Parma - Inter
1 - 2

Postpartita: Parma - Inter 1-2
Chilenaren ordnade tre poäng med stil.

Firma SaLu ordnade tre poäng när den årliga traditionsenligt tuffa matchen på Ennio Tardini spelades på torsdagskvällen. Alexis Sanchez två mål sätter Inter i en guldposition inför söndagens tuffa, tuffa möte mot Atalanta. Ett av Inters sista hinder den här säsongen, enligt min uppfattning.

Inter var laddade från start. Redan efter två minuter var kom laget mycket nära ett ledningsmål, men turen var inte på Inters sida då. Inte minst Achraf Hakimi och Romelu Lukaku såg taggade ut. Men den första kvarten var ändå Parmas i det stora hela då man faktiskt fick ha en del boll. I den 15:e minuten var Inter mycket lättade att Parma inte tog ledningen. Hernani serverade en fristående Jasmin Kurtic som tvingade Samir Handanovic till en superräddning.

Christian Eriksen fick i princip öppet mål efter en halvtimme men passningen från Achraf Hakimi hamnade bakom danskens fötter och det blev aldrig så farligt som det skulle ha kunnat vara. Som vanligt stod Hakimi för en världsklassaktion som faktiskt var värdig en assist i protokollet. Milan Skriniar och Ivan Perisic fick senare varsin chans under en tilltrasslad situation i Parmas straffområde men båda skotten täcktes.

Innan domaren blåste för halvtid hann Romelu Lukaku med att missa ett läge från väldigt nära håll då han nickade precis utanför stolpen. Totalt sett var första halvleken något av en besvikelse. Även om Inter kanske borde ha gjort något mål så var det inte tal om någon helgjuten och imponerande insats i övrigt, för att säga det milt.
Goal Line Technology gav Inter ledningen efter att Alexis Sanchez frispelad av Romelu Lukaku sköt ett hårt avslut som studsade via målvakten in i mål.

Det var inget spektakulärt mål som kommer hållas bland storspelarens highlights efter karriären, men chilenaren förtjänade målet. Ett viktigt besked att han gör mål för andra matchen i rad. Några mål från andra än Lautaro Martinez och Romelu Lukaku är vitalt för att Nerazzurri ska kunna säkra titeln. Romelu Lukaku och Alexis Sanchez tröttnade ej efter 0-1 utan de kombinerade sig senare fram till 0-2. Lukakus soloprestation var helt fantastisk. Med sin fart och kraft lyckades han ta sig förbi flera linjer i Parmas spel innan han frispelade Alexis Sanchez som bara kunde rulla in bollen.

Med 23 minuter kvar kom Arturo Vidal in istället för Christian Eriksen och det efter en blek insats från dansken. Efter Inters två relativt snabba mål så lade inte Parma av helt, utan Hernani stod för ett fint mål då han smällde in Giuseppe Pezzellas inlägg. Det var ett oväntat snyggt mål från en nedflyttningskandidat som Parma som inte har något vidare anfallsspel i allmänhet att luta sig tillbaka mot. Det var lagets blott 20:e mål för säsongen. Inter står för jämförelsens skull på 62.

I den 75:e minuten fick Lautaro Martinez chansen då Alexis Sanchez fick lämna plats. Tiden gick och Parma hade lite för mycket boll, men skapade kanske inga större chanser. Med sex minuter kvar fick Matteo Darmian ersätta Ivan Perisic och samtidigt så kom Graziano Pelle in för sin debut i Parma. Efter fyra och ett halvt år i Kina var det dags för honom att flytta hem till italiensk fotboll och det är en karaktär som undertecknad personligen gärna ser i Serie A. Frågan är om han kan rädda dem kvar i den italienska högstaligan.

Inter verkade tappa en del energi efter att Parma reducerade och bottenlaget fick matchen dit de ville. Som supporter till bortalaget var det ganska jobbigt att följa slutet på matchen då man vet att det trots allt är Pazza Inter man följer. Det kan hända vad som helst, när som helst. Även i en match där verkligheten på förhand säger att David ställs mot Goliat. Romelu Lukaku klädde sig i rollen som Goliat blev en avgörande figur, som så många gånger förr.

Inter stormar mot titeln - seger mot Atalanta på söndag kan bli avgörande

En vår utan dubbelspel och med fullt fokus på ligan ger ett ganska bekvämt spelschema. Men just den här veckan sprängdes matchen mot Parma denna torsdagskväll in mellan två söndagsmatcher. Vid vinst mot Atalanta har Inter minst sex poängs serieledning och dessutom ett ganska bekvämt spelschema i mer än en månads tid. Med tanke på att Inter just nu bara avfärdar lag på beställning så kan söndagens match avgöra oerhört mycket av Inters säsongsavslutning. En match som kommer att bli enormt svår.

Delad etta i assistligan och tvåa i skytteligan

Romelu Lukaku var efter sina två assister uppe på åtta assist på hela säsongen. Delad etta i assistligan ger ett perspektiv på Inters skytteligaaspirant som just nu ligger två mål bakom världens bästa anfallare genom alla tider i skytteligan. Han står för en riktig pangsäsong och är en av världens bästa fotbollsspelare 2021.