2021-02-25 21:00

Milan - Röda Stjärnan
1 - 1

Milan - Röda Stjärnan 1-1: “Europa League äventyret fortsätter, tyvärr”

Milan tar sig vidare i Europaspelet på bortamål efter 1-1 resultatet mot Röda Stjärnan hemma på San Siro. Formsvackan fortsätter utan något tecken på förbättring och med den svaga formen känns vidare Europaspel nästan som ett onödigt störningsmoment för ligaspelet.

Den första matchen i Belgrad var som David Ågren nämnde i Prepartitan verkligen en märklig tillställning, returmötet på San Siro skulle inte bli bättre. Stefano Pioli startade som förväntat med en uppställning som ändå borde kunna benämnas som B-laget. Men efter en otroligt svag första halvlek blev mister tvingad till att sätta in A-laget. Energinivån höjdes men spelet var ändå bara rörigt. Vilken soppa, nästintill pinsamt dåligt spel från Milan som trots allt tar sig vidare till åttondelsfinal. Europa League äventyret fortsätter, tyvärr, men om Milan fortsätter detta bedrövliga spelet ser jag det som en omöjlighet att dom tar sig vidare från åttondelen. Kanske skulle det varit bäst om resan ändå stannade här.

Matchen
Milan startade första halvleken STABILT, långt ifrån bra men i alla fall stabilt. Efter endast några minuter spelade kom Rade Krunic till ett avslut från ett centralt läge strax utanför straffområdet. Bollen täcktes av en Röda Stjärnan spelare vilket till en början inte såg så märkvärdigt ut, några halv inspirerade protester från Rafael Leao och Krunic själv men inte så mycket mer. Efter påkallning från VAR-rummet tog domaren dock en titt på situationen, hands dömdes och Milan blev tilldelade en straff. Som vanligt var det Frank Kessie som klev fram till straffpunkten och kunde kyrkligt placera in bollen i mål.

Med ett tidigt ledningsmål tänkte man ändå att Milan kunde använda det som något positivt, få igång energin och fortsätta på den STABILA inledningen. Men icke, som en spegling av Milans otroligt svaga spel under 2021 hamnade hemmalaget i en rejäl svacka. Röda Stjärnan kom till målchans på målchans, körde över milanspelarna i duellerna, vann andrabollarna och såg allmänt dominanta ut.

Efter cirka 20 minuter spelade såg det ut som att Röda Stjärnan hade, i samband med en hörna, lyckats trycka in kvitteringsmålet. Bollen tog dock på en anfallsspelares arm och det blev därmed bortdömt av domaren för hands. Endast några minuter efter det bortdömda målet fick Röda Stjärnan en frispark med sig i en fin position strax utanför straffområdet. Bortalagets El Fardou Ben fick på en bra träff som gick i ribban.

Anfallaren fick dock någon minut senare revansch när han tog löpningen på en fin djupledsboll, kom in i straffområdet och kunde placera in bollen lågt i högra hörnet bakom Donnarumma. Otroligt svagt agerande av kaptenen Alessio Romagnoli som gav Ben på tok för mycket yta och lät sedan avslutet gå mellan hans egna ben.

Milanspelarna kunde efter kvitteringsmålet rycka upp sig lite och återgå till det STABILA spelet som visades under inledningen. Båda lagen kom till några fina målchanser, men 1-1 resultatet höll sig till halvtidspausen.

Till starten av den andra halvleken valde den gode Pioli att göra två byten, Zlatan Ibrahimovic in istället för Rafael Leao och Ante Rebic in istället för Rade Krunic. Rafael Leao hade en väldigt svag första halvlek, helt osynlig och när han väl fick tag i bollen såg han lite nonchalant ut, så som det stundtals kunde se ut under hösten. Rade Krunic hade väl bara en klassiskt Rade Krunic match, behöver nog inte säga så mycket mer om den mannens insats.

Med Zlatan och Rebic på planen drevs energinivån upp rejält. Zlatan såg riktigt hungrig ut och spelade bra boll. Starkt spelfördelande offensivt och kom till några avslut, dock utan resultat. Problemet var väl att han inte hade någon kompis att lira boll med. Rebic gjorde som han alltid gör, löper som en tok på allt. Men när det kommer till spelet ser han fortfarande vilsen ut. Bolltapp på bolltapp, dåligt fokus vid avslut och slarv vid anfallssituationer vilket förmodligen dödade flera farliga målchanser.

Inte ens efter Röda Stjärnans Marko Gobeljics andra gula kunde Milan få in en till kasse. Bästa möjligheten kom i den 74’ spelminuten när Zlatan snyggt tog emot ett inlägg och lobbpassade till Alexis Saelemaekers som tryckte upp bollen i nättaket. Målet dömdes dock bort på grund av att Zlatan var offside.

Matchen slutade 1-1 och Milan tar sig vidare i Europaspelet på bortamål, svagt. Gianluigi Donnarumma står som vanligt som den viktigaste spelaren i laguppställningen och det var tack vare honom som Milan klarade av att hålla 1-1 resultatet. Han stod för en matchavgörande räddning i den 67’ spelminuten när han lyckades blockera ett skott från endast någon meter utanför målet. Det är snart dags för Romagnoli att ge ifrån sig en del eller hela lönen till den unge målvakten för alla gånger han har räddat försvaret. Eller så skickar dom bara Diogo Dalot och ger honom hans lön, det är ju inte så att ytterbacken bidrar med så mycket ändå.

Frågan som ändå ställer mig är hur Milan har gått från att se helt ostoppbara ut till den otroligt svaga formen som visats dom senaste matcherna - hur? Det var ju en sväng där efter jul när några spelare åkte på Covid-19, kanske tar det en tid innan man är helt återställd från viruset, jag vet inte. Några har ju också dragits med skador. Eller så är det bara så här bra Milan faktiskt är, kanske var förra året endast en långa period av total överprestation, förhoppningsvis inte. Eller så är det jag som överreagerar, efter fjolårets dominans är det ändå rimligt att en svacka kommer. Men något har ju i alla fall hänt och något måste göras för att fixa problemen. Är den gode Stefano Pioli fortfarande rätt man för det jobbet?

Statistik
Bollinnehav: 53% - 47%
Målchanser: 15 - 15
Skott på mål: 4 - 2
Hörnor: 6 - 7

**
Europa League äventyret fortsätter, vi får se vem motståndaren blir i åttondelsfinalen. Nu fokus mot ligan och förhoppningsvis en bättre form mot Roma på söndag 20:45!