Rödsvarta röster: Hitta rätt i nästa tränare

Rödsvarta Röster är tillbaka, som vanligt är det en panel med kloka människor och åsikter. Adam Pinthorp @pinthorp, @ZvonkoKatic och @ErikHadzic

Milan åker ut mot Roma i EL, dina tankar över att Milan gör sina 2 sämsta matcher där under 2024?

Adam: Lite oväntat, men kanske symboliskt för en säsong där det överlag är svårt att peka på när Milan nådde sin kulmen. EL-kvartsfinalen blev aldrig ens lite spännande.

Zvonko: Roma brydde sig om att nå hela vägen och till finalen och de brydde sig vad deras tränare önskade. För våra var det väl bara ännu några matcher när ligan redan är avgjord, CL-plats säkrad och något att avhandla innan semester eller samling inför EM. Vad Pioli kan ha sagt vet jag inte om det var så mycket annorlunda än talen inför Torino eller Lecce. Man kan sitta på håll och spekulera bäst man vill, vilket är precis vad jag gör här och inte vara en kodynga värt egentligen, men jag tror nog att man kan se en match på teve och avgöra vilka som faktiskt bryr sig till hundra procent och vilka som inte gör det fullt lika mycket. Då spelar det självklart ingen roll om man har minst lika bra eller kanske ännu lite bättre individuella spelare på positionerna. Då ser man såhär medel ut.

Erik: Svagt. Nog för att Roma visat sig vara ett starkt Europalag de senaste åren, men det måste svida att förlora en kvartsfinal mot en Serie A-konkurrent på det här sättet. Sedan tror jag inte att Milan hade haft någon chans i semifinalen ändå.

Inter vann Milanoderbyt, föga förvånande tyvärr. Vilka är anledningarna till att Inter vinner sitt 6e derby i rad?

Adam: Det enkla svaret är att Inter är ett väloljat lag där inte bara en startelva utan 19-20 spelare känns väldigt inne i Simone Inzaghis idéer och står redo att göra exakt vad som förväntas. Därtill är dessa 19-20 spelare bättre än vad Milan har att replikera med. En större kvalité, men framför allt ett bättre lag som helhet som inte bara fått kontinuitet utan där det också funnits en ständig progression i spelet, i kontrast med Milan där man inte sett en lika tydlig positiv utveckling. Därför är Inter så långt före.

Zvonko: Alla Inters spelare har gått in i matcherna taggade för derby, hos oss har väl två-tre spelare sett taggade ut på riktigt och de övriga som om det är vilken ligamatch som helst, vilket kanske säger en del. Jag får ingen större känsla av glädje över de trupper vi haft senaste säsongerna. Det är spelare som uppskattar att få förlänga sin karriär i en storklubb (det är inte Giroud jag tänker på), spelare som gillar att de blivit värvade av en klubb med historia och publik. Spelare som tycker det är spännande att få komma till Serie A, men inte många som innerst inne har den djupa känslan att få skriva till ett nytt stycke fantastisk era på ACMs Wikipedia-sida. Svårt att förklara men jag ser ingen äkta vilja för kollektivet hos majoriteten. Sen kan de skriva vad de vill på sociala medier. Visst vill de vinna ligan och CL, men det känns som att många inte bryr sig särskilt med vilken klubb dom vinner det med. Kan lika gärna vara Leipzig och då vinner man fuck all. Det är möjligt att vinna CL och ligan med ganska bra spelare som alla känner enormt för tröjan. Du kan ha bättre spelare men känner många av dom inget särskilt för tröjan åker de ut mot Roma. Jag saknar en spelare med genuin Milan Grinta. Gattuso hade örfilat mer än halva den här truppen efter mer än hälften av våra matcher. Det gäller även flera av våra andra trupper de senaste tio åren. Zlatan visade äkta grinta och se hur annorlunda alla tyckte om den truppen, och hur det fanns något man inte alltid kunde sätta fingret på men som är så tydligt avsaknat nu när det inte finns.

Erik: Det enkla svaret är att Inter är ett klart bättre lag. Vid det här laget har dessutom Simone Inzaghi skaffat sig ett övertag på Pioli i derbysammanhang. Då ska vi inte tala om den mentala uppförsbacken som står inför Milanspelarna varje gång de går in till ett derby. Klart att förlustsviten påverkar spelarna och att de säkert känner att något extra ska till för att vinna ett derby.

Pioli gick från 7 segrar i rad till till att inte vunnit på 5 matcher i rad. Hur vill du summera Piolis säsong 23/24 ?

Adam: Jag hade stora förväntningar på Milans säsong. Kanske inte som en Serie A-vinnare, men jag tyckte nyförvärven såg spännande ut parallellt med att Rafael Leão skrev nytt och tog över tian. Där finns så klart en del positiva saker att ta med sig (Pulisic, Loftus-Cheek & Reijnders alla med klart godkända debutsäsonger). Men jag hade hoppats på ett roligare Milan, lite nya idéer och en utveckling av spelet. Det har jag inte sett. Från semifinal förra säsongen till ur i gruppspelet av Champions League blir så klart att parameter att väga in när det ska delas ut betyg. Precis över godkänt-gränsen. Det är där nånstans Pioli hamnar. En stabil ligasäsong grundbulten till det.

Zvonko: Piolis säsong var seg i sidled, precis som det passningsspel han uppmuntrar. Pioli är inte bättre än såhär. Säsongen vi tog hem ligan gjorde vi det på 86p. Det är poäng man vinner på när ingen klubb direkt imponerar eller sticker ut, när man vinner lika mycket på att övriga inte är särskilt bra som att man själv är hyfsat bra. Inte mer än så. Visst kan man även peka på att han tog oss till semifinal i CL, men i ärlighetens namn var den resan inte heller imponerande. Tvåa i gruppen före Salzburg och Dinamo Zagreb. Tre mål mot Tottenham och Napoli tog oss till semi där det tog tvärstopp med noll mål. Han är – i jämförelse med vad vi behöver - en medioker, ängslig, fantasilös tränare. Han har tillräckligt i sig för att lyfta en klubb som borde vara med och slåss om ligatiteln, att lyfta den från mitten av tabellen till topp fyra, vilket det gjort, men mer än så har han inte i sig. Han är ingen någon klubb skulle luta sig mot för att vinna ligan 2-3 säsonger i rad. Inte en enda klubb med den ambitionen i England, Tyskland, Spanien, Portugal, Frankrike, Italien har ens sneglat åt honom. Piolis nivå ligger någonstans att Bologna kanske skulle ta in honom om de förlorade sin nuvarande, eller AEK Aten för att vinna ligan och spela CL. Han är 1990-tal när vi är inne i 2020-tal. Mer än så är han inte.

Erik: Milan har visserligen spelat in lika många poäng som under förra säsongen i Serie A. Men det har stått stilla i utvecklingen, och i Europaspelet har Pioli inte lyckats bygga vidare på plattformen som hjälpte laget till framgången 2022/23. Det är väldigt uppenbart att han nått vägs ände med detta lag. Progressionen i både taktik och spelarutveckling har avstannat.

Juvematchen, kanske den kallaste matchen lagen mellan någosin. Vad behöver båda lagen göra för att ta ikapp Inter?

Adam: För Milans del handlar det om tre saker. Hitta rätt i nästa tränare, ersätta Olivier Giroud och behålla stommen av nyckelspelare. Jag är inte säker på att Milan kan utmana Inter om ligatiteln nästa säsong även om man träffar rätt på samtliga punkter. Men det skulle nog krympa avståndet.

Zvonko: Det enda jag hoppas Juventus gör är att dom gör det sämre och så dåligt att dom åker ur. Milan vet jag inte ens vad dom är på för resa med dessa ägare. Det verkar inte direkt vara någon dynasti de bygger. Billig trupp som återkommande utan lucka tar det till CL, med lite flyt når semi? Det är ju verkligen inget PSG vi ser där vinna CL är allt. Just nu vill jag personligen se oss börja med en gedigen långsiktig tränare som vet vad han sysslar med och låter spelarna spela som om det vore år 2025. Detta är vår lista sedan Ancelotti. Ett stolpskott, en lika modern som tamagotchi, en interim och övriga från reahyllan på Galne Gunnar. Om vi kan börja med att bryta den här fnösktorra trenden så har vi all möjlighet att komma ikapp. Men det är väl ändå inte Inter vi i slutändan främst vill komma ikapp? Det är väl de som för alla på förhand är favoriter att spela semifinal i CL vi vill komma ikapp? Leonardo (inte direkt cowabunga på den) Allegri (har någon någonsin bett om en selfie med honom?) Tassotti (verkar aldrig ha önskat rollen) Seedorf (jaha?) Inzaghi (fel Inzaghi) Mihajlovic (vila i frid) Brocchi (jaha?) Montella (jaha?) Gattuso (jaha?) Giampaolo (jaha) Pioli (Tack för allt, men nu räcker det)

Erik: Nu tycker jag att Inter har haft den bästa truppen flera säsonger i rad. Att andra lag vunnit lo scudetto under tiden visar att gapet till ettan inte är så stort, och att man kan träffa rätt med en riktigt bra tränare. Därför blir tränarvalet så viktigt för Milan. Truppmässigt tror jag inte att Milan behöver göra några stora ändringar i sommar för att ge Inter en bättre kamp om titeln. I Juventus fall känner jag att de behöver få ännu fler bitar på plats för att utmana. Historien har dock visat att det bara är en tidsfråga innan Juve hittar tillbaka på vinnarspåret.

Stort tack för kloka ord. Håller ni med grabbarna? In och diskutera på vårt forum
FORZA MILAN

Mikael Kristersson / Christian Falk@pc_rossoneri2024-05-05 11:01:00
Author

Fler artiklar om Milan