Lagbanner
AS Roma - Valet av ett folk
Curva Sud bjöd på en mäktig koreografi, som även med sitt budskap träffade mitt i prick. Foto: Vocegiallorossa.it

AS Roma - Valet av ett folk

Att sympatisera med Roma är att att bli omfamnad av en varm kärleksfull kram varje gång du är i den eviga staden.

Det är att gå till den lokala baren på morgonen och beställa en cappuccino och cornetto och se att baristan har en Roma-tatuering på underarmen.

Det är att prata med valfri taxiförare och veta om att han alltid kommer att vara gulröd.

Det är att gå till din favorit-trattoria i Testaccio och på vägen passera otaliga graffitimålningar tillägnade La Magica.

Det är att gå in i en affär, småprata med expediten, som såklart även hon är romanista och sonen har årskort i Curva Sud.

Det är att på första Autogrill söder om Rom stanna till med familjen efter en lång resa och glädjas åt att det första man ser är en man som sitter i restaurangen i en Roma-tröja. Ge honom en komplimang för tröjan och få tonvis av kärlek tillbaka.

Det är att få glada tillrop längs hela gågatan i Terracina eftersom sonen har på sig en Roma-tröja.

Det är att finna stolthet i fanbärare som Bruno Conti, Agostino Di Bartolomei, Giuseppe Giannini, Francesco Totti, Daniele De Rossi och att se nya växa fram som Lorenzo Pellegrini och nu senast Edoardo Bove. 

"Söner av Rom, kaptener och fanbärare....det är är min stolhet som du aldrig kommer att ha". Bild: asroma.it (En koreografi från 2015)

Lazio kan vinna ett derby. Lazio kan till och med vinna tre. Lazio kan ha en mäktig curva, och i derbyna även en jävligt levande tribuna.

Men Lazio kommer aldrig att vara folkets lag.

De kommer aldrig känna gemenskapen med il popolo romano en lördagkväll i San Lorenzo, en dag på stranden i Ostia, över en caccio e pepe i Trastevere eller en kaffe på den lokala baren i Testaccio. 

Att sympatisera med Roma är att omfamna staden Rom och il popolo romano. Att sympatisera med Lazio är att göra sig själv till en ovälkommen gäst i den “egna” staden.



 

Niclas Ekström2024-01-10 22:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?