Postpartita #29: Napoli visar slagkraft!

Postpartita #29: Napoli visar slagkraft!

I omgång 29 visade sig både Napoli och Italienska fotbollsförbundet vara handlingskraftiga, Lazio byter tränare och Atalanta-Fiorentina får vänta!

Omgångens handlingskraftiga:
Inter, som sedan länge seglat ensamma längst uppe i tabellen, hade bara en strid kvar att utkämpa: Champions League. Tidigt förra veckan tog även det äventyret slut då man såg sig besegrad mot Atletico Madrid i straffläggning. Detta lämnar Inter med Serie A och, om inte mirakel sker, en titel. Napoli togs emot på San Siro i helgen i en match där Napoli verkligen behövde ta alla poäng som man kan. Napoli å sin sida är relativt färska med tränare Calzona och kämpar för att ta sig ut i Europa till nästa säsong. 

Inter med bästa möjliga elva på planen klev in starkt i matchen, med pondus. Napoli visade dock handlingskraft när man stod upp bra och gav inte till allt för många chanser. Inter var däremot laget som öppnade målskyttet i slutet av första halvlek genom Matteo Darmian. I andra halvlek tar Napoli för sig mer och mer och är stundtals oväntat vassa för att spela borta mot Inter. Detta resulterar i att den förra Inter-spelaren Juan Jesus kliver fram med skallen och trycker dit kvitteringen.
 
Matchen slutar också 1-1 och Napoli får ta med sig en poäng ner till kampanien. Huvudrubriken från matchen blir varken Napolis starka prestation eller det oavgjorda resultatet, utan istället anklagelser om rasistiska glåpord ur Francesco Acerbis mun. Det uppdagades att Juan Jesus gått fram till domare Federico La Penna berättat om Acerbis påstådda rasism mot Jesus. Acerbi nekar dock anklagelserna och hänvisar till att han varit professionell fotbollsspelare i 20 år och att inget sådant då skulle ha kommit ur hans mun. Jesus å andra sidan menar att Acerbi bett om ursäkt till honom efter matchen. Acerbi friades däremot inte. Under måndagen meddelade italienska fotbollsförbundet (FIGC) att Acerbi får lämna landslagssamlingen på grund av just de rasistiska anklagelserna. FIGC lät också meddela att Acerbi förklarat situationen för förbundet, tränarstaben och spelare innan han lämnade truppen och att man anser att det inte finns något rasistiskt uppsåt i Acerbi handlingen. En utredning lär nu komma från förbundets sida. Bra och viktigt av alla inblandade att detta tagits på allvar och att konsekvenser för Acerbi tilltagits. 


Omgångens tränarbyte:
För Lazio har denna omgången inte primärt handlat om sportsliga resultat, utan tränarcirkusen som präglat klubben förra veckan. Under tisdagen förra veckan annonserade Maurizio Sarri att han lämnar klubben, efter uteblivna resultat i både seriespel och cupspel. Under veckan ryktades det fram och tillbaka vem skulle ta över, men under måndagen blev det klart att Igor Tudor tar över som huvudtränare. Kroaten huserade senast i Olympique Marseille och innan dess Hellas Verona. Han har skrivit kontrakt till juni 2025. Tudor är mer bollinnehavs-inriktad än den gammelmodiga Sarri, och använder gärna en hög press och en offensiv balans. 
I omgång 29 vann Lazio 2-3 mot Frosinone på bortaplan och innehar nu en niondeplats i tabellen. 


Omgångens uppskjutna:
Den, i mitt tycke, mest intressanta matchen under helgen var helt klart Atalanta-Fiorentina. I kampen om den sista europaplatsen är båda dessa lagen högst inblandade. På matchdagen föll nämligen Fiorentinas klubbdirektör Joe Barone ihop på hotellet i Bergamo och fördes snabbt till sjukhus i Milano. Det ska ha rört sig om en hjärtattack. Kort därefter kom beskedet från Serie A att man skjuter upp matchen på grund av detta. Barone fungerar som Rocco Commissos högra hand i Fiorentina. 

Resultat:
 

Empoli  Bologna 0-1
0-1 Giovanii Fabbian 94'
 
Monza  Cagliari  1-0
1-0 Daniel Maldini 42'
 
Udinese  Torino   0-2
0-1 Duvan Zapata 10', 0-2 Nikola Vlasic 53'
Salernitana  Lecce 0-1
0-1 Självmål 17'
 
Frosinone Lazio   2-3

1-0 Pol Lirola 13', 1-1 Mattia Zaccagni 38', 1-2 Valentin
Castellanos 57', 1-3 Valentin Castellanos 62', 2-3 
Walid Cheddira 70'

Juventus   Genoa 0-0
 
Hellas Verona  Milan 1-3
0-1 Theo Hernandez 44', 0-2 Christian Pulisic 50', 
1-2 Tijjani Noslin 64', 1-3 Samuel Chukwueze 79'
 
Roma Sassuol  1-0
1-0 Lorenzo Pellegrini 50'
 
Fiorentina Roma 1-1
1-0 Matteo Darmian 43', 1-1 Juan Jesus 81'
 
 


Tabell:  

 
Tabell:

 
  

TV: Hien: Det är skillnaden på Serie A och allsvenskan
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2024-03-18 22:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)