Lagbanner
Spelare i fokus: Lautaro Martinez
Kommer Lautaro öka sitt målsnitt säsongen 2020/2021?

Spelare i fokus: Lautaro Martinez

Den här artikeln har ett litet annorlunda upplägg då jag tänkte fokusera på en spelare i dagens Inter, nämligen Lautaro Martinez. Det är en spelare som gjort stor succé i landslaget och därmed följts noga av FC Barcelona. Även om han bidragit med en del mål i den svartblå dräkten så har det inte varit en spikrak väg för den unge argentinaren. Frågan är om han kan bidra med lika många mål som anfallskollegan Lukaku?

Den 4:e Juli 2018 skriver Lautaro Martinez på för Inter där transfersumman sägs ha landat på 22,7 miljoner euro. Han gjorde sitt första mål i den svartblå tröjan den 29:e september samma år. Det var först under februari nästföljande år som han började ta allt mer plats efter att Icardi börjat göra sig omöjlig i klubben. I sitt första derby stod han för ett mål och en assist i en match där Inter vann med 3-2. Han har även börjat göra sig ett namn i Champions League där han gjort mål borta mot Barcelona men stod även för mål i fyra raka matcher i Champions League spelet. Han klev också fram i semifinalen i Europa League där han stod för två mål i 5-0 vinsten mot Shakhtar Donetsk. Han var mer anonym i finalen dock.
 

Jämförelse med andra talanger
Lautaro är född i Augusti 1997, så det är en spelare som hunnit fylla 23 år under hösten. Tittar man på ålder så kan han jämföras med exempelvis Mbappe (21), Håland (20), Werner (24) och Rashford (som fyller 23 om ett par dagar). Det är stora namn som radas upp men det är intressant att jämföra Martinez med andra unga talanger ute i Europa. Frågan är hur han står sig målmässigt mot dessa namn? Nedan tänkte jag presentera hur det såg ut under den föregående säsongen.

Martinez spelade 35 matcher och stod för 14 mål när vi tittar på ligaspelet. I den inhemska cupen blev det 3 matcher men inget mål. Ute i Europa blev det 11 matcher och 7 fullträffar. Det ger 49 matcher och 21 mål med ett målsnitt på 0,43. Fortsätter man att jämföra med andra stora talanger ute i Europa så hade Mbappe ett målsnitt på 0,81 då han gjorde 30 mål på 37 matcher (värt att notera att den franska ligan avslutades i förtid). Hålland kom sent till Dortmund och gjorde 16 mål på 18 matcher vilket ger 0,89 mål per match. Dessförinnan hade han hunnit med att göra 28 mål på 22 matcher för Leipzig (1,27). Det ger smått otroliga 44 mål för denna exceptionella talang. Timo Werner gjorde 34 mål på 45 matcher under sin sista säsong för RB Leipzig (alltså 0,75 mål per match). Tittar man istället på Rashford så fick han till 22 mål på 44 matcher (vilket ger 0,5 i snitt). Värt att notera är att Rashford inte spelar som renodlad anfallare utan ofta får utgå ifrån en kant.   


I jämförelsen ovan så är det så att Lautaro är den som har sämst målsnitt om man enbart tittar på den typen av statistik. Han var även den som gjorde minst antal mål av dessa anfallare. Tittar man istället på skytteligan från fjolåret i Serie A så var det tio spelare som gjorde fler mål än Martinez, där spelare som Caputo, Joao Pedro, Zapata och Belotti alla gjorde fler mål än argentinaren. Om man istället blickar inom laget så gjorde Lukaku 23 mål under sin första ligasäsong med Inter. Lautaro gjorde förvissomål mot Napoli, Atalanta och Juventus. Dessa kom dock i hemmaspelet där endast 5 av 14 mål gjordes på bortaplan under fjolåret.

Prestationer under den här säsongen
Om man fortsätter att granska målskyttet och ser till den här säsongen så har han gjort 3 mål på 7 matcher i svartblått. Målen kom i de tre inledande matcherna där han hittade nätet mot Fiorentina, Benevento och Lazio. I de fyra senaste matcherna har han dock gått mållös, där han var ordentligt frustrerad då han blev utbytt i matchen mot Genoa. Senast mot Shakhtar Donetsk missade han öppet mål i en mållös match där Inter verkligen behövde ta tre poäng. I de fyra senaste matcherna så har laget bara vunnit en av dessa (detta mot ett svagt Genoa drabbat hårt av Corona). När Sanchez har varit skadad har debatten kommit igång kring bredden på anfallet i truppen där fjärdeanfallaren heter Pinamonti. Att Conte inte är helt nöjd med det alternativet har varit tydligt då Pinamonti fått väldigt begränsat med speltid inledningsvis under säsongen trots ett pressat spelschema. Extra tydligt blev det i matchen mot Shakhtar då Perisic fick hoppa in som anfallare innan han flyttades ut till vänster senare under matchen när Pinamonti fick några minuter.


Jag tror att Martinez behöver kliva fram och bidra på samma vis som Lukaku om Inter ska kunna vara med och utmana om ligatiteln. Särskilt om man tänker på bristen på alternativ från bänken. Något som oroar mig är det faktum att han fick 35 matcher under 2018/2019 och endast stod för 9 fullträffar. Den säsongen var det dock så att han ofta fick agera inhoppare vilket såklart påverkar statistiken. Men även målsnittet från fjolårssäsongen oroar där det trots allt bara blev 21 mål under en väldigt lång säsong.  Frågan är om han kan ta ytterligare kliv för att öka sin målskörd och förbättra sitt målsnitt? Det blir en spännande säsong att följa Lautaro Martinez fortsatta utveckling.

Forza Inter!

Magnus Wecksell2020-10-28 23:51:00

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?