Shakhtar Donetsk - Inter
0 - 0

Postpartita: Shakhtar - Inter 0-0
En av många dueller under kvällen för Romelu Lukaku.

En katastrofal insats framför målet gav 0-0 i en match som mer liknade en överkörning i spelet. Igen slarvade Inter bort två poäng och nu kan man ha spelat sig ur Champions League på eget grepp, igen. Som alla andra matcher den här säsongen var man det bättre laget, men för första gången satte man inga målchanser.

Ett hårt coronadrabbat Shakhtar tog emot ett Inter som började bli mer och med fulltaliga efter att ha haft många fall samtidigt under en kortare period. Enligt uppgifter spelades matchen inför 10000 supportrar, något som märktes i perioder och var skönt att höra. Inter har haft lite folk på sina matcher med, men det blir inte särskilt mycket sånger när man är i ett så begränsat antal som 1000 åskådare. Om vi istället ska fokusera på matchen så var det inget spektakel i inledningen. Det första anmärkningsvärda som hände var att veteranen och ikonen Dentinho var tvungen att gå av planen skadad i den tolfte minuten för Shakhtar Donetsk. Men han kom tillbaka i spel bara cirka en halv minut senare och man undrar hur det var möjligt. Och i den 14:e minuten fick han faktiskt bryta helt och istället kom Taison in. En annan brasse med ett trotjänaruppdrag i Shakhtar.

Bara kort därefter så kom Lukaku med en fin aktion som den mycket unga Shakhtar-målvakten lyckades styra iväg. Men han fick tillbaka bollen och spelade vidare den till Barella vid utkanten av straffområdet som smällde den på volley i ribban. Oturligt, men det var Nerazzurris- och matchens allra första riktiga chans. Bara minuten senare fick belgaren en till chans efter att Achraf Hakimi slagit in ett bra inlägg. Men det var ett för svårt inlägg att avsluta direkt på och bollen gick utanför. Ytterligare en minut senare kommer Barella fri med målvakten efter att ha dribblat av en försvarare men då står den unga målvakten för en bra räddning. Den marockanska yttern fick en egen chans inte allt för långt senare och hans fina aktion slutade med en hörna efter en ännu en parad från Trubin. Rent målchansmässigt en stor överkörning av Inter, men det var så klart ett dåligt facit att inget av alla anfall ledde till mål. Även Lautaro skulle få en chans när Trubin var ute och skulle bryta en boll som han själv fick tag i. Men avslutet mot öppet mål blev stört av att en försvarare stod i vägen, utan att den touchade den ukrainska försvararen.

I den 31:a minuten fick Alessandro Baston gult kort för att ha stoppat Shakhtars Tete genom att dra honom i tröjan. Tio minuter senare skjuter Romelu Lukaku en fantastisk frispark som Trubin precis lyckades tippa upp i ribban. Att det fortfarande stod 0-0 var chockartat för undertecknad som följde matchen. Överkörningen var ett faktum på planen, men med inga mål att skriva ner om så spelade det ingen roll i efterhand. Den andra halvleken fortsatte i samma tema, om än i ett lägre tempo. Marcelo Brozovic sköt ett bra skott mot målvakten som styrde ut den rakt till Lautaro som sköt utanför. Ett oerhört dåligt avslut. Martinez hade en riktigt svag insats där nästan inget stämde. Tillsammans med Lukaku ledde han en anfallslinje som stod för en närmast osannolik match. Hemmalagets Davit Khocholova fick lämna planen skadad i den 62:a minuten och då kom istället Mykola Matviyenko in.

Strax därpå blev Arturo Vidal varnad för en tackling utanför Shakhtars straffområde. Dock visade det sig att han inte touchade vid Dodo, motståndarspelaren som anföll och det gula kortet var helt felaktigt. Även om Dodo filmade och det förstås var frustrerande för Vidal så hade han faktiskt varit ful i stora perioder under matchen själv och säkert lagt upp för att minsta lilla skulle leda till gult kort. Frisparken ledde inte till något farligt utan Romelu Lukaku lyckades nicka bort den. Takten slogs av något efter det och Shakhtar kunde oftare andas med bollen och själva beträda offensiv planhalva. Något som var helt otänkbart i stora delar av den första halvleken.

Lautaro Martinez fick kliva av i minut 72 efter att ha haft en frustrerande kväll. Ivan Perisic fick istället komma in som anfallare. Inter blev blåsta på en solklar straff och det följdes upp med att Dodo filmade till sig en frispark för andra gången i matchen. I den 80:e minuten kom Matteo Darmian och Christian Eriksen in för Danilo D’Ambrosio och Arturo Vidal. Några minuter senare kom Andrea Pinamonti in istället för Ashley Young. Därmed skiftade han och Ivan Perisic position. Shakhtar hade som sagt lite mer att säga till om i den andra halvleken, men de var aldrig nära ett mål. Inhoppet av Ivan Perisic var dessvärre katastrofalt dåligt och det enda han gjorde var att dra på sig frisparkar. Det blev till slut ett resultat som kan vara det som gör att man inte går vidare ur gruppen.

Tre heta takes

- Återigen så slösade Inter bort ett resultat för tredje gången den här säsongen. Det enda poängtapp som var motiverat var i bortamatchen mot Lazio där man faktiskt inte skapade allt för mycket. Nu har man med allra största sannolikhet sumpat avancemang ur Champions Leagues gruppspel för tredje året i rad. Vi inväntar förstås resultatet mellan Real Madrid och Borussia Mönchengladbach innan vi säger allt för mycket, men nu måste det vinnas fotbollsmatcher mot Real Madrid, vilket man förmodligen inte klarar av.

- Inter är nog Europas mest ineffektiva fotbollslag. Under den första halvleken såg det ut som att pojkar mötte sina idoler och Inter skulle mycket väl ha kunnat ha med sig tre eller fyra mål in i paus men inget avslut var av den klass som krävdes. Efter halvtid så försvann glöden snabbt och även om man skapade chanser visste alla att det skulle sluta med ett 0-0 resultat.

- Vänsterkanten funkar inte alls och detta behöver Inter adressera under januari. Annars blir det inget av det lyftet man förväntat sig rent resultatmässigt för det är en väntande katastrof att förlita sig på Ashley Young och Ivan Perisic.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2020-10-27 21:06:00