Shakhtar Donetsk - Inter
0 - 0

Postpartita: Sjachtar Donetsk-Inter
Matchens lirare får prydda er skärm som det ögongodis han är.

En småkylig höstkväll i Kiev stod på schemat för de regerande italienska mästarnas andra match av årets Champions League. En match vars båda halvlekar skilde sig åt. Inters Champions League-spöke lever och i en match som både gav mycket och ingenting fick till slut båda lagen dela på poängen. Här kommer en sammanfattning om tisdagens möte i Champions League.

I inledningen av matchen får man säga att värdarna från Donetsk i Kiev öppnade bäst. Sjachtars farligaste målchans under hela matchen kom i just den perioden då israelen Salomon drev in från sin vänsterkant och gjorde bort 3 Interspelare för att sedan ta avslut strax utanför boxen, skottet dansade på det silkeslena gräset och hamnade precis utanför Handanovic högra stolpe. Strax efter det fick vad jag tror De Vrij för sig att slå en alldeles perfekt boll till en fint djupledslöpande Dumfries. Oturligt nog lyckades han inte få kontroll på bollen och Sjachtars mittback han stressa holländaren tillräckligt mycket för att han inte skulle få ett tillräckligt bra inspel till El Toro Martinez. I den 11e minuten kolliderade Dumfries och Sjachtars Lassina Traore, något som tyvärr slutade med att Traore fick kliva av. In kom i stället brassen Tete.
Inters första målchans kom när Barella avfyrade ett skott utanför straffområdet som dök ner jättefint men träffade tyvärr ribban i stället för mål. Ungefär när Inter fick matchens första hörna så hade ukrainarna övertaget i matchen. Där efter fick Inter ett litet övertag, men chanserna i matchen minskade. Något som Inter lyckades med var att spela igenom lagdelar och passa till en felvänd Lautaro Martinez flera gånger under första halvlek. Argentinaren misslyckades dock varje gång att få en bra mottagning och göra någonting av sitt utgångsläge. Att spela felvänd är något som vår guldklimp kanske borde utveckla…
Nästa farliga, och Inters kanske farligaste målchans som skedde framför våra och Oleksandr Usyk, den regerande världsmästaren i tungviktsboxning, ögon var när Dzeko lyckades få bollen en halvmeter från mål på en hörna men på något vis fick han inte någon vidare träff. Han slog bollen flera meter över i ett försök att dunka in den på volley. Trots 0–0 var första halvlek en av de mer underhållande halvlekarna jag sett på ett tag. Känslan i halvtid var bra.
Efter bara några minuter in i halvlek fick jag ganska klart för mig vem som skulle bli matchens lirare. Efter ett fint inspel av brassen Dodo fick Sjachtars anfallare bollen 1 meter från mål, och han var även först på bollen. Sekvensen var dock inte riktigt över än eftersom den gode Milan Skriniar lyckades få en perfekt brytning i rättan tid och lyckades stoppa 1–0 till Sjachtar. Tack Milan!
I en mycket mer blek halvlek än första var det inte så mycket som hände. Ett Sjachtar som helt klart var bättre och ägde bollen lyckades däremot inte skapa några vidare målchanser. Skriniar visade återigen flera gånger hur viktig han är i sitt tajmade försvarsspel och sina kraftiga brytningar. Synd att inte resten av laget kom upp i samma nivå som slovaken gjorde.
Inter var mycket bleka i andra halvlek. Ett tidigt byte i 55e minuten när Correa och Sanchez kom in gav inte mycket färg till matchen. Men Inter lyckades komma tillbaka in i matchen sista 10 minuterna då man hade två fina lägen som tätt inpå varandra. Efter ett skott strax utanför boxen av Correa som sökte den bortre gaveln lyckades den gamle räven Andrij Pyatov få en hand på bollen och styra ut skottet till hörna. Den 37 årige ukrainaren fick på den hörnan ingripa direkt igen då De Vrij lyckades nå högst på inlägget och skarvade nicken mot målvaktens högra stolpe. Pyatov han dock precis ner och räddade återigen en bra målchans.
Den lilla energin som kom i slutet efter sista bytet med Perisic och Gagliardini in räckte inte hela vägen och matchen förblev mållös. Det är alltså andra gången på två år som Sjachtar lyckas spela in 0–0 mot oss på deras ”hemmaplan” i Kiev. Det är något som helt enkelt inte verkar går vägen för Inter i Champions League. Något behöver förändras i truppens mentalitet när det gäller att spela dessa viktiga matcher. Samtidigt som man endast fått en poäng på de inledande två matcherna toppar Sheriff Tiraspol gruppen efter två vinster mot Sjachtar hemma respektive Real Madrid på bortaplan (!).
Två raka matcher med kryss för Inter nu, en vinst i helgen och vi kan i alla fall gå in med en skönare känsla inför landslagsuppehållet. Det gäller att komma igen och visa att vi är de regerande italienska mästarna.