Atalanta - Inter
0 - 2

Un giorno dopo: Atalanta - Inter 0-2
Inter vann säsongens sista match och Il Capitano fick jubla.

Inter gjorde kanske säsongens bästa match när man mötte det överlägset bästa laget offensivt i Serie A. I den nya, snygga men hårt kritiserade bortatröjan gav man Atalanta en läxa. Nerazzurri bröt Atalantas förlustfria svit och slutade en poäng bakom Juventus i Serie A som tvåa.

Inter började hett och tog ledningen redan efter 50 sekunder efter en hörna där Danilo D’Ambrosio nådde högst och nickade in bollen. Säsongens snabbaste mål var ett faktum och det dessutom i en av de allra viktigaste matcherna. Pierluigi Gollini i Atalantas mål skadade sig i samband med målet och det såg inte bra ut.

Därför byttes istället Marco Sportiello in, en mycket kompetent andrakeeper. Det blev några minuters uppehåll pga målvaktsskadan vilket gjorde att matchbilden blev lite avmattad. Inter såg ut som det bättre laget och i den 20:e minuten gjorde Ashley Young 0-2 från utanför straffområdet. Han vek in från kanten och sköt ett otagbart skott mot inbytta Marco Sportiello som inget kunde göra. Ett fantastiskt klassmål som påminde om gamla storhetstiden i Manchester United för 5 år sen eller mer.

Inter hade en tidig 0-2 ledning mot en av sina lokalrivaler som dessutom slagit Inter flera gånger de senaste åren. Någon minut senare blir Stefan de Vrij varnad i en situation utanför straffområdet, där det såg ut som att han tog bollen och därför inte borde ha blivit varnad. Nerazzurri såg ut som det mycket bättre laget i den första halvtimmen och Atalantas första målchans var ett med lättja räddat skott för Samir Handanovic

Med inte så lång tid kvar till halvtidsvilan så borde Marten de Roon ha blivit utvisad efter att ha försökt stämpla en liggande Lautaro Martinez, men klarade sig undan utan konsekvenser. Ett galet domslut, som åtminstone borde lett till ett gult. Han fick lämna planen för att få behandling. Efter ytterligare en tackling mot Lautaro, denna gången från Rafael Toloi, så kom äntligen en förtjänt varning. En anledning till att de smällde på Lautaro så ofta de kunde var att de inte hade någon vidare kontroll när Inter kom in på deras planhalva och runt deras straffområde.

Roberto Gagliardini var det som skilde Inter från en större ledning i den första halvleken, en halvlek som Inter genomförde med bravur. Nerazzurri gick in i halvtidsvilan med 0-2, total dominans och en andraplats. Nu återstod bara en andra halvlek, en sådan som Inter inte alltid varit bästa vän med denna säsongen. Även inledningen av den andra halvleken innebar kontroll för Inter. Inte mycket spektakulärt att rapportera om första kvarten, men det är stabilt och säkert som är ledorden. Marcelo Brozovic drog på sig ett gult kort, men annars hände inget av värde.

Luis Muriel, Ruslan Malinovski och Hans Hateboer kom in med timmen spelad för hemmalaget. Ett försök från Gasperini att ge laget energi att nå andraplatsen genom en sensationell vändning. Större mirakel har skett, som man så ofta säger. Bytena fick en viss effekt då Atalanta såg mer och mer piggt ut, fyllde på med mer folk och kom med fart, men det blev inga riktigt bra chanser ändå. Lazio hamnade i samma skede i underläge mot Napoli.

Med 20 minuter kvar Alexis Sanchez in för Lautaro Martinez. Argentinaren var riktigt bra i första halvlek men i den andra halvleken försvann han ur matchbilden och byttes tillslut ut. I den 77:e kom sedan ett dubbelmöte när Danilo D’Ambrosio och Alessandro Bastoni fick lämna planen, två som hade haft en fantastisk match. In kom istället Milan Skriniar och Cristiano Biraghi, något som kan bli det sista framträdandet för båda spelarna i Serie A för Inter. Danilo D’Ambrosio hade nog velat göra 90 minuter i sin “Man of the match” insats, men all respekt till den outtröttliga och hårt arbetande försvararen som stått pall för 21 ytterbackar som kommit under hans år i klubben. Han har ändå alltid lyckats prestera och sticka ut i konkurrensen, en fantastisk bedrift.

På andra kanten stod Ashley Young för en lika bra insats, man kan kanske argumentera för att den är ännu bättre. Dock tycker jag att D’Ambrosio såg bättre ut defensivt och tar en liten seger i den internkampen. Många målchanser brändes i andra halvlek av Inter, men eftersom Atalanta inte skapade några farliga målchanser så var det aldrig något som kostade. Men har man sett alla Inters matcher i år så ser man att det är det som gör att Inter inte vinner ligan 2020.

I den 90:e minuten så kom Christian Eriksen och Victor Moses in för Nicolo Barella och Ashley Young. Strax därefter kom junioren Jacopo Da Riva in för Atalanta och ersatte Papu Gomez. Slutsignalen gick och Inter hade enkelt besegrat och nollat Atalanta. Det innebär att ständigt kritiserade Inter och Conte slutar tvåa, en poäng bakom ofelbara Juventus. Som enligt den anglofila svenska pressen är överlägsna i Italien. Nerazzurri kanske inte förtjänade titeln, men Juventus är ett av de sämsta mästarlagen vi har sett. Nästa år myggar Inter av Juventus.

I veckan kommer åsikter från våra största Interprofiler i Sverige. Håll till godo!

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2020-08-02 12:52:00