La Dotta, La Grassa, La Rossa (3)

La Dotta, La Grassa, La Rossa (3)

Vi känner huvudstaden Rom som ”den eviga staden”, Florens har fått den fagra benämningen ”den vackra” och Venedig har ett smeknamn som hänsyftar till hur rofylld staden ska vara och har varit genom historien. Genua har i sin tur ett smeknamn som härrör från hur viktig och mäktig staden var när haven fyllde en stor funktion för handeln, ”la Superba”. Många italienska städer har ett smeknamn som man förknippar med historiska händelser eller som i annat fall beskriver staden mer grundligt.

Bologna är inget undantag men är samtidigt den enda italienska staden som förärats med inte mindre än tre smeknamn. La Dotta, La Grassa, La Rossa är tre begrepp som beskriver staden på ett väldigt bra sätt, både historiskt men även dagens Bologna. Vi försöker med en artikelserie på tre delar reda ut och förklara Bolognas smeknamn och hur man eventuellt kan göra (långsökta?) kopplingar till stadens fotbollslag, Rossoblu.

La Rossa - Det sista smeknamnet avser redogöra för flera aspekter av staden. Främst beskriver smeknamnet, den röda, de typiska röda hustaken som sträcker sig vackert över staden och som du kan njuta av om du lyckats ta dig ända upp till toppen av tornet Asinelli där stadens kanske bästa utsikt går att avnjuta. De röda hustaken får sin färg av terrakottastenarna som användes mycket under medeltiden men smeknamnet beskriver även den röda färgen från Ducati (i Bologna finns för övrigt ett Ducati-museum). Vidare var även Bologna den anti-fascistiska huvudstaden under andra världskriget och härifrån kommer denna ”röda” uppfattning om staden och dess politiska ståndpunkt.

Rött representerar kärlekens färg och vad annars är det vi supportrar känner för vårt lag?! Spelarna och framförallt Inzaghi har i många intervjuer betonat hur viktiga vi fans är för lagets framgångar, vilket jag också tror skapar en bra sammanhållning och kultur i omklädningsrummet. Inställningen på planen ska vara i samma nivå med den energi och styrka som visas i kurvan. Rött står för passion och hjärta, vilket är två begrepp som aldrig kan lämnas kvar i omklädningsrummet när vi springer ut till match. Trots de senaste säsongernas resultat som inte rimmat särskilt väl med fansens önskemål så sålde ändå klubben ungefär två hundra säsongskort fler i år jämfört med förra säsongen. Detta under den första avgränsade säljperioden innan säsongen startade. Publiksnittet under de första fyra matcherna för Bologna är 21587 personer och med det ligger man åtta i publikligan för Serie A där Inter toppar följt av Roma. Rött finns också representerat i klubbens färger men vet ni förresten varför klubbens färger är just rött och blått? Klubbens första kapten, Arrigo Gradi, brukade komma till träningen iförd en tröja från sitt universitet i Schweiz där han studerat. Den tröjan hade röda och blå rutor vilket även blev klubbfärgerna men dessa ändrades sedan till vertikala ränder under 1910, året efter klubbens grundande. 

Tifosi Maggiore2018-10-26 18:48:28

Fler artiklar om Bologna