L'Intervista Rossonera: Christoffer Svanemar om Napolis chanser mot Milan

L'Intervista Rossonera: Christoffer Svanemar om Napolis chanser mot Milan

En av Sveriges främsta fotbollskommentatorer gästar denna comeback av L'Intervista Rossonera. CMores Christoffer Svanemar redogör för Napolis succésäsong, huruvida staden Neapel kommer stå kvar om några månader, hur Spalletti blivit en vinnare, viktigaste värvningarna, striden mellan president och supportrar och sen givetvis en genomgång av morgondagens Champions League-kvartsfinal mot Milan. Vilken spelare är Christoffer lite extra rädd för egentligen?


Christoffer, du har följt Napoli i många år och är den mest profilerade supportern till laget i det här landet. Har du tagit in det faktum att ni snart är italienska mästare för första gången på 33 år?

Nej, det har såklart inte landat än. Nu är det ju visserligen inte klart än, men jag är varken blind eller dum. Det krävs väl fyra segrar till, förutsatt att Juventus får tillbaka sina poäng, och det ska väl till och med Napoli kunna lösa. Men om jag förstått det? Nej, och det kommer jag nog aldrig riktigt göra.


Jag kan förstå att man inte vill ta ut titeln i förskott, men hur kommer staden fira denna historiska titel? Kommer det bli det galnaste scudetto-firandet i historien? Kommer Neapel stå kvar?

Alltså, jag tror det var bra för staden att säsongen artat sig som den har gjort. Det blir liksom inget bombastiskt crescendo där det är spänning in på slutvisslan och sedan en euforisk explosion. Snarare har det varit som en veckovis ökning av firandet och när det väl blir matematiskt klart så kommer det givetvis firas, men det är snarare med någon form av lättnad än en stad som fullkomligt exploderar. Generellt så är ju Neapel en stad som har svårt att kontrollera sina känslor, så jag är ändå rätt nöjd över att det blev på detta sätt då jag är orolig för just det du beskriver - att staden faktiskt hade stått kvar...


Inför säsongen talade många om att president Aurelio De Laurentiis under sommaren hade gjort tidernas nedmontering av laget när spelare som Koulibaly, Ruiz, Insigne och Mertens lämnade. Få hade kunnat tro på den säsong som nu har följt. Vilka är de största anledningarna till att Napoli kört över allt motstånd den här säsongen?

Luciano Spalletti och Cristiano Giuntoli. Den taktiska evolutionen Napoli genomgått, som egentligen började med Rafa Benitez och som sedan tagit ett par olika vägar har äntligen träffat rätt. Spalletti är ju egentligen både kostym och tracksuit, både galamiddag och Quartieri Spagnolis trånga gränder. Laget har anpassat sig till honom och han har anpassat sig till laget, och staden, på ett sätt där det har blivit perfekt. Giuntoli och hans team av scouter som verkligen byggt en mästartrupp med en skral budget. 


Vilken av sommarens nyförvärv ser du som den viktigaste?

Att man löste en förlängning med Anguissa. Det är en underskattad spelartyp, men en extremt nödvändig spelartyp om man vill spela den fotboll Spalletti vill göra. Sedan såklart, Kvaratskhelia. 10 milj € via ryska Rubin Kazan, tillbaka till georgiska ligan och nu en av världens bästa på sin position. Det måste vara en av tidernas bästa värvningar?


Luciano Spalletti har snart varit tränare för Napoli i två år. Under hans första säsong slutade det med en tredjeplats bakom Milan och Inter, och nu leder han ett överlägset lag med 16 poäng ner till tvåan Lazio med nio omgångar kvar. Vad är det Spalletti har gjort med laget, och hur har han lyckats förvandla sig själv från en tränare som ”aldrig” vinner till det här?

Det är så många frågar som egentligen inte går att besvara kring detta Napoli. Detta är en sån. Men kanske behövde han lämna Italien, få nya intryck, få distans till det. Sedan lärde han sig nog väldigt mycket efter åren i Roma där han föll på mållinjen, behandlingen av Tottis sista år osv. Jämför med Insignes sista säsong i Napoli t ex. Inte alls samma kritik mot Spalletti där. Jag vill tro att även gamla hundar kan lära sig saker, så det är väl där jag landar. 


Det lilla smolket i bägaren den här säsongen har återigen varit relationen mellan president De Laurentiis och supportrarna. Kan du redogöra för vad bråket handlar om? Kommer supportrarna vara på plats och stötta laget i CL-returen?

Jadu. Million dollar question. Det är ju en infekterad relation som pågått sedan ADLs första dagar i klubben egentligen. Ibland är det lugnt, ibland är det kaos. Som nu. Ett ständigt krig med nya kapitel. Denna gång var den utlösande faktorn det uppmärksammade bråket på en av Italiens största motorvägar. Efter det krävde ADL att de organiserade grupperna ansökte om tillstånd för att ha med sig banderoller, trumma och flaggor större än A3-format. Detta är praxis för alla supportergrupper, men mig veterligen är det ingen regel som tillämpas. Men helt plötsligt skulle den tydligen tillämpas. Därefter blev det jidder om biljettpriset då ADL chockhöjde priserna och så nu senast att man _endast_ fick köpa biljetter online. Ultras-grupperingarna har annars sina egna biljettkontor där de har första-tjing och kan "lägga undan" biljetter så att alla de mest hängivna supportrarna som rest till Rumänien, Sverige, Ryssland och Kazakhstan faktiskt har någon form av "förtur". Denna förtur försvann nu när han begränsade försäljningen till endast online, dessutom med ett biljettpris på 90€ per biljett i curvan istället för sedvanliga 25-45 kanske. Utöver detta har det varit subtila hot om att den officiella scudetto-festen endast kommer vara för "de riktiga supportrarna" och att kortsidorna skrämmer bort barnfamiljer från läktarna osv. Nu när alla ögon är på Napoli så kan jag förstå att folk höjer på ögonbrynen, men detta är ju tyvärr vardagsmat och man är 0% förvånad. Trist dock, då jag verkligen unnar ALLA som varit med och verkligen stöttat tröjan och emblemet sedan den senaste scudetton, sedan konkursen och stålbadet, att också vara med nu när vi skiner... 


Även i Champions League har Napoli bara efterlämnat smulor av motståndarna. Är det fullt fokus på cup-spelet nu när titeln ser säkrad ut eller hur högt i kurs står den finaste av klubbturneringar hos De Laurentiis, Spalletti och spelarna?

Av icke-rotation att döma så kan vi konstatera att CL står lågt i fokus. Napoli ställde bästa laget på benen borta mot Lecce. Och jag kan inte klandra Spalletti för det. Alla i min närhet ser CL som en ren bonus. ADL är nog den som håller CL högst just nu. Resten vet om att oavsett hur det går i CL så har Napoli redan skrivit historia där och skulle man åka ut mot Milan är det ingen som kommer komma ihåg det ens om 6 mån...


Efter att ha slagit ut Eintracht Frankfurt i åttondelsfinalen väntar nu Milan i kvartsfinalen, varav det första mötet väntar nu på onsdag på San Siro. Efter förra helgens möte i ligan, där Milan vann med 4-0 nere i Neapel, hur närmar sig Napoli veckans match? Är det ett revanschlystet gäng som anländer Milano eller är den obetydliga ligamatchen redan glömd?

Det är otroligt ovisst dubbelmöte med märklig inbördes statistik. Napoli brukar vara starka i Milano, Milan brukar vara starka i Neapel. Osimhens årliga skada har inträffat och givetvis är båda reserverna antingen out eller tveksamma. Det jämnar såklart ut oddsen rejält. Jag var lite inne på att 0-4 senast var ett resultat som eventuellt gynnade Napoli inför CL.. Väcka björnen och rädda heder och allt det där, Men skadorna i anfallet gör att jag ser detta möte som 50/50. 


Milan har haft en säsong där man blandat höga toppar med väldigt djupa dalar. Hur ser du på de rödsvartas säsong hittills? Vad är skillnaden mot fjolårets Milan?

Skillnaden i min bok är två saker. Dels har man faktiskt misslyckats på mercaton. Origi, De Ketelare, Dest... Att inte plocka in en ordentlig central mittfältare när Kessie försvann, att inte plocka in en bättre andramålvakt. Det är väl egentligen bara Thiaw, den man hade minst förväntningar på, som kan anses vara godkänd? Dessutom är det en tränare som har vacklat och känts stressad. Formationsbyten, en feghet i vissa matcher som jag inte alls upplevde förra säsongen... Förra säsongen kändes Milan självklara, nu känns Milan mer sköra.  


Många Milan-supportrar börjar höja rösterna om att Stefano Piolis tid i klubben bör vara över, bara ett år efter en sensationell ligatitel. Hur ser du på Piolis vara eller icke vara i Milan?

Jag tycker faktiskt snarare att kritiken ska riktas mot den sportsliga ledningen. Pioli har visat att han kan vara dominant, att han kan vinna, att han kan spela en offensiv fotboll, att han kan hålla tätt bakåt, att han kan utveckla unga talanger. Vad mer ska han göra? Materialet däremot. Är det bra nog? Jag har varit inne på det tidigare och fått en del kritik från Milan-håll. Men jag står fast vid den åsikten. Milans sportsliga ledningen kan inte fortsätta tappa nyckelspelare som bosman och sedan skylla på att man inte har pengar och sen värva lågbudget-spelare och hoppas att Pioli ska göra dom till toppklass. Vill inte spelarna förlänga - sälj när värdet är högt - värva nytt. Det kostar att vara ett topplag. En intressant sommar väntar där allt fokus kommer vara på Leao. Har Milan lärt av sin läxa? 


Inför kvartsfinalmötena finns det många matcher i matchen som blir extra spännande att följa. Vilka delar i spelet tror du kommer bli avgörande, och ser du några lagdelar för respektive lag som måste höja sig lite extra?

För Napolis del är det givetvis fokus på defensiven. Fyra bollar bakåt senast, och det hade kunnat vara fler. Kim, Rrahmani och Meret behöver ha en bra dag på jobbet. Och med tanke på hur Milans offensiv såg ut mot Empoli så är det även press där. Så matchen i matchen mellan Kim och Giroud blir intressant. Milans mittfält lyckades också manövrera bort Lobotka, Anguissa och Zielinski helt i lagens senaste möte. Lyckas det igen eller har Spalletti ett motdrag? 


Om du ska välja en spelare, vem i Milan räds du lite extra mycket?

Giroud. Han är de stora matchernas man. Det har han visat 100 ggr. Han är också överlägsen alla andra spelare på plan vad gäller rutin från dessa sammanhang. Giroud har varit i denna situation 1000 ggr förr och stressar inte upp sig över situationen. 


Båda lagen gläds lite extra åt att ha hamnat på den ”enklare” sidan av slutspelsträdet, där antingen Inter eller Benfica väntar i en semifinal. Om jag nu avslutningsvis avtvingar dig en gissning, hur ser den semifinalen ut?

Det stinker väl Milano-derby, gör det inte? 


Vi på Svenska Fans Milan-redaktion tackar Christoffer för medverkan och önskar ett lagom vilt scudetto-firande när titeln matematiskt är klar. Följ Christoffer på Twitter (@svanemar) och lyssna in när han kommenterar Serie A och Champions League på CMore samt när han diskuterar Allsvenskan i Tuttosvenskan och Testa Stör.

Tommi Uksila@TUksila2023-04-11 21:45:00
Author

Fler artiklar om Milan