Lagbanner
2020-03-08 20:45

Juventus - Inter

Prepartita: Derby d'Italia utan publik för första gången - Dai Ragazzi
Nyförvärvet Ashley Young firar sitt mål i den tunga förlustmatchen mot Lazio.

Prepartita: Derby d'Italia utan publik för första gången - Dai Ragazzi

Rivaliteten mellan lagen är något som handlar om mycket mer än fotboll och matchen i sig. Ikväll kan titelstriden vara över för Internazionale, men det kan också vara vändpunkten som ger bränsle inför ett allt tuffare spelschema. I Corona-tider får man räkna med att det kan bli en helt inställd säsong, men förhoppningen är att fotbollen ska kunna leva vidare bakom stängda dörrar. I en tid då fotbollen betyder allt och ingenting på samma gång.

Juventus. En klubb som gått vilse i försöket att vinna Champions League, en turnering som man har misslyckats med att vinna senaste 25 åren. 
Den moderna fotbollens vägvisare i Italien, en del i varför Italiens rykte svärtats ner och gjort det nästan omöjligt att reparera. Också anledningen till att Serie A fått sitt första New York Yankees. Men världen glömmer aldrig 2006.

De är antitesen för allting som italiensk fotboll vill vara. Med Premier League-klubbarna som förebild byggde klubben sin nya fotbollsstadion så liten som man bara kan utifrån sin storlek som förening. En stor del är att de skulle få höja sina biljettpriser och de hoppades att det inte skulle märkas i skenet av den nya stadion.

Drughi, Juventus ultras, sa i ett Instagraminlägg i höstas att ledningen har dödat passionen som en gång lyst starkt speciellt på delle Alpi och på bortamatcher. Att de som står kvar på Curva Sud inte är några organiserade ultras. Med detta har det varit lite fram och tillbaka, men det är en fingervisare om vart det är påväg. En tragisk historia i sig då även storklubbarna i Italien alltid haft ett stöd i världsklass och lojaliteten från Ultras är starkare än blodsband. Men det verkar vara helt okej för många som håller på Juventus att det blivit såhär.

I hemstaden Turin är det Torino, den gamla anrika storklubben, som är allra populärast. Och den lokala förankringen har åtminstone inte blivit starkare senaste åren. Jag skulle inte byta ut 8 raka ligatitlar mot en utdöende kultur runt klubben. Att ens egna hemstad vänder sig mot en och att de som bryr sig som mest om klubben faktiskt hellre stannar hemma. Sportsligt har det funkat väl för dem, men i övrigt har det utarmat en hel kultur. 

Ikväll går Juventus in som favorit att slå den historiska rivalen Inter, vilket jag inte skulle säga emot. Inter kommer till Turin efter att ha fått vila tio dagar sedan senaste matchen mot Ludogorets, men i ligan har det gått tre veckor och laget lär vara rostigt i början. Det vill till att Nerazzurri är tända och ger allt i nittio minuter för att ha en chans mot ett Juventus som länge tilläts fortsätta spela trots Corona-virusets utbrott. Läktarna kommer eka tomma på grund av samma orsak som man inte kan påverka. Men förhoppningsvis så kommer Juventusledningen höra hur det låter inne i en stadion som är öde. Ett scenario som inträffar ganska ofta, åtminstone själsligt på Juventus Stadium. Eller jag menar Allianz Stadium. 

Inga skador spökar för Inter, förutom den oerhört lojala arbetshästen Kwadwo Asamoah som inte kommer till spel. I dagsläget frågar sig många om han spelat sin sista match i karriären. 

Min elva:

Samir Handanovic
Alessandro Bastoni - Stefan de Vrij - Milan Skriniar

Antonio Candreva - Christian Eriksen - Marcelo Brozovic - Nicoló Barella - Ashley Young
Lautaro Martinez - Romelu Lukaku



Forza Inter per sempre!
 

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2020-03-08 12:35:00
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?