Inter - Shakhtar Donetsk
5 - 0

Un giorno dopo: Inter - Shakhtar 5-0
Romelu Lukaku kom igång i slutet av matchen.

Inter gjorde säsongens bästa match när Shakhtar Donetsk väntade i Europa League-semifinal. 5-0 blev en av de största semifinalsegrarna någonsin och Inter som leder maratontabellen i Europa League/UEFA cupens historia möter rekordmästarna Sevilla på fredag.

Matchen var en tråkig tillställning i 20 minuter tills Nicolo Barella med ett fantastiskt inlägg hittade Lautaro Martinez panna. 1-0 blev starten på en bättre period för Inter. Innan dess så hade Inter mycket boll men skapade absolut inget. Plötsligt såg det ut som att spelarna hade tappat lite vikt från sina axlar. Det skulle nästan bli 2-0 inte allt för långt efteråt men tre Interspelare gick på samma boll och det slutade i att bollen, sjukt nog, inte hittade målet.

Barella var bäst på plan för Inter i den första halvleken och gick på avslut från utanför straffområdet samt slog bra inlägg rakt igenom. Bra på att föra fram bollen och spela medspelare i bra positioner. Ju längre halvleken led så kom Shakhtar framåt i planen men skapade fortsatt få lägen.
Marcelo Brozovic och Roberto Gagliardini gjorde ett förtjänstfullt jobb i defensiven men lyckades inte utmana motståndarmittfältet tillräckligt ofta. Därför blev Nicolo Barella oerhört viktig för Inter. Det ska sägas att de båda förstnämnda absolut gjorde bra insatser och att det mest beror på rollen Conte givit dem.

Den första halvleken var inte så underhållande men Inter hade full kontroll. Shakhtar var enkla att stoppa och tilläts ha boll. Direkt i den andra halvleken kom Lautaro nära att utöka ledningen han själv skapat. Men lobben ställde inte Pyatov som stod för en mycket bra enhandsräddning. I den 58:e minuten blev Taison, en av Shakhtars bästa kreatörer offensivt, varnad för att ha stämplat Alessandro Bastoni

Strax därpå kom första bytet i matchen. Alan Patrick gick ut och Solomon kom in för det ukrainska laget. I den 62:a minuten kom Shakhtars första riktiga chans när Moraes nickade ett fint inlägg som Handanovic precis lyckades rädda. Bastoni kom fel i försvarsspelet och hade stått som ansvarig vid baklängesmål.
Precis i läget efter det så gjorde Inter 2-0 genom Danilo D’Ambrosio på en fint slagen hörna, men han var inte riktigt så väl markerad heller. Marcelo Brozovic första riktiga offensiva influens i matchen, med assisten som innebar en lite bekvämare ledning. Ashley Young hade därefter spelat färdigt och Cristiano Biraghi kom in bara ögonblick efter målfirandet.

Det skulle ha varit 3-0 i den 72:a minuten men Lukakus avslut var inte så skarpa denna kväll. Han har gjort bättre kvällar i den svartblåa tröjan. Men Lautaro Martinez var i form och avgjorde bara minuten senare. Marlos gick av och Konoplyanka kom in i anslutning till målet, den rutinerade yttermittfältaren var Shakhtars sista desperata drag. Dock skulle vi faktiskt få se Romelu Lukaku i målprotokollet ändå och detta efter en fin pass från Lautaro Martinez och argentinaren var tveklöst matchens lirare. Victor Moses och Christian Eriksen fick speltid då Lautaro Martinez och Danilo D’Ambrosio gick av. Inters bästa match för säsongen kom vid rätt tillfälle.

5-0 kom av bara farten då Lukaku återigen gjorde mål, helt på egen hand. En underbar spelare att se. Vår alldeles egna Sebastiano Esposito ersatte belgaren efter målet. Stefano Sensi fick också speltid istället för Brozovic och det var ett kärt återseende av höstens bästa spelare i hela Serie A. Sebastiano Esposito skulle också få ett löjligt enkelt läge mot ett helt avslaget Shakhtarförsvar men brände otroligt nog den helt öppna chansen. Kanske skulle han ha spelat till Eriksen.

Den näst största segern någonsin i europaspel för Inter var ett faktum, i en semifinal mot ett svårstoppat Shakhtar. Gårdagens prestation blev en uppvisning och lade upp för en smash på fredag. En smash som skulle sammanfatta den bästa Intersäsongen sedan 2010 på ett mer rättvist sätt. Nerazzurri förtjänar definitivt inte att lämna säsongen titellösa.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2020-08-18 13:58:32