Lagbanner

Bad for business

Vägen till en sundare fotbollskultur i Italien går via klubbarna plånböcker, inte via hårdare regler. Precis som casinona i Las Vegas en gång i tiden insåg att det var bad for business att beblanda sig med yrkeskriminella (ie maffian) måste klubbarna inse att det är bad for business att beblanda sig med ultras.

Alla problem som idag skakar italiensk fotboll kan härledas till en flathet gentemot ultras från klubbarnas sida. Det samarbete som tidigare gav dem massor med fördelar, bra stämning på matcherna, organiserade protester mot en tränare man ville sparka etc, har idag urartat till en situation där ultras och de problem de för med sig vida överstiger eventuella fördelar med ett samarbete.

Förmodligen var det så, när den läktarkultur vi ser idag var i sin linda, att ultras verkligen inte var något annat än väldigt passionerade supportrar som levde för sitt lag. Idag är verkligheten annorlunda. Idag styrs många ultrasgrupper av yrkeskriminella som utnyttjar ungas frustration över sin situation och intresse för fotboll till att organisera små privatarméer av ligister och resultatet av denna utveckling visade sig fula tryne i Catania i fredags.

Il Calcio är tydligen Italiens fjärde största industri räknat i omsättning. Det är dags att il calcio börjar bete sig som en industri. Det första man måste göra är att bryta kopplingen med den organiserade brottsligheten. Det andra man måste göra är att ta efter goda exempel.

När Henry Ford börjar bygga bilar på löpande band dröjde det inte länge förrän alla kopierade hans exempel. När Toyota utvecklade löpande band-principen ytterligare så var resten av bilindustrin inte sen med att försöka kopiera (än så länge verkar dock ingen ha lyckats fullt ut).

Därför är det dags att börja snegla på länder som lyckats stävja våldet. I England har man lyckats, men priset man betalar är högt, bokstavligt talat. En biljett i England är svindyr. I Tyskland, där man har Europas högsta publiksiffror, är biljetterna billigare. Där har man även behållit ståplats. I och med alla ändå står så är det säkrare att ha riktiga ståplatser istället för pseudosittplatser som UEFA kräver.

I Tyskland har man även satsat mycket pengar på att göra arenorna till en plats där man spenderar hela matchdagen. Det finns pubar och ställen att umgås på på arenorna. I Italien är det värre med det. På Olimpico finns korvkioskar...

Roma vill bygga en ny arena i Rom. Borgmästare Veltroni är negativt inställd. Hoppas att fredagens händelser får honom att ändra sig så att Roma kan bygga en arena som blir en förebild för resten av Fotbollsitalien att följa. En moderna arena där fans kan umgås och ha kul, istället för en sliten arena dit man kommer för att slåss.   

Andreas Johansson2007-02-05 23:30:00
Author

Fler artiklar om Roma