2021-04-08 21:00

Ajax - Roma
1 - 2

Ajax - Roma 1 - 2, stölden i Amsterdam

Alla planeter verkade stå i Romas favör då Ajax brände en straff och massor av frilägen. Vi fick å andra sidan in en kvittering efter en av säsongens största bjudningar.

Förhoppningarna att nå ett gångbart resultat inför hemmamatchen var i stort sett nere på 0 när laget lufsade ut till kvartsfinalen på Johan Cruyff Arena. Skador i båda lagen gjorde sig påminda, men alla ursäkter lämnar jag därhän. Fonseca som för dagen hade ett begynnande slutspelsskägg hade inte allt för många alternativ att tillgå så det blev en ganska förvänta startelva med några undantag.

När matchen drog igång så var det faktiskt Roma som hade den första målchansen när Dzeko från vänsterkanten slog ett något för brant inlägg mot Pellegrini som kom någon hundradel försent för att kunna stöta in bollen. Minuter senare var hemmalaget framme efter ett dåligt brytningsförsök från Ibanez och Gravenberch fick ett öppet skottläge. Turligt för oss gick skottet rakt på Pau Lopez som enkelt höll i bollen. Inom loppet av några minuter skickade Lopez två passningar typ 5 meter över Bruno Peres när han stod ute vid sidlinjen och man undrade om det skulle bli en sån där tillställning där vi gång efter annan skulle köra med vårt tidigare naiva passningsspel. Fram till den 10 minuten måste man dock medge att vårt försvarsspel såg både samlat och välorganiserat ut och i anfallsväg sköt Dzeko tätt utanför den ena stolpen efter assist från Pellegrini. Men efter det började Roma bli tillbakapressat, eller rättare sagt vi tillät Ajax att vara bollförande djup nere på vår planhalva. Någon gång stack vi framåt och det var allt som oftast Spinazzola som drog fram längs sin västerkant. Vid ett av tillfällena när han lagt in sin Turboväxel slog han ett kanske något för löst inlägg som Dzeko inte kunde tränga sig fram på för att nicka in. Efter ytterligare ett inlägg från Spinazzola som gick igenom hela straffområdet till Bruno Peres fick Christante en passning från brassen. Christante smällde på ett skott direkt, men Ajax tredjemålvakt, den 2,04 meter långe Scherpen räddade enkelt.

Som vanligt lämnade vi enorma ytor framför vår backlinjen och den ende som lyckades läsa inspel och instick bra var Diawara. I den 23:e minuten kom dock matchbilden att förändras och det var inte till det bättre. Spinazzola fick öppen gata att rusa fram i, men tvekade när han strax utanför straffområdet kanske borde utmanat sin motståndare. Vi var i 3 mot 2-läge och man fattade inte sig på det dåliga beslutet när han passade till Dzeko som efter några vändningar sköt mitt på målvakten. Svaret kom direkt, Spinazzola hade sträckt sig. Han försökte spela vidare efter någon minuts omplåstring, men det funkade inte. Calafiori fick dra på sig matchtröjan och hoppa in i kanske inte det roligaste av situationer.

Mancini hade dittills av matchen varit synnerligen stabil, nästan en gigant, men det skulle bli annat en stund senare. Tadic hade först snyggt väggat sig igenom, men i skottögonblicket tappade han balansen. Strax därpå kom situationen som ledde till hemmalagets ledningsmål. Diawara bröt ett Ajaxanfall och skulle passa bollen bakåt till Mancini. Passningen blev aningen lös och Mancini tvekade, men valde att falla. Klaasens och Tadic samarbetade och till slut kunde holländaren bredsida in bollen i öppet mål. På reprisen såg man hur Bruno Peres valde att markera den Ajaxspelaren som låg utanför honom och inte den som stötte in bollen. Hur som helst, flera riktigt dåliga beslut och aktioner ledde till hemmaledningen. Precis efter avsparken klantade vi till det och det var nära att bli 2 - 0 direkt, men Pau Lopez räddade.

Sammanfattningsvis från den först halvleken kan man väl säga att när Spinazzola tvingades byta försvann mycket av vårt anfallsspel. Vidare så var vi som vanligt allt för fega i vår grunduppställning och vårt sätt att balansera laget.

Den andra halvleken startade med att Pau Lopez var synnerligen generös och gjorde en grov felpassning, men holländarna var inte tillräckligt skickliga på att utnyttja den bjudningen. Det var inte bara Pau Lopez som passade fel på egen 3-del, även flera i backlinjen gjorde det och dessutom vid flera tillfällen. Så klart hade vi klantade till det när Tadic drev bollen i utkanten av straffområdet och krokades av Ibanez till en klar straff. Game over? Nja, eftersom Pau Lopez skrek och pekade ut mot avbytarbänken och troligtvis målvaktstränaren när han stått kvar och stött ut straffskottet åt sidan då Tadic lade skottet mitt på spanjoren med förhoppning om att han skulle slänga sig åt något av hållen. Räddningen gav om inte vind i våra segel så i alla fall en bris i dem. Bruno Peres kom fram och slog ett bra inlägg som Dzeko nickade i burgaveln och minuter senare snodde Pellegrini bollen från en back som sölade med den. Pedro fälldes och frisparken skulle läggas från det bästa av lägen. Tyvärr har väl vår främsta frisparksskytt inte någon högre procentsumma när det gäller mål, måste ligga nära 0,0 men skam den som ger sig. Ajax ställde upp sin mur med det löjliga inslaget av en liggande spelare bakom densamma. Pellegrini satsade på ett skott i målvaktens hörn, men hans bredsida var usel och mitt i målet. Unge Scherpen hade dock flyttat sin långa kropp lite för tidigt och lyckades på något märkligt vis fumla in ”skottet”. Alla skott som går i mål är bra, men ibland måste man undra. Plötsligt fick vi fler anfall och Bruno Peres kom rusande i sin korridor på ett sällsynt sätt några gånger.

Dock skulle inte denna scenförändring hålla i sig, utan matchen återgick till sitt normala, det vill säga att Ajax hade bollinnehavet och vårt presspel och markeringsspel var helt uppåt väggarna. Alltid fanns det spelalternativ för Ajax backlinje fram till någon hemmaspelare som cirkulerade i området framför vår backlinje och gång efter gång tillät vi Tadic med sin grymma vänsterfot att oattackerad slå än det ena än det andra farliga inlägget. Pau Lopez var nära att fumla in en boll som gick nästan rakt på honom, men han hade tur som fick se bollen studsa en liten bit utanför den ena stolpen. Pau Lopez revanscherade sig kort därpå efter ett instick till en fri Ajaxinhoppare där spanjoren i kamikazestil dök mot fötterna och parerade skottet. I detta läge av matchen, minuter 70, hade vi bara gjort ett byte och det på grund av skada och det var många bortaspelare som hade sega ben, främst Pedro. Pau Lopez fortsatte att göra avgörande räddningar och efter ytterligare ett slarv på egen 3-del räddade han med klubbhandsken eller och det var beskydden. Nu kunde inte Fonseca vänta längre utan han skickade in Mayoral för Dzeko och Villar för Veretout. Bruno Peres hade tur som inte fick rött kort när han kom väldigt sent in med en tackling och vi fortsatte med våra felpassningar. I detta skede av matchen var vi uppenbart nöjda med resultatet och vi började så sakteliga efter bästa förmåga att spela mer och mer på klockan. När vi lyckades med 3- 4 passningar inom laget kände man sig märkligt nog lite stolt för det fanns inte mycket annat att glädja sig över när det gällde spelet i övrigt. Glädje bröt dock ut hos bortalaget efter att Pedro först fixat en hörna i den 87:e minuten som Pellegrini lade inåtskruvat. Hela hemmalaget hade samlats likt en skrämd skock får i det lilla straffområdet för att troligtvis skydda den unge målvakten. En hemmaback nickade bort bollen, men inte bättre än att den gick till Ibanez som med yppersta teknik dämpade bollen med bröstet och sen skickade iväg en missil på volley med vänsterfoten som gjorde mittbena på den långe målvakten och gick in precis under ribban. Hade inte (skydds)nätet varit uppspänt hade den bollen farit över läktaren och ut i någon kanal i Amsterdam. Om man skulle påstå att det målet föll rättvist hade man blivit kallad lögnare för resten av sitt liv. Hur som helst så skiftades Pedro av mot Carles Perez i den 89:e minuten och det enda som finns att tillägga från matchen är att vi höll ut och Cristante och Calafiori fick gula kort. Vid Calafioris kort där han ville ha en annan boll än den han fick av bollkallen kastade bollkallen en annan boll med full kraft rakt i bröstet på Calafiori från typ 3 meter. Vilken parodi….

Man förstår att Fonseca är på väg ut då han nu endast verkar fokusera på resultatet, men det betyder inte att man måste vara feg för det. Det var ju inte precis Bayern vi mötte.

Märkligt nog hörde man romasånger i bakgrunden, märkligt för det råder ju utegångsförbud i Nederländerna efter klockan 21.

Vi gjorde inte på långa vägar någon bra insats, men Pau Lopez måste i alla fall vara godkänd trots flertalet grova fadäser. Annars var det väl som mot Sassuolo, ingen bra - ingen dålig. Av Pedro förväntar i alla fall jag mig betydligt mer och när det gäller Veretout så är han långt från matchform. Calafiori gjorde faktiskt det bra vid närmare eftertanke..

I och med resultatet så måste Ajax göra minst två mål i returen för att vinna sammanlagt, ingen omöjlig uppgift, men kanske inte hur enkel som helst heller.