Postpartita: Roma - Inter 2-2
Milan Skriniar trodde att han hade gjort ännu ett viktigt mål för Inter, men Roma lyckades sno åt sig en poäng till slut.

Inter bjöd på en poäng när laget åkte till huvudstaden för möte med Roma på Stadio Olimpico. Laget med klart flest bra målchanser misslyckades med att vinna för andra matchen i rad och nu är all press på Inter inför mötet med Juventus nästa helg. Detta efter att Antonio Conte coachat bort ledningen och Arturo Vidal missat sin livs chans.

Inter gick in i en match man sällan vinner med ett stukat självförtroende efter förlusten i Genoa. Bara en gång på de senaste tio försöken har Inter vunnit på Stadio Olimpico mot Roma. Det har blivit fem raka kryss, men innan dess så vann Inter och Roma varsin bortamatch 2017.

Matchens inledning var händelserik och Inters första riktiga målchans kom efter 13 minuter då Romelu Lukakus nick precis kunde styras över ribban av Pau Lopez i Romas mål. På efterföljande hörna avslutade han igen med en nick direkt på hörnan och bara sekunder senare sköt han på en täckande back efter att Roma slarvat med uppspelet.

Roma hade dessförinnan haft en målchans när ytterbacken Rick Karsdorp avslutat lågt och Samir Handanovic tvingades göra en ganska bra räddning.
Men det var Roma som fick göra första målet efter att ett lågt skott från distans letat sig in bakom Samir Handanovic.

Precis som mot Sampdoria gjorde motståndarlaget ett överraskande ledningsmål och det är ordentligt svagt av Inter att man återigen hamnade i underläge. Romelu Lukaku sumpade en hundraprocentig chans att ge Inter ledningen, och i förra matchen var det Alexis Sanchez som brände en straff.

Roma skapade ytterligare chanser ganska kort därpå men Inters första kvitteringschans var när Arturo Vidal sköt precis utanför i minut 27. Matteo Darmian var osynlig första halvtimmen men tvingades tyvärr gå av efter dryga halvtimmen av matchen. Ashley Young fick komma in på hans position till vänster.

Lautaro Martinez gjorde 1-1 men det blev avvinkat för en knapp offside och det var precis en sådan halvlek. En match där Inter absolut inte förtjänade att ligga under, men de små marginalerna gick emot. Romelu Lukaku blev varnad för en duell med Chris Smalling och under tilläggstiden av den första halvleken så gav engelsmannen tillbaka och båda fick lämna första halvlek med en varning. Det var återigen underläge för Inter i halvtid och man inleder nästan aldrig bra.

Inter började bra och skapade flera bra anfall direkt. Arturo Vidal var faktiskt en offensiv motor och det var precis som i första halvlek ett mirakel att det fortfarande var en nolla i Inters protokoll. I minut 52 stod Pau Lopez för en otrolig räddning, återigen, och frågan är om inte det skulle ha delats ut kort i den situationen. Lautaro Martinez grinade illa av en tackling som kom efter avslutet. Regeln är att eftersom avslutet gått iväg så är det ej straff, men jag tycker att man borde få gult kort för en vårdslös tackling, om än inte straff.

Men Milan Skriniar löste kvitteringen i minut 56 på nick. Två mål på tre matcher för Milan Skriniar och han gör bara viktiga mål. Bara en minut senare var Hakimi oerhört nära att göra 1-2 efter att ha gjort en otrolig kontring på egen hand. Efter ett väggspel med Romelu Lukaku kom han till ett avslut som styrdes ut till hörna. Inter spelade ut Roma efter noter i den andra halvleken och det syntes igen varför Inter var guldfavoriter.

Med ett avslut av allra högsta klass gjorde den marockanska Arjen Robben 1-2 och Inter hade det resultat men förtjänade. Achraf Hakimis sjätte mål för säsongen var ett mål av högsta klass. Den för Roma övermäktiga pressen avtog något efter ledningsmålet och det var oroväckande.

Arturo Vidal missade sedan bollen i minut 72 när han blev serverad chansen att ge Inter en ointaglig ledning som på ett guldfat. Med 15 minuter kvar kom Ivan Perisic in på Lautaro Martinez plats. Argentinaren gjorde en mycket bra match igen, men som mot Sampdoria så brände han målchanser han borde ha satt. Han är het just nu, men för att bli en av världens bästa anfallare så behöver han göra mål i nästan varje match han startar.

Bryan Cristante kom in istället för Jordan Veretout med elva minuter kvar av ordinarie tid i Roma. Med nio minuter kvar av ordinarie tid gjorde Inter ett dubbelbyte. Aleksandar Kolarov och Roberto Gagliardini ersatte Achraf Hakimi och Arturo Vidal, två av matchens huvudfigurer. Roma kom till lite farligheter och Inter sjönk ner, inte minst med tanke på vilka byten man gjorde. Därmed blev det en nervös slutkläm på matchen. Roma lyckades kvittera i den 87:e minuten och det var Inter som gav Roma den möjligheten. Det var en värdelös matchcoachning som såg till att Inter skänkte poängen som man behövde.

Det skulle inte bli någon forcering från Inters sida heller utan Roma hade initiativet eftersom Inter hade tagit ut de enda spelarna som kan göra något offensivt utom Lukaku, men nu saknade Lukaku en lekkamrat eftersom Ivan Perisic var lika osynlig som vanligt och Ashley Young och Aleksandar Kolarov saknar som bekant rätt egenskaper för att hjälpa belgaren. Det kan komma fina inspel och inlägg från de båda, men det är undantag mer än regel att det sker.

Antonio Conte coachade bort segern

Ett stort övertag i målchanser, en sen ledning och momentum i mer än en halvtimme. Då byter Conte in två spelare som inte kan ge något framåt överhuvudtaget. Om hans lag inte slår Juventus nästa helg är det en rejäl uppförsbacke.

Arturo Vidal syndabock, igen

Han gjorde en bra match och gav inte bort något som han alltid brukar lyckas göra på något sätt. Förutom segern förstås. Han missade bollen i ett hundraprocentigt läge och när den rullade förbi honom så förstod man att det inte skulle bli tre poäng. Trots ledningen med 1-2 vid det angivna tillfället.

Juventus resultat mot Sassuolo ikväll avgörande.

Sassuolo behöver ta poäng mot Juventus för att Inter inte ska vara i rejält trubbel vid annat än seger i nästa match mot Turin-laget. Efter en katastrofal vecka för Inter så är det andra lags resultat man är beroende av.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2021-01-10 14:57:00