Rödsvarta röster: Påsksmäll. Prestigen i att komma före Juventus och andra lockar mer än pengarna

Aktuella Milanrelaterade frågor som kloka personer går igen. Denna påsksmäll har vi hela 4 rödsvarta röster i form av @Isak_Moller , @intehanbaba , @markowarheart och @Alfredsson86.

1. EL slutspelet, Milan mot Roma i kvartsfinal. Vad tror du om dubbelmötet och vad kommer vara avgörande för Milan?

Isak: 
Spontant känns det som en väldigt jämn match, men det är också väldigt svårt att avgöra var Roma faktiskt står med De Rossi (numera) vid rodret. För Milans del, blir det helt klart avgörande att sätta defensiven. Alltför många mål har släppts in denna säsong, framför allt på sistone, och det kan inte fortsätta. En bra prestation defensivt i den första matchen kan ge Milan otroligt mycket självförtroende att ta med sig till Rom, och med tänka på hur Olimpico brukar vara, kan det behövas. Men överlag tycker jag det är otroligt svårt att sia om en vinnare, så vi får helt enkelt vänta tills första matchen och se.

Intehan: Jag tror på en fartfylld match mellan två lag som vill attackera. Vi har under de senaste säsongerna ställts mot ett defensivt präglat Mourinho-lett Roma, vilket har haft sin påverkan på matchbilden. Jag tror att det här blir något annat. Dybala och, i allra högsta grad, Pellegrini har båda fått ett lyft under den nya tränaren Daniele De Rossi och vi måste vara vaksamma mot dem. Med det sagt så är de inte lika starka defensivt som under Mourinho. Mittfältet och försvaret släpper igenom för många chanser och Milan har många spelare i laget som kan utnyttja det. Känslan är att Milan inte går av mållösa i två matcher och av den anledningen så kommer vår defensiv att bli avgörande. Oavsett om det är Gabbia, Tomori, Thiaw eller Kjaer som spelar så måste de vara på topp. Det samma gäller Theo och Calabria. Om försvaret levererar så ska det mycket till för Milan att åka ut.

Marko:  Det är en på pappret oviss sammandrabbning även om jag anser att vi har ett starkare lag och borde gå vidare i detta dubbelmöte. Roma har ju varit ett lag som vi de senaste åren haft relativt lätt för med 6 vinster och 3 oavgjorda. Möjligen så har Roma nu hittat en formel och en tränare som passar dem bättre för de har visat upp en skarpt stigande formkurva sedan den forne klubblegendaren De Rossi tog över. Avgörande för Milans del skulle jag vilja säga är att vi håller alla nyckelpjäser friska. Det är nog inget sammanträffande att vi återigen börjat ta många poäng nu när så gott som hela truppen är frisk och kry.

Fredrik A: I mina ögon är Milan favorit, om inte klar så åtminstone favorit. Vi ska vara bättre än Roma över två matcher. Mycket av nyckeln till seger kommer förmodligen ligga i det defensiva spelet. Vi har släppt in oroväckande många mål såväl i ligan som i Europa och kommer inte ha råd med för mycket slarv bakåt den här gången. Särskilt inte med tanke på Dybala och de offensiva hot som Roma ändå uppvisar. Kan Milans defensiv göra sitt och misstagen bakåt minimeras slår Milan ut detta, förvisso pånyttfödda, Roma. Offensivt tror jag nämligen att Pulisic, Leao och Giroud kommer att räcka långt. Mål framåt gör vi, men håller vi tillräckligt tätt bakåt? Jag tror ändå att vi löser det och att vi tar ytterligare ett kliv i turneringen.

2. Finns rykte som placerar Giroud i USA efter säsongen, vad är dina tankar om att släppa eller behålla honom?

Isak: 
Det är naturligtvis synd, framför allt då Milan ville förlänga kontraktet, men man förstår verkligen Girouds beslut. Han har varit otroligt viktigt sen han anslöt och det kommer inte att bli helt enkelt att ersätta honom. Å andra sidan har Milan velat köpa en anfallare för nuet och framtiden ett tag nu, så egentligen är det väl perfekt timing för alla parter. Att förlänga Girouds kontrakt hade också varit relativt dyrt.

Intehan: Jag tycker att Giroud förtjänar att göra som han vill. Det är en otroligt underskattad värvning och i min värld hamnar den väldigt högt på en topplista av klubbens mest nödvändiga värvningar i modern tid. Alla minns hur vi spelade 0-0 mot Cagliari på hemmaplan, i nästsista omgången, i mitten av maj 2021. Hur CL-avancemang höll på att glida oss ur händerna, frustrationen av att inte ha någon att spela in bollen i straffområdet på och det femtioelfte beviset på hur dåliga vi var mot låga försvar. Giroud in innebar förändring och vi rider på den förändringsvågen än idag. Han ska tackas av men viktigare än så är att han ersätts. 

Marko: Saker och ting har gått snabbt de senaste dagarna och det råder väl mer eller mindre konsensus kring att fransosen kommer att packa sina väskor i sommar, även om inget är påskrivet ännu. Giroud är en spelare som varit väldigt lätt att älska. Förväntningarna på honom när han kom till Milano var ganska små, men han har överträffat dem på många sätt och nästan bara blivit bättre för varje säsong som gått. Redan innan han kom till Milan så påpekade jag att hans största styrka är att han har förmågan att göra sina lagkamrater bättre och jag tycker verkligen så har varit fallet även i Milan. Han har en oerhört bred repertoar vad gäller målskytte och är en oerhört intelligent spelare i straffområdet. Jag älskar hur han med minimala tillslag kan få till geniala väggpassningar eller genomskärare till exempel. Jag hade inte haft något emot att behålla honom en säsong till sett till hur starkt han varit de senaste månaderna. Men sett tills han ålder så vet man också att skaderisken ökar markant (inte minst i vår omgivning…) och kanske är det lika bra att säga adjö när han är på ”topp”. Likväl kommer jag sakna honom. En underbar person på alla sätt.

Fredrik A: Hellre USA än nån Gulfstat om han nu ska lämna, men min önskan är att han blir kvar. Visst börjar Giroud bli till åren, men så nyttig han fortfarande är för oss. I mina ögon ständigt underskattad, trots att han rättmätigt har fått allt mer cred på senare tid. Han skulle vara en utmärkt back up att ha när tiden för en ny etta i nummer 9-rollen är kommen. Skulle han acceptera det då? Ja, jag tror det. Han är så pass lojal och sätter alltid laget före jaget vilket gör att han högst sannolikt skulle finna sig i en roll som inhoppare. Därmed skulle jag helst se att han stannar. Om det däremot är så att Giroud internt har varit tydlig med att han vill vara etta och annars gärna lämnar är läget ett annat. Åtminstone om vi löser ett tungt anfallsnamn i sommar. Så bra som Giroud har varit de senaste säsongerna, inte minst under den pågående, är jag dock långt ifrån säker på att vi kommer att ha så lätt att hitta en bättre eller ens lika bra nia under en snar framtid. Drömmen är hursomhelst att vi förstärker anfallet samtidigt som Giroud finns kvar och fortsätter att bidra även under de kommande säsongerna.

3. Liga2an får vara med i ett italienskt slutspel tillsammans med vinnaren och finalisterna i Coppan. Hur viktigt är det för Milan att ta andra platsen jämfört med att säkra topp 4 och CL ?

Isak:  
Prestige är allt i Italien och egentligen borde detta räcka som motivation för Milan. Dessutom vill vi inte att Inter ska fira Scudetto i derbyt, så det finns mycket kvar att spela för. Såklart finns det pengar att hämta i Supercoppan, men jag har svårt att tro att Milan-fansen bryr sig om det. Åtminstone för mig är det stor skillnad på andra och fjärde plats, oavsett vad det innebär rent ekonomiskt.

Intehan: Skillnaden med att komma tvåa eller trea i tabellen är ungefär 3-4 milj euro i prispengar. Jag tror att prestigen i att komma före Juventus och andra lockar mer än pengarna. Det viktiga är dock att säkra CL-spel till nästa säsong. De pengarna utgör en ekonomisk förutsättning för Milan att kunna fortsätta sin satsning men också en sportslig förutsättning för att kunna locka och hålla kvar spelare. Med tanke på att Milan och Pulisic användes i marknadsföringen för denna säsongs lilla supercup-turnering så tror jag att det är viktigare för andra att Milan spelar i den turneringen nästa år än vad det är för Milan. Drömmen är väl att Juventus når finalen av Coppa Italia nu i maj så att de kan ha med alla randiga stora lag till nästa säsong.

Marko: Självklart ska Milan sikta så högt som möjligt i alla de turneringar de spelar och en andraplats skulle vara viktig på många sätt. Deltagande i supercupen skulle väl möjligtvis vara viktig ur en ekonomisk synvinkel (sportsligt är jag däremot inte så exalterad över denna miniturnering). Om jag förstått det nya CL-formatet så har seedningen inte lika stor roll längre eftersom alla lag kommer möta två motståndare från varje seedningsgrupp ändå. Så det finns en viss ekonomisk fördel i att ta andraplatsen, men då prioriterar jag hellre att gå långt i EL snarare än att slåss tills sista blodsdroppen för att ta den där andraplatsen.

Fredrik A: Inte viktigt alls svarar jag tråkigt nog. Jag är för gammal för att lyckas uppbringa något större intresse när det gäller sådana här nyskapade hitte-på-turneringar. Supercupfinalerna hade något (även om sådana titlar var bleka i jämförelse med andra) för ett antal år sedan och skulle kunna ha det nu också om de fick vara just finaler, men att utöka med semifinaler, skapa slutspel och annat urvattnar bara konceptet totalt i mina ögon. Att säkra en CL-plats är det enda som egentligen betyder något nu när Scudetton är avlägsen. Å andra sidan vore det givetvis roligt att hamna före Juventus och rent prestigemässigt skulle jag säga att det väger tyngre än vad möjligheten att få delta i något slags slutspel gör. Så inte tackar man nej till den där slutspelsplatsen då den innebär att vi slutar före Juve i tabellen, men viktig är den i sig inte.

4. Förra Milananfallaren Jon Dahl Tomasson har blivit svensk förbundskapten. Vad hoppas du den förra Milananfallare kan göra med landslaget?

Isak: 
Framför allt behöver det svenska landslaget stöd av fansen återigen. Själv var jag dålig på att följa matcherna under slutet av Janne Anderssons tid, och då jobbar jag ändå med fotboll. Jag hoppas och tror att Jon kan få med publiken, sen tycker jag även att han är helt rätt tränare rent taktiskt. Vi har moderna fotbollsspelare, så varför inte ha ett modernt spelsätt med? Sen finns det naturligtvis många utmaningar för Jon, och det är inte helt självklart att han kommer klara av dessa.

Intehan: Jag hoppas att JDT kan få laget att spela som en enhet. Jag tycker att stunder i de inledande matcherna har varit lovande och det är tydligt att spelarna har blivit matade med mycket ny information. Bollen ska spelas på one touch och det ska vara mycket rörelse utan boll. Det kommer ta tid och ur den aspekten så är Sveriges kommande Nations League-spel ett bra träningsupplägg.

Marko: Det jag tror det svenska landslaget behöver just nu mest av allt är att hitta någonting som skapar entusiasm kring laget igen. De senaste åren så har det spelmässigt varit väldigt segt och några framträdande profiler för att täppa igen det enorma hål som Zlatan lämnade efter sig har man inte lyckats ta fram. Det finns dock många nya spännande namn med hög potential som gör att framtiden ändå ser ganska intressant ut, om de förvaltas rätt vill säga. Tomasson har ju utannonserat att han vill spela ett snabbt och offensivt spel och det är ju onekligen en chansning. Går det hem så kommer folket ganska snabbt att börja älska detta landslag igen, frågan är bara om han har det spelarmässiga underlaget för att göra det? Offensivt finns det talang nog för att klara det, men finns det spelare i tillräckligt hög utsträckning på övriga positioner som är bra nog för att klara av det? Summa summarum så blir det oerhört spännande att se om Tomasson klarar av att göra svensk fotboll lite mer dansk så att säga.

Fredrik A: Han kommer förmodligen göra så att mitt intresse för Blågult, ett intresse som har pendlat en del under de senaste tio åren, växer igen. Det då han med sin Milanbakgrund och sina år på MFF:s tränarbänk (undertecknad är MFF:are utöver Milanista) är lite extra intressant som förbundskapten. Förhoppningsvis kommer han att tillföra välbehövlig ny energi och en tro på att Sverige faktiskt kan mäta sig med de bästa landslagen i Europa igen. Rent spelmässigt kommer vi nog få se ett mer framåtlutat svenskt landslag där de offensiva spelarna ges stor frihet. Det i kombination med höga krav på spelarna när det kommer till presspelet och lagarbetet. JDT är en nyttig injektion i Blågult och kommer att ha stor respekt med sig tack vare sin imponerande bakgrund som spelare.

Stort tack herrar för er tid och kloka svar. Milanredakationen passar på att önska alla glad påsk. För er som har abstinens nu när det är uppehåll så kan ni alltid lyssna på Podcast Rossoneri som ni hittar HÄR

FORZA MILAN
Vill du vara med i Rödsvarta Röster? Kontakta redaktionen. 
 

Mikael Kristersson@pc_rossoneri2024-03-29 16:32:00
Author

Fler artiklar om Milan