Milan - Inter
0 - 3

Utökad serieledning för Inter efter derbykross

På förhand såg denna upplaga av Derby della Madonnina ut att bli en av de mer intressanta på många år. Inter stod på förhand som serieledare med en poäng före Stefano Pioli och hans Milan. Derbyt stod inte för någon brist på underhållning – iallafall om man kallar sig för själv för en Inter-supporter. Det var en uppvisning och Nerazzurri krossade Milan.

Inledningsvis höll inte Inter tillbaka. Matchens första minuter präglades av ett enormt spelövertag medan Barella höll taktpinnen för matchen. Och spelövertaget visade sig båda gott. I den 5:e matchminuten bjöd Romelu Lukaku på ett fint tillslag när han elegant slog ett inlägg som mötte Lautaro Martinez' panna som välplacerat nickade in bollen bakom Donnarumma. 0-1.
Ett annars blekt Milan fann få målchanser under första halvlek. En av de få var Zlatan Ibrahimovics när han felvänd försökte klacka in en studsande boll, men hotade aldrig riktigt Handanovic.

Att Nerazzurri inte gick in med en större ledning än 0-1 får ändå anses vara något av en skräll. Baserat på deras lägen bör ödet varit annorlunda. I minut 27 slog Ivan Perisic ett hårt tidigt inlägg med sin vänsterfot som först Simon Kjaer missade men likaså med Lukaku och Lautaro. Men ett stillastående Milan började löpa mer flitigt i ett anfall i den 32:a minuten vilket resulterade i att Theo Hernandez fick tag i bollen i en farlig yta mellan Inters backlinje och mittfält. Skottet blev allt annat än bra och hotade inte här heller.
Därmed gick Inter in i halvtidsvila med en optimistisk syn inför andra. Men med endast en uddamålsledning finns det inte en sekund för att slappna av. Vad gäller Milan behövdes någonting förändras och det med drastisk verkan.

Och någonting måste Pioli och Zlatan och co. sagt i omklädningsrummet. I andra halvlek kom ett mer offensivt Milan ut med avsikt att skapa mer chanser och styra matchen. I den 47:e minuten stod inte Handanovic för en, eller två, utan tre makalösa räddningar när Zlatan försökte vid två tillfällen nicka in bollen i nätet, men stoppades. Vid det tredje tillfället sprang Sandro Tonali in i "andravågen" utanför straffområdet och sköt ett hårt skott, men stoppades även här av den slovenska muren.

För övrigt förändrades matchbilden i Milans favör. Fler chanser skapades. Men ett offensivt tryck från Milan skapar chanser för kontringar – något som Antonio Conte och hans mannar var fullt medvetna om. I en explosiv kontring i den 57:e matchminuten sprang Hakimi med boll på högerkanten och spelade in bollen centralt mot danske Christian Eriksen som förde bollen vidare på vänsterkanten mot Ivan Perisic. Därefter spelades bollen snett bakåt mot Lautaro Martinez och plötsligt var det 2-0 Inter. En kontring i mästarklass.

Fler lägen skulle skapas. I den 66:e minuten kom ännu en kontring. Denna gången exploderade Lukaku med boll och drev igenom Milans försvar innan han distinkt placerade bollen vid Donnarummas främre stolpe. 3-0 och luften började nu gå ur Zlatans Milan. Men riktigt slut var det inte än. Pioli agerar och gör två byten när han Rafael Leao kommer in tillsammans med nyförvärvet Soualiho Meite medan Tonali och Saelemaekers går ut.

Någon match blev det inte. Ett Milan (som bytte ut Zlatan i 75:e minuten) såg i slutet bleka ut och stod aldrig för något riktigt motstånd offensivt. Huruvida det var brist på offensiv kvalitet från Milans sida eller en mästarinsats från Inters försvar går att diskutera. Kanske är svaret en blandning av de båda alternativen men oavsett så visade Inter ett tilltugg på hur ett mästarlag ska agera i matcher när man besegrar sin stora rival med 3-0 på bortaplan.

Men i många vinster kommer någon form av förlust. Dagens match var inget undantag. I minut 86 var mittfältsgeneralen Barella tvungen att kliva i vad som såg ut som en form av sträckning i baklåret. Arturo Vidal ersatte honom. Vad det handlar om är ovisst, men vi väntar hektiskt på någon form av uppdatering från Antonio Conte i skrivande stund.
Inter tar nu ett jättekliv mot Scudetton när man leder Serie A med 4 poäng. Men det är en hel del kvar att spela om. Iallafall kan Inter-supportrarna glädjas åt en för övrigt mästerlig insats som bådar gott inför framtiden.

Lautaro Martinez, en spelare för stora matcher?
I dagsläget är Lautaro Martinez en ofärdig och ibland ineffektiv anfallare. Men den senaste tiden har han bjudit på många högklassiga insatser. Avgörande insatser och mål mot Milan och Lazio, han börjar växa ordentligt som spelare. Inte långt kvar till den absoluta toppen nu.

En dominant insats och överlägsen seger från minut ett.
Inter vann enkelt mot Milan och visade med all tydlighet vilket lag som är klart bäst i Milano. Nu sätter Inter press på sig själva att fortsätta på samma spår. Spelschemat ser enkelt ut nu, det gäller att ta poängen som krävs.

Antonio Conte är Serie As bästa tränare
Och de senaste veckornas storsegrar har verkligen betonat det. Allt tyder på att Conte och hans lag kommer att få slåss om titeln hela vägen in i mål, helt enligt plan.