Lagbanner
Postpartita: Inter - Juventus 1-1
Lautaro behöver kliva fram i de stora matcherna, särskilt nu när Lukaku lämnat.

Postpartita: Inter - Juventus 1-1

Två förhandsfavoriter till ligatiteln möttes på söndagskvällen och de båda behövde vinna för att inte halka efter Milan och Napoli i toppen av tabellen. Det var Inter som tog ledningen där Dzeko höll sig framme på returen efter skott av Calhanoglu, en ledning man höll in i paus. I matchens slutskede får dock Juventus en straff tilldelad av VAR och de båda lagen får dela på poängen.

Det var en väntad startelva som Inzaghi ställde på benen där Darmian fortsatt fick förtroende till förmån för Dumfries. En elva där Calhanoglu fick en av de centrala mittfältspositionerna där Vidal tvingats utanför matchtruppen på grund av en förkylning. Annars var Bastoni tillbaka i trebackslinjen där Dimarco fått chansen vid ett par tillfällen. I Juventus var det anmärkningsvärt att bänken bestod av spelare som Dybala, De Ligt och Chiesa. Det innebar att spelare som Kulusevski, Bernardeschi och Morata fick förtroendet från Allegri. Tränaren valde även att spela med en fyrbackslinje och då fanns det helt enkelt inte plats för De Ligt där Bonucci och Chiellini är givna centralt.

Den första halvleken inleddes positivt från hemmalaget där man tidigt visade att det var en otroligt viktig match. Även om de svartblåa inledde positivt så var det tydligt att det var ett ställningskrig där ingen ville släppa ifrån sig någonting. Ett taktiskt drag från Juventus var att låta Kulusevski punktmarkera Brozovic under Inters uppspelsfas. Ett smart drag från Allegri där kroaten är nyckeln till inledningen av Inters offensiva spel. Dock så finns det skickliga passningsfötter även i Skriniar och Brozovic och Inter lyckades hitta vägar ut ur Juventus höga press. När bortalaget gick fram och skapade farligheter handlade det framförallt om fasta situationer. Dock så kom den farligaste chansen från en farlig retur rakt ut i banan där Handanovic återigen höll på att ställa till det för hemmalaget. Det skulle dock vara de svartblåa som tog ledningen i den första halvleken där Calhanoglu träffade stolpen och Dzeko slog in returen i öppet mål. En ledning som man höll hela vägen in i halvtidspausen. Förutom målet hade man väldigt svårt att skapa chanser mot ett smart spelade Juventus. 

Även den andra halvleken var ett ställningskrig utan många klara målchanser. Inter fick ett par omställningar utan att ta vara på chanserna. De båda tränarna valde att göra en rad förändringar där Dybala och Chiesa fick komma in med ungefär 25 minuter kvar av matchen. Inzaghi svarade med att plocka av Calhanoglu som nyligen kommit tillbaka från en skada och ersätta honom med Gagliardini. Ett byte som skulle bli kostsamt för Inter där italienaren inte hade någon bra dag på jobbet. Vidal hade varit ett bättre alternativ om han hade varit tillgänglig. Även en spelare som Eriksen saknas enormt. Inter valde även att ta in Dumfries och Sanchez där Perisic och Lautaro fick lämna. En tränare gick för det och den andre försökte spela på resultatet. Det hade kunnat fungera om det inte var för att VAR bröt in i matchens slutskede för att ge Juventus en straffspark. Det som regelverket säger är att VAR ska bryta in när det är uppenbara felbeslut. I matchen ser man tydligt domaren som ser situationen och vinkar avvärjande att det inte är någon förseelse. När man ser på reprisen i slow motion så ser man att det finns en liten kontakt precis i utkanten av straffområdet, där Dumfries är den skyldige. Kontroversen handlar dock om det faktum att VAR bryter in även fast huvuddomaren sett situationen och gjort en egen bedömning. Frågan är om Inter hade fått en liknande straff borta mot Juventus i slutskedet av en match om de hade haft en knapp ledning? Jag tror de flesta har en tydlig idé kring svaret på den frågan.

Avslutande tankar

Samarbetet mellan Lautaro Martinez och Dzeko håller inte samma nivå som förra säsongen där Lukaku hade en telepatisk relation med argentinaren. Dzeko fortsätter dock att leverera mål på ett väldigt övertygande vis. Lautaro behöver kliva fram i de stora matcherna.

Perisic stod för en mycket bra insats ute till vänster tills dess att Chiesa kom in i matchen. Det gula kortet blev kostsamt då Inzaghi tvingades göra rotationen som senare kostade målet. Perisic har dock varit bra i en rad matcher nu och borde vara aktuell för ett nytt kontrakt om han själv är intresserad av att stanna.

Bredden på det centrala mittfältet håller inte samma nivå som förra säsongen. Eriksen är saknad. Sensi är alltid otillgänglig. Gagliardini och Vecino är inte tillräckligt bra ersättare. Om Brozovic har en dålig dag så finns det inte något tydligt alternativ. Något att hålla ögonen på inför Januarifönstret.

Att matchen slutar oavgjort innebär att båda lagen är förlorare. Milan och Napoli har fått ett stort försprång i toppen och det kommer att krävas mycket mer om man ska kunna vara med och hota om ligatiteln den här säsongen. Jag tror att det blir svårt. 

Forza Inter!


 

Magnus Wecksell2021-10-25 09:46:10

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?