2021-01-16 20:45

Sampdoria - Udinese
2 - 1

Matchrapport, Omgång 18: Sampdoria - Udinese

Sampdoria tog emot ett formsvagt Udinese på Marassi under lördagens kvällsmatch. Matchen var en jämn uppgörelse som Udinese lyckades ta ledningen i efter att De Paul satte dit 0-1 i den 55:e minuten. Sampdoria skulle därefter kvittera genom en straff av Candreva och Torregrossa avgjorde matchen med en nick i sin debut som slutade 2-1 till Sampdoria.

Blucerchiati vände hem till Marassi efter sin tunga förlust mot Spezia för att ta sig an formsvaga Udinese. Luca Gottis lag hade inte vunnit sedan de besegrade Torino på bortaplan den 12:e december och kom till matchen med en hemmaförlust mot Napoli senast i bagaget. Sampdoria fortsätter att blanda i resultaten, ibland lyckas de vinna mot en svår motståndare för att sedan förlora mot ett lag i botten av tabellen. Om Sampdoria skulle lyckas vinna de “enkla” matcherna så skulle de ganska enkelt ta sig upp på den övre halvan av tabellen men med förluster mot Spezia, Genoa och Cagliari blir det svårt att klättra högre upp i tabellen.

Mötet mellan dessa två klubbar har spelats 46 gånger så här långt där Sampdoria lyckats vinna flest matcher. Sampdoria har 18 vinster, 16 oavgjorda och 12 förluster mot Udinese. Något som är anmärkningsvärt är att när matchen har spelats på Marassi har lagen vunnit lika många matcher mot varandra. Totalt har 23 matcher spelats på Marassi där de vunnit sju matcher vardera och nio har slutat i delad pott. Idag kunde alltså ett av lagen ta ledningen i mötena på Marassi i och med en seger vilket gjorde den här matchen lite extra intressant i den aspekten.

Matchsummering:

Ranieri valde att spela samma backlinje som startade mot Spezia men han gjorde ändringar på mittfältet och i anfallet. Adrien Silva fick chansen igen efter att Thorby inte gjorde en speciellt bra insats mot Spezia och Damsgaard fick gå ner på mittfältet igen och spela på vänsterkanten istället för avstängde Jankto. Verre spelade i rollen bakom Quagliarella, två spelare som inte startade mot Spezia eller Inter. Keita Balde fick inleda på bänken, säkerligen på grund av de bortslösade målchanserna som han orsakade mot Spezia. Ernesto Torregrossa fanns också med på bänken som Sampdoria lånade in från Brescia. Anfallaren blev klar under måndagen och den nu 28 årige italienaren har stått för fem mål och tre assist i Serie B denna säsong.

Första halvlek:

Det blev en fartfylld inledning av matchen där båda lagen valde att sätta press på motståndaren. Under de första tio minuterna växlades målchanser från båda lagen men ju längre halvleken led skulle Udinese ta tag i matchen och skapa ett övertag på Sampdoria. Mellan den 10:e och 20:e minuten hade Udinese mycket boll och lyckades hitta vägar igenom Sampdorias backlinje utan att komma till de riktigt farliga avslutslägerna.

De kommande 10 minuterna kunde Sampdoria kämpa sig tillbaka in i matchen och hade övertaget under mittperioden av halvleken. Sampdorias anfallsspel utgick oftast från vänsterkanten med Damsgaard i spetsen. När Silva, Augello och Damsgaard får spela tillsammans till vänster lyckas de ofta hitta fina kombinationer i passningsspelet, så även idag.

Sista kvarten av matchen tog Udinese tillbaka övertaget och pressade tillbaka Sampdoria till sitt låga försvarsspel. I den 29:e minuten spelade Udinese in ett inspel från höger som Lasagna skarvade på täckande Yoshida. Audero som hade reagerat på skarven låg ned när bollen sedan låg vid Mandragoras fötter. Mittfältaren fick inte en ordentlig träff på bollen men Audero tvingades oavsett till en vass räddning då han låg ned, till synes chanslös. Trots detta fick han upp sin vänstra hand och rädda bollen.

Ungefär fem minuter innan pausvilan avslutade Rodrigo De Paul från distans med ett känsligt högerskott som skruvade sig mot det högra krysset. Audero var chanslös i målet men han hade marginalerna med sig när bollen tog i ribban.

Sampdoria gjorde ingen vidare halvlek och var väldigt svaga i sitt anfallsspel. Quagliarella och Verre hade ingen särskild inverkan på spelet vilket gjorde att Sampdoria som lag blev lidande. Det kändes långsamt och fantasilöst, det enda positiva var vänstersidan som gjorde sitt jobb ännu en gång.

Andra halvlek:

Den andra halvleken fortsatte med samma höga tempo där Udinese var det hetare laget i början av den andra halvleken. Tio minuter in i halvleken tilläts De Paul att driva bollen centralt i utkanten av straffområdet. Argentinaren sökte ett avslut och avlossade ett skott som täcktes av Colley. Bollen gick tillbaka till De Paul som avslutade igen men Audero lyckades rädda hans andra avslut. Ingen Sampdoria spelare hann fram efter att Audero släppt retur, vilket gav De Paul en tredje möjlighet att sätta 0-1 till Udinese. Den här gången kunde han enkelt sätta 0-1 bakom Audero som fick se sig besegrad.

Sampdoria fick inte heller anfallsspelet att stämma i den andra halvleken vilket gjorde att Ranieri bytte formation och spelare i den 63:e minuten. Ut gick Damsgaard, Quagliarella och Verre, de ersattes av Keita Balde, Torregrossa och Thorsby. Offensivt sett såg det ut att Ranieri valde en 3-5-2 uppställning där Ekdal och Thorsby spelade som defensiva mittfältare med Silva i en mer offensiv central roll på mittfältet. Augello flyttades upp i en mer offensiv roll på sin vänsterkant och Candreva spelade en liknande roll på högerkanten. Defensivt fortsatte man spela sin 4-4-1-1 uppställning där Augello fick sjunka ned i en vänsterbacksroll. Ranieri valde säkerligen denna ändring för att stärka den centrala delen av planen och Udinese hotade aldrig Sampdorias vänsterkant trots att Augello fick en så pass offensiv roll.

Ändringarna skulle ge utdelning och Sampdoria lyckades skapa ett tryck på Udinese som man inte tidigare lyckats med under matchen. Efter en hörna kunde Candreva fixa en straff efter att han blivit nedsparkad av Mandragora. Det blev även Candreva som tog hand om straffen vilket han gjorde med kyla då han slog en panenka-straff. Musso gick till sitt höger men Candreva lyfte kyligt bollen mitt i målet som då innebar 1-1.

Doria fortsatte att spela med ett helt annat självförtroende efter förändringarna av Ranieri och återigen skulle Sampdorias vänstersida skapa farligheter. Ett samarbete mellan Augello, Keita Balde och Ramirez som hade tagit Silvas plats, mynnade ut i ett inlägg från Augello som hittade Torregrossas panna. Den debuterande anfallare vann nickduellen mot Zeegelaar och kunde stånga in 2-1 till Sampdoria.

Udinese försökte att forcera in ett kvitteringsmål men lyckades inte skapa något som hotade Sampdorias försvar på allvar. Samp tog en viktig seger och Ranieris förändring gav resultat. Skönt för Ranieri då han fått en del kritik för hans val av matchplan i matcher mot sämre lag. Idag fick han en dålig start igen men lyckades reparera sina misstag med hjälp av sina byten.

Spelarbetyg:

Audero 5: Får godkänt idag på grund av sin fina räddning i första halvleken. Annars släpper han ganska underliga returer och slarvar i uppspelen i den andra halvleken vilket drar ned betyget.

Augello 7: Hotar Udineses försvar med sina offensiva löpningar. Gör en bra arbetsinsats och hade bra samarbete med många spelare som hade roller i anslutning med hans vänstersida.

Colley 5: Gör en godkänd insats men kunde ha stängt ned De Paul på ett bättre sätt vid 0-1 målet.

Yoshida 6: Fortsatt trygg och begår inte speciellt många misstag.

Bereszynski 5: Skötte sin högersida väldigt bra defensivt. Har inte någon speciellt offensiv roll och det märktes att Sampdoria trivdes bättre med att attackera från sin vänstersida.

Damsgaard 5: Kombinerade sig förbi Udineses försvar ett par gånger med Augello. Offrades för att få kontroll på det centrala mittfältet vilket visade sig vara ett klokt beslut av Ranieri.

Silva 5: Samarbetar med Augello och Damsgaard i den första halvleken på ett bra sätt och lyckas lösa svåra situationer på enkla tillvägagångssätt. Fick spela längre fram på mittfältet i den andra halvleken innan Ramirez tog hans plats.

Ekdal 8: Vinner mycket boll idag och lyckas vara på rätt plats för att störa och bryta Udineses uppspel. En stor förbättring i passningsspelet från matchen mot Spezia.

Candreva 6: Är han som fixar straffen och även han som sätter dit den. Vandrar in från sin högersida som inte skapade speciellt mycket i offensiv väg och fick en ganska fri roll på mittfältet.

Verre 4: Slött anfallsspel i den första halvleken och slarvade bort de målchanserna som Sampdoria väl skapade i den första halvleken. Byttes ut och Sampdoria spelade därefter mycket bättre.

Quagliarella 4: Tyvärr håller han inte måttet för att starta för Sampdoria längre. Är inne i en formsvacka och passar inte in i det omställningsspelet som de ofta använder sig av. Skulle hellre se kaptenen som en joker att ta in när spelet inte stämmer.

Inhoppare:

Torregrossa 7: Väldigt bra debut, mål och kom in i matchen på ett bra sätt. Sampdoria kunde spela bollen långt på honom och han hade förmågan att ta ned och fördela bollen. Väldigt nyttig i anfallsspelet och var en del av den stora förändringen i den andra halvleken.

Ramirez 6: Kom in i en roll som passade honom perfekt. Han spelade på mittfältet bakom anfallarna och var duktig när han kom in. Samarbetade med Augello på vänsterkanten som ledde fram till 2-1 målet.

Keita Balde 5: Viljan finns där och han skapar oreda i Udineses försvar. Fick däremot inte riktigt till det i den här matchen heller.

Thorsby 6: När han kom in lyckades Sampdoria vinna det centrala mittfältet. Kom in med energi och vann många dueller vilket var väldigt nyttigt i den här matchen.

Askildsen: Spelade för lite.