Postpartita: Inter-Liverpool
Tung förlust i Champions League.

Inter inledde dubbelmötet i sextondelsfinalen med en tung förlust hemma i Milano efter en prestation som förtjänade mycket mer än slutresultatet. Här kommer en kortare summering av gårdagens match.

Matchen öppnade jämnt och höll sig så genom nästan hela den första halvleken. Bägge lagen gjorde en stark defensiv halvlek, men hade svårt att utnyttja sina anfall. Inter fick matchens första läge när Lautaro fick bollen utanför boxen och lyckades få iväg ett avslut som på en bättre dag hade kunnat gå in. Några minuter efter Inters första läge kom Liverpools första farliga avslut när mittbacken Konaté nådde högst på en frispark som var ytterst nära att gå in efter en nick.

Redan i anfallet efter Liverpools nick kom halvlekens bästa möjlighet då Perisic fick bollen på sin vänsterkant och slog in en klockren boll till en halvfri Hakan Calhanoglu som fick till ett skott som gick i underribban och ut. Ett läge som definitivt förtjänade bättre och som måste utnyttjas bättre om man ska vinna mot lag som Liverpool. Halvleken följdes upp av ett par avslut från bägge lagen, men som aldrig var riktigt nära att ge något.

Båda lagen var som sagt oerhört stabila defensivt och De Vrij, som haft det tufft i flera matcher den senaste tiden, gjorde en bra första halvlek tillsammans med Skriniar och Bastoni. Brozovic gjorde såklart en mycket bra match, men man märkte att mittfältet saknade sin motor Barella. Hakan tycker jag inte har sett likadan ut som han gjorde innan årsskiftet, men där får vi hoppas att det är en formsvacka som grundar sig i lagets egna formsvacka. Liverpools bägge mittbackar täckte upp otroligt starkt i deras defensiv och styrde Lautaro Martinez ur balans. Duellen mellan vem som är den bättre defensiva mittfältare bjöd verkligen upp till dans då inte bara Brozovic stod för en fantastisk matcher överlag, utan också Fabinho, som verkligen stack ut i den defensiva lagdelen hos scousarna.

Andra halvlek gav verkligen något annorlunda jämfört med första 45. Inter öppnade klockrent och tryckte ner Liverpool till deras mållinje i perioder. Mittfältet styrde och hittade luckor att bryta mönster flertalet gånger. Liverpools ytterbackar, framförallt Trent Alexander-Arnold, hade det mycket tufft att palla med trycket som Inters press erbjöd. Liverpool är ett lag som utgår från att vara det lag som trycker på motståndarna och erbjuder press vid bollförluster, men Inzaghi manövrerade Klopp i stora delar av andra halvlek som på en mer fokuserad dag bland spelarna hade gett resultat i målprotokollet.

Första målchansen för Inter i andra kom efter att Dumfries kom loss vid mittlinjen och slog en överlappande boll till sin wingback-kollega Perisic, som efter ett slarv av Trent i hemjobbet var ett par meter förre engelsmannen. Perisic slog in en boll mot en springande, men tyvärr otajmad, Lautaro Martinez som kom alldeles för kort till bollen och det fina läget resulterade i ett inkast för bortalaget.

Inter lyckades tillslut få in en boll efter att en djupledslöpande Dzeko kom först på en boll och slog in bollen i Liverpools mål, men det blev tillslut bortvinkat efter ganska klar offside.

Matchen fick en total vändning i 75e minuten då det underlägsna bortalaget spelade till sig en hörna efter att den nyinbytte Diaz fick sitt halvbra avslut blockerat. På hörnan som Robertson stod för hade han adresserat bollen till en framrusande Bobby Firmino som överraskade den annars så briljanta Bastoni vid första stolpen och brassen fick till en svår precisionsnick, där Handanovic även handlade för långsamt, som placerade sig nere vid bortre stolpen. 0-1 till bortalaget.

Efter målet tappade Inter energin och försvarade tappade samma skärpa som man hade under resten av matchen. Bara 8 minuter efter 0-1 slarvade De Vrij i straffområdet och det andra målet kom efter att Salah fumlat in bollen i mål. 0-2.

Inter hade matchen i sina egna händer, men små misstag och några sekunder av ofokuserade förvarare samt anfallare, kostar ofta i ett möte med ett såpass bra lag. Gårdagen tillhörde verkligen inte Lautaro Martinez som kändes otajmad hela matchen i nästan alla situationer, och jag ser gärna att Sanchez får chansen från start bredvid Dzeko tillsvidare.
Nu får vi fokusera på kommande omgångar i ligan, för där har vi ett guld att försvara.

En svår returmatch väntar på ett Anfield som få bortalag kommer vinnande från, men inget är omöjligt och mitt hopp om en vändning är inte helt borta.