Lagbanner
Prepartita: Rond ett av Derby d'Italia

Prepartita: Rond ett av Derby d'Italia

Slaget om Italien är här. Rivalmötet utspelas på söndag inför ett, efter förutsättningarna, utsålt Stadio Giuseppe Meazza. I hemmalaget saknas Joaquin Correa och hans landsman Lautaro får uppdraget att kliva fram och frälsa Nerazzurri tillsammans med ligans bästa spelare hittills, den bosniske bombern Edin Dzeko.

Juventus kommer till Milano i en match som Inter behöver vinna. Historiken kring de här klubbarna känner de flesta till, men det tåls att upprepas. Ska vi börja kronologiskt eller i maj 2021? År 1967, under Grande Inter-perioden av klubbens historia, kom Derby d'Italia till verket. Det var en sportjournalist som myntade uttrycket, men redan innan dess fanns det en rivalitet mellan två, redan då, stora och framgångsrika klubbar från norr. Det var matchen som kunde utse vilka som var kungar av Italien, om än bara för en vecka. Dessutom var det länge mötet mellan de två klubbarna som aldrig åkt ur Serie A. Men efter Juventus bravader i Calciopoli-skandalen är det endast de svartblåa från Milano som kan slänga sig med det.

Det är det mest betydelsefulla derbyt i italiensk fotboll, då det handlar om de två mest framgångsrika klubbarna i Italien. Juventus har vunnit Serie A flest gånger och har gjort flest mål i historien, följt av Inter. Det görs ofta ett misstag om att Derby della Madonnina skulle vara det allra hetaste rivalmötet, men det håller de allra flesta inte med om. Milan och Inter har en naturlig rivalitet. Inter kom fram ur Milan, som en kraft för inkludering och allas lika värde inom fotbollen. Sedan dess har Milan kallat Inter för lillebror, men har blivit omsprungna i den italienska maratontabellen av sin egen utbrytarklubb. Rivaliteten finns där och när det vankas duell i Milanos amfiteater mellan de två tjuriga grannarna, har supportrar och spelare laddat i veckor.

Sedan fredspakten mellan Milano-klubbarnas supportrar infann sig och satte stopp för våldet runt arenan, har det varit ganska tydligt att matchen klubben emellan har blivit mer av ett familjevänligt spektakel. Något är helt okej med tanke på det överdrivna våld som föranledde detsamma. Idag är hatet större från den rödsvarta sidan och vad det beror på får man fråga dem. Men det är en viktig match för båda klubbarna för att sätta nivån i staden. 

Internazionale Milano siktar högre än så. Juventus är, och har länge varit, klubben att slå för Nerazzurri. Förra säsongen fick vi svartblåa känna av segerns sötma i ett Derby d'Italia inför publik. En överkörning som hade motiverat en större vinst marginal än bara två mål. Även om Inter vann ligan för första gången på elva år och levererade enligt de önskemål som fansen har haft i många år, skavde säsongsavslutningen något. I den näst sista omgången kom Inter till Turin för möte med Juventus som hotades av ett missat Champions League-spel. Då klev maskineriet igång, tänker ni? Nej.

I ett oschysst, laddat och hårt derby blev Juventus vinnare till följd av en obefintlig straff med kanske fem minuter kvar. Tack vare de poängen hade de också chansen att nå Champions League, men det krävdes ett magplask från Napoli. Mjukglasspannbenen från syd löste det. Ett Juventus utanför topp fyra hade skapat enorma ekonomiska problem för klubben. Därför är det självklart att det på något sätt löser sig. För vad vore Serie A utan sitt Juventus?

Truppen idag är en ganska spännande sådan. Juventus har rätt många bra spelare, men också en del som man undrar hur de hamnat på den nivån. Weston McKennie åkte ur Bundesliga med Schalke 04 av en anledning och Aaron Ramsey dumpades av Premier Leagues tröttaste klubb bara för att få en av klubbens högsta löner (2019). Cristiano Ronaldo har lämnat och därmed är truppen ganska mycket sämre än förra året. Men Locatelli har fyllt i en saknad roll på mittfältet och det finns en grund att stå på där. Anfallet har en riktig farlig punkt och det är Federico Chiesa. Om det blir de elvor som rapporterats och som vi skriver om nedan, är det i princip bara han och Cuadrado som är riktigt obehagliga framåt. 

I övrigt är det inte orättvist att påstå att Inters trupp är bättre på i stort sett allt. Men det är också naturligt eftersom mästarklubben från Milano är mitt inne i en bra tid för klubben, medan Juventus denna säsong ska försöka gå tillbaka till basics och bygga upp den starka grund som gav de mängder med titlar utom den allra ädlaste under 10-talet. Det var bara vi som lyckades bärga den under 10-talet.

Startelvor enligt fantacalcio.it

Inter

Samir Handanovic

Milan Skriniar
Stefan De Vrij
Alessandro Bastoni

Matteo Darmian
Nicoló Barella
Marcelo Brozovic
Hakan Calhanoglu
Ivan Perisic

Lautaro Martinez
Edin Dzeko

Juventus

Wojciech Szczesny

Danilo
Leonardo Bonucci
Giorgio Chiellini
Alex Sandro

Cuadrado
Bentancur
Locatelli
Bernardeschi

Morata
Chiesa

TV: C More
När: Söndag 20:45 (Studio från 20)
Var: Stadio Giuseppe Meazza
Domare: Maurizio Mariani
Tips: 2-0

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2021-10-23 10:53:49
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?