Stadio Olimpico, 2021-10-16 18:00

Lazio - Inter
3 - 1

Postpartita: Landslagskaoset tog ut sin rätt - Inter förlorade i Rom efter skandalscener

Det brukar kallas för vänskapsmöte när det vankas match mellan Lazio och Inter, men dagens match var allt annat än vänskaplig. Osportslighet, kortregn, straffar och heta känslor präglade matchen och tillfälligheter avgjorde när Inter förlorade för första gången 21/22. Nu gäller det att vinna de två ödesmatcherna som väntar nästa vecka.

Inter tvingades till ett par byten i elvan då de sydamerikanska spelarna inte var fräscha nog att starta. Roberto Gagliardini, Federico Dimarco, Matteo Darmian och Ivan Perisic var några som fick starta, men som kanske inte alltid gör det. Kroaten ersatte Lautaro på topp medan övriga spelade på sina helt naturliga positioner.

Lazio började matchen allra bäst med mycket boll och hög press, men det vände efter att Nicoló Barella fixat straff för Inter. Den nybakade anfallaren Perisic sprang fram och smällde in den lågt till höger. Efter tolv minuter hade Inter ledningen i matchen. En bra period för Nerazzurri följde, men sedan tog Lazio över lite igen. Med andra ord böljade spelet rejält i första halvleken. Närmast att göra matchens andra mål? Ivan Perisic i den 35:e minuten. Ciro Immobile, Felipe Anderson och Sergej Milinkovic Savic skapade vissa problem men backlinjen och kapten Samir stod emot väl.

Med cirka tio minuter kvar av första halvlek fick Roberto Gagliardini ett helt obegripligt gult kort. Detta efter en situation där han tog bollen från Lucas Leiva med en riktigt fin tackling. Varken frispark emot eller gult kort kändes rättvist. Inter gick till halvtid i pole position mot ett dittills trubbigt men ändå taggat Lazio. Därmed var det inte läge att slå av på takten. Andra halvlek inleddes i ett liknande tema som den första avslutades med. Det var högt tempo i matchen men inget av lagen hade initiativet i matchen. Inter var möjligtvis det lite hetare laget, men de riktigt farliga chanserna lös med sin frånvaro.

Tyvärr fick Lazio en biljett in i matchen från ingenstans. Alessandro Bastoni hade handen uppe i en onaturlig situation och den kom i vägen från en Lazio-nick. Ynglingen blev varnad för förseelsen och Ciro Immobile satte straffen säkert till höger. Det var en identisk straff till den som Perisic slog i första halvlek. Efter målet kom hela fem byten, tre från Inzaghi och två från Sarri.

Inzaghi valde att lyfta in Matias Vecino, Denzel Dumfries och Joaquin Correa. Ut gick Ivan Perisic, Alessandro Bastoni och Roberto Gagliardini. Lazio å sin sida tog in Manuel Lazzari och Luis Alberto, vilka för övrigt borde vara två helt tokgivna startspelare i Lazio enligt mig. En överskattad och medioker spelare i Elsind Hysaj fick lämna planen samt Toma Basic som har mer i sig än vad han fick ut idag mot Inter.
Med kvarten kvar kom Lazios Mattia Zaccagni in istället för Pedro, Hellas Veronas stora succéspelare under fjolåret. Edin Dzeko ersattes samtidigt av Lautaro Martinez.

Sedan kom ett diskutabelt ledningsmål från Lazio. Efter att Inter fått en spelare skadad på mittplan vlade Lazio att fortsätta spela och sedan blev det nästan rena slagsmålet efter målet. En mycket ful sekvens förstås. Situationen som ledde till att Dimarco sänktes och blev liggandes borde renderat i en frispark. Om det hade skett i straffområdet hade VAR gett straff tio gånger av tio.

Det gula kortet delades ut till Felipe Anderson, Sergej Milinkovic Savic, Lautaro Martinez och Denzel Dumfries. Sista draget från Inzaghi var att lyfta in Hakan Calhanoglu istället för Nicoló Barella. Joaquin Correa varnades med några minuter kvar för vad som måste ha varit en protest. I den 90:e minuten blev även Matteo Darmian varnad, för en situation som var nästan identisk till Dimarcos på mittplan men domaren var snabb på pipan denna gången.

Skillnaden är förstås att de tappade bollen och inte kunde tilldömas fördel av boll. Det ska dock sägas att domslutet så klart var korrekt, men det var en blytung situation att få emot sig. Sergej Milinkovic-Savic punkterade matchen på tilläggstid med sitt 3-1 mål på hörnan. Första förlusten var ett faktum och detta sätter rejäl press på Inter inför den viktiga veckan. Sheriff och Juventus måste besegras.

Kortregnet i slutet av matchen berodde på att Inter var ur balans, men det kan sägas att Lazio utan tvekan hade kunnat få se minst två gula på tilläggstid. Immobile skickade iväg bollen när det var dags för frispark för Inter. På frisparkssituationen som föranledde rensningen borde en Lazio-spelare blivit varnad för stämpling. Det bevisar vilken hård kamp det blev i slutet av matchen. Årets första riktigt dåliga försvarsinsats kom mot Lazio i Rom. Men det var ingen rättvis förlust över 90 minuter ändå och sådant kan hända under en säsong.

Nu gäller det att visa nästa vecka att Inter fortsatt är det bästa laget i Italien, vilket de utan tvekan borde vara.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2021-10-16 20:03:00