Lagbanner
Betty Bavagnoli – Roma-tränare & pionjär inom den italienska fotbollen.
Är det Betty Bavagnoli som ska plocka hem Roma Femminiles första Scudetto?

Betty Bavagnoli – Roma-tränare & pionjär inom den italienska fotbollen.

Elisabetta ”Betty” Bavagnoli har sett otroligt mycket av italiensk fotboll under sina drygt 20 år som spelare och minst lika många som tränare. 2018 tog hon över AS Roma och började direkt sätta sina avtryck.

- Inget och ingen stoppar oss från att försöka vinna. Men om vi ska försöka nå dit måste vi höja ribban och det börjar inne i våra huvuden. Det är något jag jobbat mycket med hos tjejerna och de börjar nu inse betydelsen av det mentala, beskriver Bavagnoli i en roma.com/en/news/2020/3/the-big-interview-as-roma-x-betty-bavagnoli">stor intervju med AS Roma.

Bavagnoli har som sagt sett nästintill allt inom italiensk damfotboll. Hon började spela i Piacenza 1979 och har därefter varit med och sett hur italiensk damfotboll stått i en ofantligt stor skugga, till att nu så sakteliga börja växa in mer även hos de större klubbarna.
- Utanför planen möttes jag av större motstånd under min uppväxt, till skillnad från på planen. Andra vuxna och andra föräldrar slutade kolla för att jag spelade. Till och med när jag berättade att jag spelar fotboll fick jag chockerande reaktioner. Det gläder mig att det är andra tider nu. Jag tror att där vi är idag och dit vi är på väg beror mycket på vad vår generation gjorde mot tabus och diskriminering, berättar Bavagnoli.

Sjufaldig Scudettovinnare
Bavagnoli började spela fotboll hemma i Piacenza och tog sig därefter an diverse klubbar som Lazio, Reggiana och Modena, totalt sju Scudettos blev det under de många åren som mittfältare och försvarare. Därtill en hel del landslagsspel (80 matcher) där silvret i EM -93 står allra främst i prisskåpet.
- EM spelades i Romagna, nära där jag bor. Vi slog ut Tyskland i semin som då var ett mycket mer meriterat landslag än vad vi var. Det mästerskapet var underbart.

Tränare för herrlaget Viterbese
Bavagnoli la skorna på hyllan 1999 och satte därefter direkt igång en framgångsrik tränarkarriär, ofta ihop med sin väninna Carolina Morace som hon spelade med i Lazio. Tränarkarriären har stopp hos bland annat det professionella herrlaget Viterbese (1999) och som vice i det italienska damlandslaget 2000-2003.
- Det var en otrolig period i Viterbese (Serie C1). Presidenten (Luciano Gaucci) tog ett beslut som inledningsvis var ganska provokativt, ett beslut som skulle ge publicitet till klubben. På efterföljande träningslägret var CNN, Al Jazeera och andra medier från hela världen. Jag var vice bakom Carolina Morace och det är ett minne som jag bär med mig med mycket glädje och tacksamhet, kanske främst när det kommer till spelarna i laget. En grupp av män som för första gången blir coachade av en kvinna, de kunde ha reagerat hursomhelst, men deras professionalism var lysande. Alltid med bra fokus och vilja, några som var med där spelade sedan i Serie A, som Liverani och Baiocco.

Sejouren i Viterbo blev dock inte långvarig, endast två matcher. Något som enligt Bavagnoli främst berodde på att Gaucci hade alltför stora krav på att byta ut den tränarstab som Morace och Bavagnoli precis tillsatt.

Återkomsten till Rom
2018 skrev så Bavagnoli på för Roma och återvände ”hem” till Rom. Första säsongen under Bavagnoli gjorde Roma ett stort lyft och laget slutade på en fjärdeplats. I år med bland annat Andrine Hegerberg i spetsen har det gått bättre även om laget tappat en del på slutet, innan Corona-krisen, i kampen om Champions League-platser.
- Kvalitetsmässigt har vi höjt oss. Vi har också blivit mer av ett lag. Vi jobbar fortfarande mycket med teknik, taktik och kondition. Men det mentala är nog det viktigaste, inte bara i fotbollen utan i livet i stort. Tjejerna har insett att det krävs att vi gör mer för att nå våra mål.

Om professionaliseringen av Serie A
Damfotbollen står inför en mycket spännande framtid med fler och fler traditionella storklubbar inom herrfotbollen som investerar i damlagen.
- Det har gett ett otroligt uppsving och stor support till bygget av damfotbollen, inte bara ekonomiskt men också i form av image och struktur. Jag hoppas på mer och mer som tar klivet in, utan att vi glömmer den historia vi har och de som la grunden för denna transformation.
- Sen är vi inte i mål, det är otroligt många steg att gå för att se till att detta görs på rätt sätt. Det är viktigt att skiftet till mer professionell fotboll sker ordentligt med rätt stöd och skydd för både spelare och klubbar, fortsätter Bavagnoli i intervjun.

2020 ärades Bavagnoli med ”Panchina d Oro” (Guldbänken), priset som bästa coach i Serie A Femminile. I somras värvades landslagsmeriterade spelare som Andrine Hegerberg (Norge), Amalie Thestrup (Danmark) och Manuela Giugliano (Italien). Därtill finns stortalangen Elisa Bartoli i bygget. Kanske är det pionjären Bavagnoli som tar Roma förbi Juventus och till Femminiles första Scudetto?

Källor: ASRoma.com, Il Messaggero, Wikipedia.it, Il Tempo

Erik W@ErikWinell2020-04-13 07:30:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?