Juventus - Inter
3 - 2

Postpartita: Juventus - Inter
Mästarna förlorade efter att Juventus på något sätt lyckades få med sig poäng

En match som inte går att sammanfatta för någon som inte såg den. Domaren stod i fokus när Juventus lyckades få med sig tre poäng från matchen mot Inter. Detta efter mål på två straffar som inte går att sammanfatta som något annat än felaktiga. Insatsen var dålig åt båda håll och gav en match som inte avgjordes av skicklighet.

Rivalerna ställde båda upp med sina bästa lag. Juventus förde spelet och hade mest boll men Inter hade full kontroll. Den enda chansen i inledningen av matchen från Juves sida var ett dåligt avslut från ett farligt läge av Dejan Kulusevski. Svensken stod sedan för en mycket ful stämpling av Achraf Hakimi och fick syna det gula kortet.
Från den 15:e minuten och framåt tycker jag att Inter hade en bättre och bättre period spelmässigt.

Man kom fram lite oftare och lät inte bara Juventus hålla i bollen. Vi är duktiga på omställningar och de försökte stoppa dem på alla möjliga sätt. Rodrigo Bentancur blev varnad efter drygt 20 minuter när han drog i Lautaro som försökte kontra. Årets mest oklara straff tilldömdes Juventus TROTS VAR-granskning. En förseelse som knappt syntes ens på reprisen. Cristiano Ronaldo missade den men slog in returen. Juventus, som spelade fult och borde ha fått Kulusevski utvisad efter ungefär 25 minuter, hade ledningen.

Med det sagt var Inter slarviga på offensiv planhalva och varje förnimmelse till målchans försvann lika snabbt som den skapades. Juventus förde spelet, men skapade inte heller så mycket målchanser. Det skulle dock ringa i målklockan. Att man kan ha klagomål och synpunkter kring den första straffen är givet. Men Inter fick kvittera på straff själva, efter en straffsituation som kanske inte var supergiven vid första anblick. Men efter VAR-granskning kunde det konstateras att Lautaro Martinez blivit stämplad av Matthijs de Ligt.

En mittback som är väldigt bra men som inte heller är främmande för att ställa till det för sig själv genom att stå för klumpiga misstag.
Juventus tog sedan ledningen några sekunder innan halvtid och det var dålig koncentration vid båda målen, det går inte att förneka. Inter såg inte så hungriga ut som de borde göra när de har chansen att förstöra Juventus säsong och närmaste framtid.

Darmian fick en orättvis straff emot sig, men var inte bra i spelet i övrigt heller. Därför valde Conte att byta in Ivan Perisic på hans plats i halvtid. Inter började andra halvleken ganska starkt. Pressen var högre och bollen var mer på Juves planhalva de första fem än under hela första halvleken, kändes det nästan som utan att ha något statistiskt stöd för det.

Lautaro Martinez var mycket nära att kvittera med ett mycket snyggt avslut i den 52:a minuten och som sagt, det var ett annat Nerazzurri som Conte slängde ut till den andra halvleken. Högre press, mer grinta och framförallt ett spelövertag på så sätt att man höll i bollen och skapade längre anfall. I den 55:e minuten blev Bentancur utvisad för Juventus, efter ett tufft dömt andra gula. Han fällde Lukaku, men jag tycker ej att det är utvisning.

Med uruguayanens utvisning som hänvisning fick Dejan Kulusevski kliva av. Weston McKennie kom in som innermittfältare för att fylla luckan efter Bentancur.
Det var en internsiv press som Juventus utsattes för efter målet. Inter anföll i våg efter våg. Det var ett Juventus som inte hade något att säga till om. I den 70:e minuten kom Alvaro Morata och Demiral in i Juventus. Federico Chiesa och Cristiano Ronaldo gick av. Någon minut senare kom Christian Eriksen också att bli utbytt efter en dålig insats. Stefano Sensi fick chansen istället.

Lautaro Martinez fick syna det gula kortet efter att ha stämplat Matthijs de Ligt. Nicoló Barella, Ivan Perisic och Achraf Hakimi kom ofta i bra lägen men gjorde konstant fel beslut i fel lägen. Alessandro Bastoni satte stopp för Cuadrado med en kvart kvar och fick syna det gula kortet. Att domare Calvarese var svag matchen igenom var tydligt. Det röda kortet var tveksamt dömt, den första straffen är obefintlig och han missade många kort och frisparkar matchen igenom. När Marcelo Brozovic var centimeter från fritt läge i straffområdet smälldes han ner, men Juventus fick frispark ett par sekunder senare när Barella hindrade kontringen.

Matias Vecino kom in med ungefär tio minuter kvar istället för Alessandro Bastoni och uruguayanen kvitterade nästan efter bara en minut på plan. Nicken räddades på ett spektakulärt sätt av Szczesny. En minut senare gjorde Inter äntligen mål. Giorgio Chiellini försökte filma sig till ett bortdömt mål, men efter att ha dragit Lukaku i tröjan så kom målet att bli tilldelat Inter ändå. Lukaku och Chiellini var i en tuff duell och båda höll i varandra när Lukaku stötte in kvitteringen.

Direkt efter kom ännu en obegriplig straff för Juventus. Denna gången utan att VAR ingrep. Cuadrado hängde kvar med benet så att Perisic skulle träfffa honom. En straff som söktes då Juventus var totalt ofarliga framåt matchen igenom.

En match som inte avgjordes av individuella färdigheter

Sammanfattat var det inga spelare som fick skina idag, bara Calvarese som fick göra massvis med matchavgörande bedömningar. Alla som såg matchen var överens, det var inte rimligt hur mycket Calvarese styrde den här matchen. Det är svårt att ta italiensk fotboll seriöst när det här händer ett antal gånger varje år. I en svensk kontext kan det ses som löjligt att skylla på domaren efter en förlust, men om man vet hur det har ser ut i Italien har man en högre höjd för det.

Man kan säga att inte allt var i Inters fördel. Rodrigo Bentancur blev utvisad efter ett hårt dömt andra gula, men man kan också ta i åtanke att det var ett andra gula som Dejan Kulusevski och Giorgio Chiellini kanske snarare skulle ha fått syna. Det behövdes dessutom VAR för att se Chiellinis desperata filmning vid Inters 2-2. Det höjs röster om att Calvarese borde få en timeout efter den här insatsen där så mycket blev fel åt båda håll.

Interredaktionenkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2021-05-15 20:18:19