Lagbanner
Addio alla Tessera del Tifoso?
Maronis påhitt som får supportrarna att stanna hemma på väg att gå i graven...

Addio alla Tessera del Tifoso?

Idag kom det en positiv nyhet för den italienska fotbollens framtid, men framförallt för de italienska medborgarna. Enligt en artikel i dagens utgåva av La Repubblica kan La Tessera del Tifoso komma att avskaffas inför nästa säsong, vilket kan leda till att supportrarna hittar tillbaka till arenorna och med dem, glöden, sången, passionen och vackra koreografier.

Inrikesministeriet i Italien har fått upp ögonen och börjat tänka på förändringar inför nästa säsong och man har redan hållt möte med lagen från Serie B, och ska komma att hålla möte med lagen från Serie A. Nästa säsong kommer det kanske inte finnas något Tessera del Tifoso. La Tessera del Tifoso, eller själva systemet rättare sagt, kommer troligen inte att dö ut helt, men det kommer för det första inte att kallas Tessera del Tifoso (supporterkortet), och det kommer heller inte att innebära säsongskort, som det gör idag. Vill du ha ett säsongskort idag då är det bara att böja sig framåt och ta emot vad staten och polisen kräver. Vill du ha säsongskort idag och du åkt fast för att du kanske tänt en bengal på din hemmastadio för fem år sen - glöm ditt säsongskort. Vill du åka och se ditt favoritlag på bortagräs och du inte har La Tessera del Tifoso? Glöm att åka på matchen på ett lagligt sätt. Det går att komma runt, för vanliga medborgare är inte dumma i huvudet bara för att de inte jobbar som ministrar eller poliser, men det innebär såklart en stor risk och en hel del planering och jobb, som till exempel falsk legitimation.

Roma har knappt 18 000 tesserati, men man har långt, långt ifrån 18 000 supportrar på sina bortamatcher. Många hävdar att de gjort la Tessera del Tifoso för att de ska kunna följa sitt lag överallt, i vått och torrt, men argumentet fallerar match efter match när man är 40 man på bortasektionen som står och viftar med amerikanska flaggor och äter en panini. Romas tessera del tifoso kallas AS Roma Privelege och är en av de klubbar som även gjort kortet/abonnemanget till individens VISA-kort, då man samarbetat med banker. Detta visade sig för några månader sen vara olagligt och pessimisterna, men tillika motståndarna menar på att La Tessera del Tifoso kommer att bestå, men det kommer upphöra att fungera som VISA-kort.

Artiklen i La Repubblica är inte på något sätt skriven objektivt, utan av en solklar motståndare till La Tessera del Tifoso. Men det som är skrivet bör ändå behandlas, då det är ett väldigt intressant ämne. 
Det nya styret jobbar för att få tillbaka bortasupportrarna till arenorna. Man vill göra möjligheten att åka mer "möjlig" eller vad man ska säga, man vill göra stadion mer öppen för alla helt enkelt, utan att det ska innebära osäkerhet för den majoritet av fotbollssupportar som inte följer sitt lag för att bråka med motståndarsupportar. 

Den romerske advokaten Lorenzo Contucci: "Vi måste avskaffa artikel 9 i Amato-lagen" (La Tessera del Tifosos regelverk). Att en person som dömts för en lagöverträdelse i det avlägsna förflutna inte ska kunna få möjlighet att göra La Tessera del Tifoso är absurt. Inrikesministeriet jobbar för att avveckla det och skulle det gå igenom skulle det innebära en stor seger både för La Tessera del Tifoso i sig, men framförallt för den enskilde individens privatliv."
"Det är absurt att personer som dömts för brott inte ska få möjligheten att gå på fotboll, få möjligheten att köpa en biljett eller ett säsongskort, ett brott som kan ha varit att de tände en rökbomb för fem år sen". 

Ministern Annamaria Cancellieri, som nyligen tillträtt inrikesministeriet, har tagit fallet till sitt skrivbord och jobbar på problemet. Positivt med detta är till att börja med: Annamaria är en fotbollsälskare, och vet hur det är att gå på fotboll, till skillnad från Roberto Maroni, som skapade Tessera del Tifoso. För att vara mer exakt, Annamaria Cancellieri är romanista och hennes son spelade en viktig roll när Roma bytte ägare från familjen Sensi till amerikanarna.
Roberto Sgalla, har även han nyligen börjat jobba på inirikesministeriet "Viminale": "I Tifosi måste känna att arenan är en säker plats som du går till med dina vänner för att få underhållning och inte behöva riskera något. Vi jobbar för att komma dit. Snart kommer siffrorna från höstsäsongens beteende på arenorna runt om i Italien och de är positiva. Olyckorna har minskat, färra gripanden har skett och färre böter har utdömts. Det är viktiga framsteg men mycket mer behöver göras".

Sedan 2007-2008 finns det Stewards på de italienska arenorna. De med gula jackor ni vet. I Sverige kallas de publikvärdar och jag vet väl inte riktigt vad de har för uppgift i Sverige, i Italien har de däremot befogenheter som att söka av i tifosi med "Pat-Down", som används på flygplatser. Ännu är det dock inte lagligt för gli steward att använda sig av denna teknik, men ministeriet jobbar på detta.
Målet är att komma närmare andra länders sätt att arrangera fotbollsmatcher, där man inte ser poliser, där det inte finns en massa hinder. Men bara för att man vill komma närmare andra länder betyder det inte att man vill ta efter det engelska systemet.

I England händer det i princip aldrig några brott inne på arenorna, däremot är det fortfarande stökigt utanför. Efter Heysel-katastrofen gjorde engelsmännen allt för att bli bukt upplopp och bråk i samband med fotboll och man har väl lyckats på ytan. Under ytan råder det fortfarande en hel del stök i samband med engelsk fotboll, men själva publiken inne på arenorna är utbytt från engelsmän till japaner, svenskar, jänkare och araber. Ett byte man fixade genom att höja biljettpriser extremt mycket och därmed stängde ute de riktiga supportrarna, men välkomna turisterna. Fördelen är ju att det ser snyggt och tryggt ut på TV, nackdelen är de engelska fotbollsarenorna förvandlats till bibliotek.

Problemet i Italien är att klubbarna inte äger sina arenor, det gör kommunen, staten. Författaren till artikeln till La Repubblica menar att om klubbarna hade ägt sina arenor hade "vandalismen" stagnerat, för att det finns väl ingen som vill slå sönder något som är deras eget? Juve har sin egen arena och för i tifosi verkar allt vara frid och fröjd. Författaren ställer sig frågan var flaggorna, glädjen och glöden tagit vägen. Han (Fulvio Bianchi) menar på att om den nödsituation som rådit nu är över är det även dags att börja prata om Ultras på ett annat sätt och inte se det som en synonym till ordet huligan. "Ultras är ett sätt att älska sitt lag. Bland Ultras finns det däremot kriminella, precis som det finns inom poliskåren och bland journalister. "
 
För att kommentera artiklen: Fulvio Bianchi skriver inte på något sätt hur man ska gå till väga... okej, det är väl bara att avskaffa La Tessera del Tifoso. Men samtidigt så finns det alltid medelsvennen i Italien som säger "ja men det har ju varit en del kaos på bortamatcher och så". Så att öppna stadsgränserna mellan lagen helt är nog inte så troligt att man gör, eller blandar Tribuna Tevere med laziali och romanisti på derbyn. Men samtidigt är (om det nu stämmer) själva nyheten att det nya styret jobbar för att avskaffa la Tessera del Tifoso väldigt positiv då det verkligen inneburit döden för den italienska fotbollen. 
Självklart är det inte så enkelt, att risksupportrarna skulle sluta vara risksupportrar bara för att arenorna blev klubbägda, men han har ändå en poäng i det han säger. Framförallt när man jämför med England. 

Jag själv är en flitig besökare av Stadio Olimpico och under en tid även andra lags arenor, då jag reste med gli ultras della Roma på bortamatcher och helt ärligt, med handen på mitt romahjärta så är den enda gång jag känt mig otrygg i samband med fotboll när jag stod på tågstationen i Siena tillsammans med några hundra andra romanisti och väntade på tåget till Rom, bevakade av i carabinieri, som iakttog varenda steg man tog.
I torsdags mötte Inter Genoa i Coppa Italia. En supporter till bortalaget (tesserato eller ej är osagt) var full vid insläppet till stadion och tydligen utgjorde han ett så pass stort hot mot ordningen att en polisman misshandlade supportern så att han hamnade i koma. Han har nu vaknat och säger att han minns allt och kommer att ge sin version av det inträffade. 

Det är såklart olyckligt när det begås brott i samband med fotbollsmatcher, men La Tessera del Tifoso är verkligen inte lösningen på det. Sen finns det ju också olika sätt att definiera brott. Roberto Maroni verkade anse att en tänd bengal var om inte allvarligare, så lika allvarligt, som att skjuta ihjäl en sovande laziale vid namn Gabriele Sandri vid en autogrill utanför Arezzo.

La passione è vita
Il Tifo: espressione di liberta
NO ALLA TESSERA DEL TIFOSO 

Jacob Gustafsson2012-01-23 19:46:00
Author

Fler artiklar om Roma