Ligamötet: Intet nytt under solen

Ligamötet: Intet nytt under solen

President Gravina och hans kollegor diskuterade framtiden för den italienska fotbollen häromdagen.

"Det är inte lätt att hitta en överenskommelse mellan ligorna. Alla har sina intresse att försvara och det är nsvårt att föra samman alla för det allmänna intresset. För närvarande finns det emellertid inget utrymme för personliga intressen Jag vädjar till allas sunda förnuft att i slutändan fotbollsförbundet kan besluta om något utan att någon körs över.

Vi måste vara medvetna  om att vi behöver 45-60 dagar för att avsluta mästerskapet. Om vi får okej att spela i juli och augusti  av UEFA kan det vara referensperioden. Men idag kan vi inte göra något annat än att förhålla  oss till vilka beslut och normer som regeringen förordar."


Italienska fotbollsförbundets president Gravinas ord igår när det var stormöte mellan Ligaförbunden, FIGC, CONI och alla andra berörda parter om att diskutera fortsättningen av seriespelet i Italien 
Ni som följt med Coronaläget i allmänhet och det i Italien i synnerhet begriper ganska snart att inte mycket kan bestämmas än.
Ljuset i tunneln har verkligen inte visats sig än i landet utan dödsfallen fortsätter oförmisnkat och antalet smittade ökar fortfarande allvarligt mycket.

"Att inte få en fram en vinnare skulle vara en stor förlust för både mig och Serie A"
FIGC president Gravina hade tidigare en förhoppning om att kunna starta redan i början av maj. Den förhoppningen är mer eller mindre bortsuddad. Nu är hans hopp att starta den 16:e - vilket i stort sett alla andra presidenter och kommittéer tycker är överdrivet optimistiskt.
Det är bara Lazios president Lotito och Napolis De Laurentiis som i stort sett kan köra igång efter påsk.
Lotito vill e t.ex. dra igång träningen redan i veckan men har dragit tillbaka det.

Som ni vet så har UEFA skjutit upp Champions League och Europa League-finalerna på obestämd framtid (är en del matcher som skall spelas innan finalerna kan avgöras...) till förmån för att landets ligor skall kunna avslutas. 
Det innebär i kanske att ligan t.o.m kan avslutas i Juli eller Augusti. UEFA vill ju helst att de stora ligorna ska samköra så de europeiska matcherna kan komma igång schemamässigt. Problemet är att virusets härjningar inte har tagit hänsyn till UEFA utan drabbat länder lika perioder och också olika hårt. Som ni vet så har varje land sitt sätt att hantera pandemin.

Problem blir det också att nästa säsongs spel kommer skjutas fram om den här säsongen avlsutas i Augusti. Hade varit ett mindre problem om inte ett framflyttat EM från i år ska spelas i Juni nästa år, vilket sätter begränsningar på hur ligan ska spelas.
Många ekvationer som ska gå ihop och jag undrar om inte det är så att förbunden och UEFA helt enkelt måste stryka någonting helt och hållet för att allt det här ska gå ihop. 
Hursom, det kommer inte bli något beslut taget innan påsk i alla fall och vi kan inte annat hålla med om Torinos president Cairos ord:

"Vi italienare kämpar och lider just nu. Men vi får inte tappa hoppet. Vi kommer ut ur det här - bättre och starkare - och vi kommer tillbaka med ett leende"

Forza Italia!



Källor: La Gazzetta dello Sport, Corriere della Sera
 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-03-26 11:33:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)