Måndag morgon: Världens mest anonyma världsstjärna

Måndag morgon: Världens mest anonyma världsstjärna

Från början var det en knepig affär som även under resan hade en rättslig komplikation men spelaren själv gick från anonym till världsstjärna. Synnerhet under guldåret med Pioli där vi såg det breda leendet när han surfade runt på vänsterkanten.

Vår svenska vän i Zlatan skrev om Leao i sin senaste bok. Han har försökt på alla sätt att nå honom och förklarar att det är en oslipad diamant. Vi har alla sett vad han kan göra, vet inte om det är någon vänsterytter i världen som kan göra det han gör i samma speed. Måste vara väldigt omotiverat som tränare att kommunicera med Leao när inte ens Zlatan kan nå honom. Hur når man då Leao? Möjligen att hans kvinna kan få honom att lyssna, Fonseca lär inte bli länge i Milan så kanske låta henne ta över?

Leao ska bli pappa, grattis igen och i samband med denna nyhet berättade han att han skulle leverera detta året. Frågan är hur det är möjligt sett till hur lite sömn han förmodligen lär ha med tvillingar. Om han ser sömning ut nu på plan, kan bli en kommande zombivarning senare. Han bytte även till nr 10, kändes där och då som ett givet val eftersom han var Milans som X spelare och förhoppningsvis skulle han sälja ännu fler tröjor med sitt nya nummer. Vänsteryttern har gjort 59 mål i Milan från sin position. Det har laborerats genom hans år i Milan sen han kom från Lille 2019, allt från anfallare, central mittfältare och högerytter. Enda som fungerat är vänsterytter, det i sig är något begränsande för att vilja vara en världsstjärna och genom åren har det även blivit mer lättläst. Eller?

Till hans försvar så är han givetvis av förklarliga skäl väldigt uppvaktad, precis som alla andra stjärnor. Men trodde han något annat när han dessutom drar på sig nummer 10 på ryggen, alla vet att det innebär extra mycket börda och förväntningar så varför väljer han detta nummer om han nu inte kan bära denna tunga kostym. Frågan är om han rådfrågade någon innan han valde detta nummer? Om inte, varför inte? Givetvis går det inte att byta bort nr 10 till något annat, mentalt blir det att ge upp och det finns mycket prestige bakom och jag tror han är för stolt för att erkänna att kostymen är för tung för hans ego.

Enligt flera klipp från träningen på Milanello så var det uppenbart att Lea och Pioli gillade varandra, vår förra tränare visste och förstod garanterat mer än vad vi experter på SF tror oss veta även om vi givetvis är experter i vår soffa. Båda kommunicerade även ut sin ömsesidiga respekt för varandra och statistiskt sett så fick Pioli ut mer av Leao än vad vi sett av Leao under Fonseca. Dagens tränare har räddat några omgångar eftersom han laborerade om och slog Inter vilket inte hände under Piolis senare tid. Läs mer om den matchen HÄR.

Fonseca har bytt ut Leao i nästan alla matcher om inte alla matcher, vem kan klandra honom när Leao lallar runt som en proppmätt spelare som skulle kunna uppfattas som en spelare över 40 år som vunnit allt. Tyvärr är det inte ens nära sanningen, Leao har gott om plats i sitt trofeskåp och förmodligen kommer det fortsätta så om han inte gör något annat. För det han gör idag fungerar inte alls, återigen har en X faktor som ingen i Milan har och väldigt få i hela Serie A. Nu tror jag inte Fonseca firar jul i Milano, det finns rykte om att tränare och vår 10a inte alls har samma varma kontakt som Leao hade med Pioli. Detta är ingen text som ska hylla Pioli men alla som gärna kritiserade honom borde försöka ha ett bredare perspektiv sett till alla mjuka värden han spelade på sin lyra vilket i sig resulterar någonstans på resultattavlan. Svårt att inte diskutera Fonseca, Milan förlorade igen igår eller rättare sagt DeGea såg till att Fiorentina vann men Milan spelare otroligt rörigt och Fonseca får inte ut något av honom så han ska ha mycket skit i Leaos svaga produktion och förmodligen i att han inte ser ut att ha kul alls.

Leao fick t.o.m vara kapten en match, säkert ett desperat försök att få honom få tillbaka sitt leende och surfande. Hans brända ser mer ut som min trötta skateboard jag hade som barn som vägde så mycket att jag knappt orkade göra en ollie över 15cm. Theo skrattar aldrig längre, jag gissar där är en fnurra på tråden men jag hoppas och räknar blint med att båda oavsett ger 110% för klubben som betalar dom stora summor även om dom eventuellt inte gillar sin tränare eller taktiken.

I detta fall är det ofta motargument att Fonseca bara fått sig och så många matcher, han har dessutom haft en försäsong men även där har vi haft våra motargument i Podcast Rossoneri. Hur många matcher ska han få innan vi öppet får kritisera honom eller Milans spel? När guldet är kört? När vi kanske inte kan kvalificera oss till topp4? Flera av våra tongivande spelare kom in sent i truppen. Leao var en av dom, är han sliten så måste han vila men han ser inte trött ut utan helt ointresserad. Ingen ny syn för oss som följt honom sen dag 1 i Milan men han har hela tiden kommit undan eftersom han just varit en slipad diamant. Idag är han 25år och Milan betalar honom väldigt mycket pengar för att leverera och än så länge kan jag bara läsa till mig ynka 1 mål och 3 målpass. Givetvis kräver båda hans lönekonto och våra krav på vår 10a mycket mer än så. Dessutom är det en av spelarna i Serie A som skjuter mest så frågan är om han är en usel avslutare eller om målvakterna har läst hans skott som väldigt ofta kommer längs gräset i bortre hörnet. Har någon något minne av att han skjutet i korta hörnet på rak arm, detta har givetvis försvararna och målvakterna full koll på. Sett till hans skott statistik så träffar han målet ca 50%, kan vända och vrida på all statistik likt xG som ingen egentligen förstår sig på men alla verkar ändå blint acceptera det. Detta kan inte vara någon nyhet för någon i Milan, vad gör dom åt det?

Leao har ett marknadsvärde på 95M euro, klubbar kan mycket väl betala detta eller mer för honom eftersom han på något sätt fortfarande är en oslipad diamant. Milan behöver hitta ett sätt att få ut Leao ut sin egen skugga och anonymitet. Hur? Om inte ens Zlatan vet så vet förmodligen ingen men mitt tips är att han behöver få en ny bräda och hitta tillbaka till sitt stora härliga leende. Taktiskt sett har Fonseca redan laborerat runt lite, på gott och ont men nuvarande taktik som nog ingen helt förstår även om vi försökte i Podcast Rossoneri men oavsett vad som blir Leao ännu mer anonym när vi har 2 anfallare på plan. Personligen gillar jag när lag spelar 2 anfallare och rent logiskt säger jag som expert i soffan att det borde ge mer vågar att surfa på för Leao.

Min förhoppning likt alla andra som följer Milan att Leao blir denna diamant han kan bli. Jag ska inte skriva att han inte kommer bli det i Milan eftersom vi redan sett vad han kan göra i Milan och Serie A men stora frågan är om vi får se dig igen och om vi får se det under Fonseca. För att välja att vara naiv eller väldigt positiv så talar tiden för att både Leao och Fonseca får ihop spelet för varje match. Realistiskt sett utifrån matcherna är vi förmodligen inte många som tror på det och frågan är vem ledningen har mest eller minst tålamod med? Fonseca är utsedd av den nya ledningen, Leao är mer en produkt från tidigare ledning och sånt ska vi inte underskatta men förhoppningsvis äter båda julskinka i Milan med leende på läpparna.

FORZA MILAN 

Mikael Kristersson@pc_rossoneri2024-10-07 08:30:00
Author

Fler artiklar om Milan

Fem snabba: Fiorentina - Milan 2-1