Omstarten av Serie A - del 1: ”Gött att få ordning på helgerna igen”

Omstarten av Serie A - del 1: ”Gött att få ordning på helgerna igen”

Äntligen kan Serie A sparka igång helgen efter uppvärmningsmatcherna i Coppa Italia. Vi har tagit pulsen på redaktionerna om återkomsten.

 

Ligan kör alltså igång på lördag. Vi kommer här i tre delar presentera redaktionernas syn på omstarten och hur det tror att det kommer gå.
Här är den första.
Varsågoda!

  * * *

Efter mycket möda så startar Serie A upp igen. Hur är känsla över det?
 


— På förhand känns det kanske aningen avslaget, men det kommer nog snabbt att ändras när matcherna väl är igång igen. På ett sätt också lite lyxigt med Serie A-fotboll mitt i sommaren. (Mikael Mansjö)


— Svar: Det känns splittrat. Självklart längtar man efter fotbollen och möjligheten till revansch för Brescia, att laget ska kunna kämpa sig kvar i Serie A trots det tabellmässigt tuffa läget (jumboplats). Å andra sidan har så många italienare - inte minst invånare i Brescia och Lombardiet - dött de senaste månaderna. Så det kommer att kännas konstigt att jubla över fotbollsmål när landet just genomlidit sin värsta kris sen Andra världskriget. Dessutom: När som helst kan ju coronaviruset accelerera igen, i och med att hela samhället öppnar upp. Och då måste sannolikt ligan stängas för gott (för säsongen). Så vi får leva med en hög osäkerhetsnivå. Varje match kan vara den sista. (Per-Erik Wesslén)


— Känslan är bra och det ska bli gött att få lite vanlig ordning på helgerna igen, även om jag får medge att jag delvis checkat ut från 19/20-säsongen. Inte bara för corona utan också för den ständiga besvikelsen det innebär att vara lila supporter. (Johan Horn)


— Ångestflylld. Visst, det är kul att de sätter igång men det var rätt skönt när man bara kunde spekulera i hur det skulle bli och njuta av säsongen som den varit. Nu var det t.o.m. så att skulle inte serien färdigspelas skulle Verona med största sannolikhet spela i Europa League. Visst, det är kul men samtidigt inget som klubben är förbered för. Backlashen skulle komma som ett brev på posten. Nu kan laget jobba för sitt mål att ta fem poäng på de sista matcherna och försöka klara kontraktet och inte jobba för Europa.(Johan Stistrup).


—  Det är lite blandat. Dels är publiken borta och Inters lovande start i ligan är som bortblåst. För min del är Serie As återstart betydligt mer intressant än Inters egna. Det finns många frågor som vi ska få svar på och jag ser fram emot det! (Konrad Grönlund)


— Det är blandade känslor måste jag säga. Självklart är det kul att kunna se våra svartvita kämpar i rutan igen men samtidigt så har coronapandemin sett till att reducera det vi älskar med fotbollen till något annat. En lågbudgetpiratkopia. Det är (eller åtminstone borde det vara) lång tid innan vi får se publik på läktarna vilket tar bort mycket av passionen, nerven och känslan kring fotboll. Jag har sett både Juve-Inter och Juve-Milan utan publik nu, det är svårt att komma in i det på samma sätt. (Mikael Noaksson)


— Man har saknat fotbollen. Det har varit en svår period som drabbat hela samhället, det ska bli kul med lite fotboll igen. Även om det är utan publik. 
Tror mer det kommer bli som en säsong i säsongen, i och med att uppehållet varit så långt. Kommer ju vara ovant att följa Lazios matcher mitt i sommaren. (Niklas Tellini)

— Personligen är det blandade känslor, vilket beror dels på omständigheterna men också på Milan. Jag har svårt att gå igång på fotboll utan publik, men när det väl sparkar igång kommer det kanske ändå vara mycket bättre än ingenting. Jag tror dock att risken med innevarande säsong är att det blir mycket träningsmatch-karaktär på hela grejen. Sen ska man komma ihåg att det var lite av en befrielse när Milans säsong abrupt tog slut i mars, för det är så mycket skit som omgärdar den här klubben nu så det är svårt att känna optimism. Resultaten är mediokra, vilket man lärt sig leva med. Men när det varenda säsong påbörjas någon slags nysatsning som sedan lever i ett halvår innan planerna kasseras och nya personer ska in blir man lätt trött. Situationen med Gazidis, Maldini och Boban symboliserar detta mer än väl. (Tommi Uksila)

— Allt känns märkligt nu och jag har inte varit så på. Napolis tama säsong, omsprungna av Inter och Lazio, ingen publik osv. Men det känns trots allt härligt att se boll från Italien igen och under helgens möte med Inter njöt jag av att åter se Napoli. Å bra boll på skärmen under semestern är inte fel. (Fredrik Kreuger)


—  Tudelad. Fint förstås att få se fotboll igen men utan den inramning den förtjänar och utan några supportrar på läktaren blir det en underlig fotbollssommar. (Erik Winell)
 

—  Tror att jag tänker som de flesta andra: Det här är oerhört tudelat. Å ena sidan är fotbollsabstinensen stor, å andra sidan är det frågan om fotboll utan fans verkligen är något att ha, med följdfrågan om vem de verkligen spelar för: fansen eller pengarna? Och om fansen nu har fotbollsabstinens, är det kanske båda delar? (Jesper Klingnell)

  * * *

 Utan att veta om det kommer fungera eller ej, tycker du det var rätt att starta?
 
 

— Ja, det tycker jag väl. Med tanke på att restriktionerna överlag har lättats så kan jag inte se något större problem med att spela fotboll utan publik. (Mikael Mansjö)

— Ja, jag följer Brescias president Cellino i det här fallet. Först var han helt emot en återstart, han tyckte att det kändes ovärdigt. Men nu har ju dödstalen sjunkit betydligt och vi kan andas ut till viss del. Som sagt, en andra virusvåg kan komma. Men till dess måste man nog försöka återstarta samhället igen, i alla dess delar, inklusive fotbollen. President Cellino drabbades själv av corona men lyckades efter flera veckor i karantän tillfriskna, och efter det har han ändrat uppfattning och intagit en mer hoppfull inställning. (Per-Erik Wesslén)


— Jag tycker faktiskt att det är rätt ur de flesta perspektiven. Känns som att man kan vidta åtgärder för att säkra allas hälsa och det är vad som är centralt, även om det naturligtvis kommer bli en helt annan grej utan publik. (Johan Horn)


— Jo, det tycker jag det är. För mig var det helt rätt beslut - ur alla aspekter. Nu har covid-19 fallen gått ner ganska rejält men innan så tyckte jag nog att de skulle strunta i att spela serien som vanligt och köra play off och play out i stället (kan visserligen fortfarande bli fallet..) för att det skulle bli för tajt spelaschema plus att karantänreglerna var så hårda att det nästan var större risk att misslyckas än fullborda det. Hade det varit cup kunde laget bara lämna w.o. eller liknande. (Johan Stistrup) 


— Ja, absolut. Vi har ju väntat länge och ingen vill ha det som i Belgien, Nederländerna och Frankrike där man ställt in säsongen och delat ut medaljer och europaplatser till lag som inte hade kvalificerat sig än i teorin. (Konrad Grönlund)


— Njaaaa? Grejen är att fotbollen startas på grund av ekonomiska påtryckningar, inte för att allt är frid och fröjd igen. Det blottar liksom den där vidriga sidan av sporten som många av oss försöker blunda för. Industrin. Å andra sidan är det väl den mest rättvisa lösningen rent sportsligt. (Mikael Noaksson)


— Svår fråga att svara på, i början var man kritisk till att hela fotbollen skulle pausas men det var ju absolut rätt beslut och kanske det enda rätta beslutet man kunde ta då.
Nu visar ju dock siffrorna att smittan minskar, och håller man sig till de regler som finns så tycker jag det är rätt beslut.
Man vill ju ha ett avslut på säsongen, framför allt när Lazio har faktiskt chans att vinna :) (Niklas Tellini)

— Jag tycker ändå det är rätt att slutföra säsongen eftersom det trots allt verkar som att det ska kunna fungera. Kan man lägga säsongen till bokslut är det optimalt, även om det enligt mig alltid kommer vila en asterisk över den resultaten den här säsongen.
(Tommi Uksila)
 

— En svår fråga. Det är inte på något sätt klart med pandemin och för mig känns nästa säsong i fara (framförallt Europacuperna). Det är inte heller säkert att den än så länge fungerande tyska modellen går att applicera på Serie A och Italien. Det finns mer smitta i Italien. Men ja, som det känns nu tycker jag det är rätt att spela. (Fredrik Kreuger)


— I början ska det sägas att jag var ganska skeptisk till en omstart och corona-fotboll med allt vad det innebär, från munskydd till öde arenor och så vidare. Men ju mer det verkar som att det funkar och ju mer en förstår hur mycket klubbarna behöver detta så är jag mer övertygad att det inte fanns någon annan lösning. Nu är det bara hoppas att det håller sig så och att rapporterna om ett mindre aggressivt virus där nere i Bella Italia stämmer. (Erik Winell)


— För att utveckla mitt svar på den första frågan: Ur ett ekonomiskt perspektiv hade det väl varit oförsvarbart att inte dra igång fotbollen igen eftersom möjligheten finns. Men ur ett emotionellt perspektiv hade det kanske varit bättre att vänta. Så det är hjärna mot hjärta i den här frågan. Dessutom finns det ju en praktisk sak till att ta hänsyn till och det är att pandemin inte är över. Vad händer om ett lag drabbas och tvingas sätta flertalet spelare i karantän? Det finns nog ingen som vet om detta är rätt eller fel. Det enda man säkert kan veta är att det hela hänger på en skör tråd. (Jesper Klingnell)


  * * *

Hur har klubbens ståndpunkt varit angående att starta igen?

 

— Jag har inte hört något annat än att klubben är positiv till en omstart. (Mikael Mansjö)


— Samma svar som ovan.. (Per-Erik Wesslén)
 

—  Det är rätt många i organisationen som smittats och säkert fler än vad man uppger. [President] Commisso var tidigt tydlig med att säsongen kanske inte kunde slutföras och att hälsan fick prioriteras över allt annat. Så länge man kan säkerställa hälsan för alla delaktiga så är Fiorentinas ståndpunkt att slutföra säsongen. (Johan Horn)


— Klubben har hållit en ganska låg profil om var det tyckt om att starta eller inte. Tror Setti mest varit irriterad av att det varit så svårt att fatta beslut om det, inget annat.  (Johan Stistrup)


— Den har varit ganska laidback och jag tror att klubben ställt in sig på att vara inställsamma (Konrad Grönlund)


— Jag vet inte om jag har sett något officiellt uttalande men vi kan nog räkna med att Juventus varit pådrivande i att avsluta säsongen. TV-pengar på spel vettni. Fast jag vet att skulle de inte starta igen skulle inte klubben begära att de skulle ha titeln om det skulle erbjudas det. (Mikael Noaksson)


—  Lotito ståndpunkt har alltid varit att starta säsongen igen. Lotito var även tidigt ut med att vilja återuppta träningarna. 
Han har ju flera gånger poängterat hur bra organisationen på Formello är samt att man har möjlighet att utföra covid-tester på anläggningen. (Niklas Tellini)


— Vad jag hört så har väl inte Milan haft några direkta synpunkter över säsongens slutförande, vilket troligtvis beror på att Milan inte har så mycket att spela för. Det kvittar lite vad som händer med den här säsongen. Vi försöker igen nästa säsong (som vanligt). För lag i toppen och botten är det mer angeläget att säsongen antingen spelas klart eller avbryts, beroende på vad man vill uppnå.. (Tommi Uksila)


—  ADL höll samma linje som Lotito i början, att vi borde köra, vilket var enklare att säga då Rom och Neapel haft det lindrigare. Men i övrigt har klubben och även ADL mest varit tysta och gått och väntat. (Fredrik Kreüger)
 

— Efter min uppfattning har klubben varken varit starkt för eller emot. Följt med vad som sägs, och nu, utifrån det man kommunicerar på ex. sociala medier verkar allt handla om fokus inför uppstarten. (Erik Winell)


— Tror att de flesta klubbarna har svarat lika intetsägande som jag själv. Det vill säga att de måste starta om tillfälle ges men att det kommer att bli oerhört tråkigt utan supportrar på plats på läktarna. (Jesper Klingnell)


  * * *
 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-06-17 12:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)