Inter - Getafe
2 - 0

Un giorno dopo: Inter - Getafe 2-0
Eriksen, Gagliardini och D'Ambrosio firar 2-0

Inter är äntligen tillbaka i Europa League och lyckades hålla nollan för hela femte matchen i rad. Nerazzurri kvalificerade sig vidare efter en stabil insats och kvartsfinal väntar nu 10 augusti. Rasmus Thoréns sammanfattning av matchen på Veltins-Arena är här.

Efter den starka säsongsavslutningen var det återigen dags för europaspel, där spanska Getafe stod för motståndet i ett enkelmöte på Veltins-Arena i tyska Gelsenkirchen. Matchstart 21.00 och Inter hamnade direkt på efterkälken efter en rivig start från spanjorerna. Getafe som är ett starkt lag fysisk började matchen med hög press och mycket tempo, något som verkade överraska ett stressat Inter som hade det tufft att få igång passningsspelet.

Trots flertalet farliga chanser under matchinleding lyckades dock den spanska liga åttan inte placera bollen i nät bakom Samir Handanovic. Istället var det Inter som tog över taktpinnen efter kvarten spelad och trots en jämn millfälsfälskamp, förde Nerazzurri matchen mer och mer desto längre in i matchen vi kom. Något som kom att resultera i en handfull chanser och ett historisk mål. För även om en hårt krigande Lautaro Martinez var nära på spräcka nollan, är det vår belgiska gigant Romelu Lukaku som skriver in sig i historieböckerna med kvällens ledningsmål. Belgaren hade innan matchen gjort mål i sju raka Europa League matcher och tangerade därmed Alan Shearers rekord på åtta mål med kvällens fullträff.

Inter ledningsmål kom i den 33:e minuten då en distink djupledspassning från Bastoni kunde framställa Romelo Lukaku, som med hjälp av sin starka fysisk kunde forcera fram mellan Getafe försvararna för att sedan placera bollen med sin vänster den i bortre burgavel. Efter målet märktes att Getafes krafter började rinna ut och laget orkade inte hålla samma offensiva press.

Inter som nu kunde vara lugnare med bollen hade mycket bollinnehav, men hade inte förmågan att skapa något mer hotande innan halvtid. Under andra halvlek började Nerazzurri där de slutade, men lyckades nu skapa och hota mer. Farligast blev det då D'Ambrosio med en cykelspark tidigt i andra halvlek var nära att trycka in 2-0 målet, men Getafes David Soria i målet gör en bra räddning. Bra räddningar är det dock fler som kan göra och trots att Inter hade spel övertaget blev spanjorerna farligare i mitten av andra halvlek, vilket tvingade Handanovic bland annat till en högklassig reflexräddning.

Spänningen skulle dock öka ytterligare när rutinerade Diego Godin i den 74:e minuten tar med hands i straffområdet och Taylor, efter en lång VAR-granskning, medger straffen. Getafes Jorge Melina lyckades däremot inte hålla nerverna från straffpunkten, och missade till Inter glädje vänster om mål. Efter den missade straffen upplevs det som Getafe inte längre tror på vinst själva, och Inter tillåts dominera resten av matchen. Något som gynnade hårt ifrågasatte Christian Eriksen som bara en minut efter han blivit inbytt i den 82:a minuten, kunde raka in slutresultet 2-0. Inter som gjorde en stabil insats är nu vidare till sin första kvartsfinal i europaspel sedan säsongen 2010-2011. Motståndare i kvartsfinalen kommer vara antingen Bayer Leverkusen eller Rangers, där tyskarna leder med 3-1 inför returmatchen.