La Dotta, La Grassa, La Rossa (1)

La Dotta, La Grassa, La Rossa (1)

Vi känner huvudstaden Rom som ”den eviga staden”, Florens har fått den fagra benämningen ”den vackra” och Venedig har ett smeknamn som hänsyftar till hur rofylld staden ska vara och har varit genom historien. Genua har i sin tur ett smeknamn som härrör från hur viktig och mäktig staden var när haven fyllde en stor funktion för handeln, ”la Superba”. Många italienska städer har ett smeknamn som man förknippar med historiska händelser eller som i annat fall beskriver staden mer grundligt.

Bologna är inget undantag men är samtidigt den enda italienska staden som förärats med inte mindre än tre smeknamn. La Dotta, La Grassa, La Rossa är tre begrepp som beskriver staden på ett väldigt bra sätt, både historiskt men även dagens Bologna. Vi försöker med en artikelserie på tre delar reda ut och förklara Bolognas smeknamn och hur man eventuellt kan göra (långsökta?) kopplingar till stadens fotbollslag, Rossoblu.

La Dotta – Det första smeknamnet härstammar från stadens universitet, som grundades år 1088, och betyder den lärde. Även idag är universitetet i Bologna en attraktiv plats för utbildning, såväl inom Italien som för utländska studenter. Många av universitetets fakulteter ligger i närheten av den kända gatan Via Zamboni och därför rör det sig alltid mycket studenter runt om i stadens innersta delar. Studenterna är en stor del av livet i Bologna och något som, likt pelargångarna runtom staden, ger Bologna en del av dess karaktär och själ. Känner du kanske till ett par av de tidigare studenterna som gått på Bolognas universitet såsom Dante, Erasmus och Guglielmo Marconi?

Vad har då Bologna för smarta och kloka spelare som truppen kan stötta sig mot? En tydlig spelplan är svår att identifiera efter blott åtta omgångar men vi kan se att rätt inställning och vilja samt ett relativt rakt anfallsspel kommer vara en röd tråd. Jag ser fram emot att ha Andrea Poli tillbaka efter skada inom kort då jag tycker att hans spelförståelse betyder mycket för Bolognas innermittfält. Vidare är även Dzemailis erfarenhet och ofta välbetänkta beslut en viktig detalj. Med en ung och talangfull trupp kommer dessa två vara viktiga för lagets utveckling över säsongens gång. Danilo kommer förhoppningsvis att styra vår trebackslinje men får gärna bli lite mindre bolltittande i sitt markeringsspel i boxen. Smarthet på planen är för mig att känna till sina styrkor och svagheter, både som individ men framförallt som lag. Rossoblu kommer att behöva vara mer flexibla offensivt och inte alltid använda sig av det lite rakare anfallsspelet. Det finns konstruktiva egenskaper som går att utnyttja på mittfältet och det kommer förhoppningsvis bli bättre när viktiga spelare som Poli, Pulgar med flera återkommer från skada och avstängning, men jag tror även att Inzaghis inställning att bygga defensiven först är rätt väg att gå för att senare utveckla anfallsspelet. 

Tifosi Maggiore2018-10-19 19:54:00

Fler artiklar om Bologna