Razzia på Casa Milan
Lite från ingenstans dök idag nyheter upp om att den italienska ekobrottsmyndigheten, Guardia di Finanza, var mitt uppe i en razzia på Milans högkvarter. Detta gällande ”köpet” som sommaren 2022 slutfördes mellan Elliott Management och Red Bird Capital.
Det är långt ifrån första gången vi calcio-älskare hör talas om Guardia di Finanza, men det är sällan det är Milan som är föremålet för deras utredningar, även om det hänt tidigare i just detta ärende. Idag var dock dagen då den italienska myndigheten som utreder ekobrott utförde en husrannsakan såväl på självaste Casa Milan som hemma hos misstänkta centralfigurer.
I medier är det ingen supertydlig bild som målas upp gällande misstankarna och de eventuella konsekvenserna, men klart är att utredningen rör den affärstransaktion som tog plats i augusti 2022 när Milans dåvarande ägare Elliott Management sålde en majoritetsandel av klubben till Red Bird Capital. Själva kruxet verkar ligga i just ordet ”sålde”.
Jag är ingen finansräv, så att själv förstå och vidarebefordra medieuppgifterna blir något invecklat. Men förenklat har Red Bird Capital den 31 augusti 2022 köpt 99,9% av klubben till en summa av €1,2 miljarder. Ungefär hälften av köpeskillingen har betalats med hjälp av en så kallad säljrevers, dvs. en typ av lån som säljaren ställer ut till köparen, till förmånligare villkor än ett vanligt lån. Alltså, Elliott Management har lånat ut ca €600 miljoner till Red Bird Capital för att Red Bird Capital ska kunna köpa Milan av Elliott Management. Solklart, eller hur?
Myndigheterna misstänker därmed att det egentligen fortfarande är Elliott Management som är huvudägare av Milan, trots att detta inte är något som kommunicerats av de ansvariga vid ägarbytet. Enligt den betrodda italienska advokaten, Felice Raimondi, ska det dock vara mer eller mindre omöjligt för myndigheterna att på något vis bevisa att Elliott Management fortfarande äger en majoritet av Milan. Detta tillvägagångssätt med säljreverser är inget ovanligt vid affärer inom finansbranschen och ses därmed som legitimt. Raimondi menar också att det inte finns någon som helst risk för sportsliga konsekvenser (poängavdrag mm.) till följd av denna utredning.
De som personligen utreds flitigast i detta läge är tidigare och nuvarande VD för Milan, Ivan Gazidis och Giorgio Furlani. Dessa två är de som haft så kallat signeringsansvar och är då ansvariga för att affären gått rätt till.
Både Elliott Management och AC Milan har gått ut med kommunikéer i frågan, där den amerikanska investmentfonden har kallat anklagelserna falska och att man inte har något ägande eller någon kontroll över Milan längre. Klubben å sin sida kallar sig själva för en tredje part i den här utredningen men att man samarbetar fullt ut med myndigheten.
En effekt av denna utredning kan bli att Red Bird Capitals försök att locka minoritetsinvesterare till klubben ökar i styrka. Så gott som varje vecka kommer det uppgifter om att utländska aktörer är intresserade och att förhandlingar pågår. Senast för några dagar sedan kom uppgifter om att saudiska Public Investment Fund har planer på ett intåg i klubben och att allas vår Paolo Maldini skulle vara kopplad till det projektet. Personligen ser jag inte den ekvationen gå ihop utan att saudierna tar över en majoritetsandel, något som Red Bird Capital med Gerry Cardinale i spetsen mer ofta än sällan är ute i medierna och understryker att någon sådan affär inte är aktuell. Han menar att han och Red Bird Capital ser långsiktigt på detta projekt och inte har för avsikt att släppa kontrollen inom en förutsebar framtid. Hur mycket sanning som ligger i de orden? Välj själva hur mycket ni vill tro på orden från en finansman på Wall Street.
Vi får helt enkelt vänta och se vart denna utredning tar vägen. Men det ger ingen bra bild av Milan när blåljusen blinkar på Via Aldo Rossi i Portello. Man skulle kunna tro att vi är ett annat randigt lag från norr…
(Källa: milannews.it, sempremilan.com)