Lagbanner

Världens bästa Curva

Curva Sud, världens bästa curva har än en gång levt upp till sitt smeknamn.

Romderbyna är alltid stora fester, såväl på fotbollsplanen som på läktarna. Söndagens derby var inget undantag, hur det gick planen vet vi, där rådde rena karnevalstämningen bland spelarna. Under tiden stod Curva Sud för ett av de vackraste och mest betydelsefulla tifon någonsin under sin historia.

Mellan Curva Nord och Curva Sud råder det stor rivalitet, precis som mellan deras respektive lag, och att vinna slaget om läktarna är väldigt viktigt för de inblandade. Mycket pengar och energi läggs ner för att uppnå ett så spektakulärt resultat som möjligt, och att påstå att Curva Sud drog det längsta strået i söndags är väl knappast att ljuga. Medans Lazios Curva Nord hade ett (i och för sig snyggt genomfört) tifo med bland annat en riddare som kändes väldigt tråkigt, idéfattigt och ogenomtänkt hedrade Curva Sud alla sina bortgångna bröder som aldrig fick uppleva dagens mästare.

På flera individuella banderoller hade man namnen på alla som lämnat ett intryck hos Curva Sud, från den gamle presidenten Dino Viola, er grande capitano - Agostino Di Bartolomei och namnen på alla de som själva stått i Curva Sud men som alla har gått bort idag.
Förutom det hade man två stora banderoller, en där det stod:
Vi är också mästare, och så den största av dem alla: Tillägnat till de som lämnade oss med Roma i deras hjärtan. En makalöst vacker och sentimental hyllning till alla de som gått vidare, men med en sak gemensamt; alla älskade de Roma över något annat.

Det kanske mest tragiska dödsfallet av dem alla var det som inträffade 1994 i Salerno. Agostino Di Bartolomei var kapten för laget som var så framgångsrikt under 1980-talet och som vann lo Scudetto 1983, och som så olyckligt förlorade Europacupfinalen (dåvarande Champions League) 1984 på straffar mot Liverpool. Di Bartolomei tog sitt eget liv med en pistol på tio-årsdagen, 30 maj 1994, för förlusten mot Liverpool i Europafinalen i ett hotellrum i Salerno. Nyheterna chockade en värld av såväl romanisti som vanliga fotbollsälskare, och det sörjdes enormt bland Roma-anhängarna i världen, att deras kapten - en av de mest älskade spelarna någonsin hos Roma - var död blev ett tungt slag.

Men även andra kända namn som president Dino Viola, som blev president i maj 1978, och som dog innan säsongens slut 1991 hedrades. Viola låg alltså bakom storlaget i början på 1980-talet, något som han för alltid är älskad för. Än idag - mer än tio år sedan hans död - läggs blommor, matchbiljetter och urklipp från tidningar på Violas grav av tillgivna fans som vill visa sin respekt och kärlek.

Men som tidigare nämnt; detta var inte bara för gamla spelare och presidenter som hyllningen arrangerades för - minst lika viktiga är alla de fans som hjälpt skapa Curva Sud genom åren genom att i vått och torrt stötta AS Roma. De är minst lika älskade av Romafansen som spelarna är. En för alla, alla för en. Den mest kända Romasupportern som hyllades var Dante Chirichini, känd som bara Dante.
Dante var den första som började förvandla Curva Sud till en mer organiserad curva. Innan 1960-talet var inget så organiserat som det är idag på läktarna i Italien, inget tifo utan mer kaos, alla sjöng som de ville, och man hade på sin höjd en halsduk på sig. 1960, när Roma tog emot Padova på Olimpico gjorde Dante sin entré - med en enorm flagga sprang han in på planen efter matchens slut till ett öronbedövande jubel från läktarna. Dante kom att bli en symbol för Roma, det var även från hans mun som det kända Daje Roma daje! först kom, eller i alla fall kom att användas i någon högre utsräckning. Dante var närvarande vid varenda match Roma spelade, hemma såväl som borta, fram till sin död 1999 och var verkligen den förste 12:e spelaren.

Så vad kunde vara mer passande än att Francesco Totti, kaptenen, efter sitt underbara mål drar fram en t-shirt med texten 6 unica!. 6 uttalas i italienskan som sei, vilket även betyder Du är. Du är unik! alltså, och det anspelar givetvis på Curva Sud - världens bästa curva!

Oscar Svensson2002-03-13 17:10:00

Fler artiklar om Roma