Lagbanner
Bonfantini – Ännu en Roma-diamant från Inter
Agnese Bonfantini har potentialen att bli en av de riktigt stora i italiensk damfotboll.

Bonfantini – Ännu en Roma-diamant från Inter

Enorm offensiv potential. En blivande diamant som Roma plockat från Inter för att bygga ett lag kring. Har ni hört den historien förut?

En av Romas Femminiles allra största talanger är 20-åriga anfallaren Agnese Bonfantini, en blivande storstjärna i italiensk damfotboll som delar synnerligen många likheter med en av de blivande storstjärnorna i herrfotbollen, Nicoló Zaniolo. Att hon i veckan skrev på nytt kontrakt till 2022 är minst sagt goda nyheter för ett Scudetto-satsande Roma Femminile. 

Ska vi ta likheterna då. Jodå, även Bonfantini är född i början av juli, även Bonfantini kom från Inter, även Bonfantini hade Kaka som barndomsidol, även Bonfantini bär #22 i Roma och även Bonfantini är en spelare som får Romanisti att drömma om Scudettos. 

Likheterna är som sagt slående och det finns en hel del som talar för att Bonfantini kan bli en nyckel i Romas nästa Scudetto, en Scudetto som jag tror sker tidigare för damlaget än för herrarna. Inte minst baserat på hur Bonfantini slått rekord efter rekord i årets Roma och hur hon nyligen gick ut med att ha skrivit nytt kontrakt för Roma tills 2022. Det ska också tilläggas att Roma med bland annat Bonfantini besitter en trupp med några av den italienska damfotbollens allra största talanger. Har du inte sett laget spela, (streamas ofta live på YouTube) är det ett fint tips när allt är igång igen! 
 

I samband med förnyelsen av kontraktet gjorde Bonfantini en längre intervju på Roma TVs Instagram där hon bland annat beskrev livet i karantänen och hur hon började spela fotboll.
- Det är onekligen en svår tid men jag är tacksam att jag har en trädgård att träna i. Det finns många som har det mycket värre än mig. Jag vaknar, studerar och tränar. Det är jag mycket tacksam för. Jag har försökt göra så många online challenges jag kan, vad det verkar i det Roma-kollektiv av Roma-spelare som bor ihop.  
  Bonfantini berättade där också att just hennes familj har varit helt avgörande i hennes väg till fotbollstoppen.
- Jag började spela sex år gammal och mina föräldrar har stöttat mig sen dess, även om min mamma först trodde att jag inte skulle gilla sporten. När det blev mer seriöst skjutsade mamma mig hela vägen till Milano (från den vackra staden Verbania) för träningarna med Inters ungdomslag.

Ända fram tills Bonfantini gick till Inter, spelade hon med killar. Något som hon har beskrivit gett henne en ytterligare förmåga att briljera på fotbollsplanen.
- Att spela med killar från början ger en extra talang, även om det vid den unga åldern inte är så stora skillnader i fysiken. Men att spela med killar har hjälpt mig att växa som fotbollspelare och varit en viktig nyckel i min fotbollsresa, sa Bonfantini i en intervju med Womens Soccer United och fortsatte: 
- De starkaste minnena jag har från den tiden är den första träningen. Jag kände ingen och det verkade som att mina killkompisar undrade vad jag gjorde där. Sedan visade jag hur jag spelar fotboll och blev de förvånade och beundrade min talang. Från det tillfället kände jag mig som en av dem.

Kaká och El Sharaawy var barndomsidolerna för Bonfantini, idag är den amerikanska storstjärnan Alex Morgan också en stor förebild berättar Bonfantini. Morgan är också en spelare som Bonfantini, med sin fart, teknik och kreativitet, cckså ofta liknas vid, dessutom delar bägge en näsa för mål. Tidigare i vintras gjorde bland annat Roma Femminiles 100:e mål sedan klubben blev en officiell del av AS Roma.
- Jag visste faktiskt inte att jag gjorde det 100:e målet men det var en vacker stund när jag insåg det. Jag tog med mig bollen hem, signerad av alla mina lagkamrater, berättar Bonfantini i intervjun.

Bonfantini kom som sagt från Inter och lockades till Roma, mycket baserat på hur Romas satsning mot att nå en första Scudetto i Serie A Femminile beskrevs.
- När jag hörde att Roma var intresserade tänkte jag direkt att det var ett inspirerande projekt och en bra plats att spela på. Sen kan du inte känna dig felplacerad i Rom. Det finns ingenstans i Rom där det inte är vackert, med allt som är nu så längtar jag mycket för att gå ut och gå i staden igen. 

- Jag har förbättrat mig mycket de senaste säsongerna, mycket tack vare coachingen här. Förra säsongen gjorde jag fyra mål, i år åtta. Nästa år, vem vet hur bra det kan gå då?
Så avslutar Bonfantini intervjun med Roma och nog hoppas vi att hon, nu med kontrakt till 2022, kan vara en nyckel i Romas satsning mot att bryta Juventus dominans i den italienska damfotbollen.

Bonus: 3-1 målet i U19-landskampen mot Skottland benämner hon själv som sitt vackraste hittills. Och jo, det är en mäktig klackspark

Källor: Chiesa Di Totti, ASRoma, Womens Soccer United, RomaTV, Wikipedia.it. 

Erik W@ErikWinell2020-05-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?