger man. Cristiano Biraghi var nära att ge Fiorentina ledningen efter bara en minut. Efter ett riktigt fint anfall från Viola lyckades Inter få bort bollen, men inte längre än till Biraghi som slog till med ett avslut nästan träffade mål.

I den tionde minuten fick Samir Handanovic gripa in med en superräddning på ett skott från Dusan Vlahovic som var på väg mot nättaket. Emellan de två bra chanserna för Fiorentina hade Inter en del boll men skapade inget märkvärt.

Milan Skriniar fick matchens första varning i den 18:e minuten efter att ha stoppat upp Nicolas Gonzalez på ett otillåtet sätt utanför straffområdet. Fiorentinas mycket positiva matchstart skulle betala sig. Riccardo Sottil gav Viola ledningen efter ett regelvidrigt mål. Nicolas Gonzalez använde ojusta medel för att få Milan Skriniar bort från ryggen, men domaren valde att fria. Med det sagt var det inte oförtjänt.

Det var nära att kvitteringen kom i den 30:e minuten när Calhanoglus frispark parerades på ett fint sätt av Bartlomiej Dragowski i Fiorentinas mål. Sammantaget var det en halvlek då Fiorentina var snäppet hetare och Simone Inzaghi behövde ta fram verktygslådan i paus.

Inledningen på den andra halvleken var helt okej och ganska fort kom kvitteringen. Nicoló Barella med ännu en assist fram till Matteo Darmian som slog in bollen lågt. Den italienska ytterbacken hade haft en jobbig match och höll på att bytas ut för Denzel Dumfries. Men då stoppade man bytet i åtminstone drygt en kvart.

Direkt efter skulle även ledningsmålet komma. Edin Dzeko nickade in Hakan Calhanoglus hörna till 2-1 i den 55:e minuten. Han vann duellen mot Biraghi med stor marginal och vändningen var ett faktum.
Med drygt en halvtimme kvar blev Matteo Darmian varnad för en odiskutabel regelöverträdelse efter en sen tackling. Ett par minuter senare blev Dumfries inbytt istället för målskytten. I samma veva gjorde Fiorentina ett dubbelbyte. Han skulle direkt bli ett stort hot mot Fiorentinas försvar och skapade problem.

Lautaro Martinez hade en jättechans att göra mål när Dumfries hittade honom med en fin passning, men skärpan var inte på plats under tisdagskvällen för Lautaro. Med drygt 20 minuter kvar kom Alexis Sanchez och Matias Vecino in istället för Barella och Dzeko som hade en hand med i spelet i varsitt mål.

Alessandro Bastoni drog i Nicolas Gonzalez tröja med mer än tio minuter kvar. Men istället blev Fiorentina-spelaren varnad för protest och sedan faktiskt utvisad för att ha applåderat domaren sarkastiskt. Därmed fick de en av sina bästa spelare borttagen för en överdriven reaktion. Kaosmatchen fortsatte. Calhanoglu blev varnad med sju minuter kvar. Han skulle direkt bli utbytt efter det gula. Federico Dimarco och Roberto Gagliardini kom in istället för mittfältsgeniet från Turkiet och Lautaro Martinez som inte hade en bra kväll.

Spiken i kistan kom med tre minuter kvar att spela. Matias Vecino hittade fram till Roberto Gagliardini som i sin tur skarvade vidare bollen till Ivan Perisic. Kroatens första mål för säsongen var med all säkerhet viktigt för honom.

Första vändningen säsongen 21/22 - sitter mentaliteten kvar är mycket vunnet.

Inter vände många matcher under Antonio Contes tid i klubben och ingen Interisti kände sig slagen vid underläge i halvtid. Under kvällens match var man lite intresserad av vad Inter skulle göra åt Fiorentinas tunga matchinledning. Men man tog initiativet direkt i den andra halvleken och gjorde tre mål. Detta mot ett mycket starkt Fiorentina. Inter är helt klart bäst i Italien just nu.

Målsnitt på 3.6 mål per match hittills - hur länge håller det?

Ingen som har sett Inters säsongsinledning kan säga att de 18 målen som gjorts på fem matcher är i överkant, men över tid är det svårt att hålla i dessa världsledande siffror. Tangerat klubbrekord med mål i 24 raka matcher i Serie A är en annan notering att ta med sig från dagens match.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2021-09-21 22:54:36