2020-03-01 18:00

Cagliari - Roma
3 - 4

Cagliari - Roma 3 - 4 man behöver inte gå på hockey för att få se många mål

Vi hade en oplockad gås med Cagliari efter hemmamötet som slutade 1 - 1 där vi tokdominerade, men inte kunde avgöra. Liksom i hemmamötet fick Smalling olyckligt en boll på armen i eget straffområde med straff emot som följd. VAR var vidare inblandade i minst tre mål…

Eftersom vi spelade i torsdags var det dags för vissa att få lite vila bl.a. Dzeko och Veretout. Mancini avstängd och en drös andra var som vanligt skadade.

Vi rivstartade matchen och kunde med lite flyt varit i ledningen med både två och tre bollar efter bara en kvart, men oskicklighet och en alert Robin Olsen stod i vägen. Både Mkhitaryan och Kalinic hade skott på mål i inledningen och dagens lagkapten Fazio borde nickat in ett ledningsmål efter hörna. I minut 10 var det helt obegripligt att vi inte fick in bollen, först Ünder med skott och räddning av Olsen upp i ribban och sen skott på returen från Mkhitaryan med ny räddning av Olsen och sen Kalinic från typ 3 - 4 meter med en ny retur som även den räddades. Minuter senare frestade Bruno Peres Olsen med ett skott, men en ny räddning räddade hemmalaget. Redan i inledningen fick vi se en mycket alert Mkhitaryan som var ett ständigt hot mot hemmalaget, men ännu inget avgörande framåt. Det var en öppen match där vi hade klart och tydligt ett fast grepp om taktpinnen i inledningen, men efter si så där 20 minuter började Cagliari komma in i matchen. Hemmalaget körde förvånansvärt med mycket långbollar mot Paloschi, men vad skulle han göra i luften mot Fazio och Smalling? Tanken var väl att såra oss på andrabollarna där vi spelade Villar och Christante, men den taktiken var fruktlös. Halvchanser började nu avlösa varandra i båda riktningarna, Bruno Peres sköt ett ”vänsterskott” på typ 4:e våningen och Luca Pellegrini bankade ett stenhårt skott i snäv vinkel rakt på Pau Lopez. 1 - 0 kom strax därefter då Juao Pedro elegant plockade ner ett uppspel och på en touch lobbade in ledningsmålet, hatten av! Knappt hade hemmapubliken hunnit sätta sig ner förrän Pellegrini i hemmalaget stod för säsongen blunder. Kolarov drog på ett inlägg mot den bortre ytan som vänsterbacken i Cagliari bara tänkte styra ut till hörna, men utan skärpa tog bollen helt fel på benet och åkte i stället i en perfekt båge till Kalinic som hade gått mot den första stolpen på Kolarovs inlägg. Hoppsan, där kom visst en boll farande och målet var öppet för kroaten som kunde nicka in sitt första Romamål till 1 - 1. Strax därefter presenterade sig kvällens sämsta aktör, domare Di Bello, Ünder blev tydligt trippad i fint läge, men då ingen signal kom reagerade turken och fick då i stället för frispark ett gult kort. Nu följde en period med dålig organisation från båda lagen och det slutade med att Ünder spelade fram en i djupled löpande Mkhitaryan som hur fint som helst hittade Kalinic snett inåt bakåt och via Olsen i målet stod det hastigt och mycket lustigt 1 - 2 på resultattavlan. Mycket mer hände inte i den första halvleken utan jag kunde konstatera att vår inlånade armenier Mkhitaryan var den klart mest lysande spelaren i den första halvleken. Frågan var om Fonseca skulle våga ha kvar Ünder som riskerade att få ett nytt gult kort. En annan fråga var om Kalinic skulle kunna göra ett sensationellt hattrick i den andra halvleken. Nåja, den andra halvleken startade med ett fortsatt kortpassningsspel från bortalaget över hela planen. Cagliari hade intensifierat sin press och vid ett flertal tillfällen blev vi också sönderpressade då vi inte hittade passningsvägarna (passningsavstånden). Det gästvänliga försvarsspelet från båda lagen fortsatte och först lyckades Kluivert träffa ribban efter att Ünder vunnit boll och sen gjorde vi ett bedrövligt försvarsspel där en av hemmaforwards kom fri, men Kolarov hann emellan och stängde det läget. Det var uppenbart att Fonsecas tankar var att bevaka vår uddamålsledning, men det har ju under denna säsongen inte varit ett framgångsrikt recept. Villar hade dock lite flyt med domare Di Bello då han våldsamt satsade med dubbarna före i brösthöjd och fick ett gult kort med en nyans av orange. Di Bello hade en väldigt ojämn nivå vilket gjorde det väldigt svårt för spelarna i båda lagen, knuffar accepterades och i perioder blev det ren parodi. Kluivert sköt slarvigt över med ett vänsterskott , men lyckades också löpa sig helt ren efter ett uppspel från Kolarov som Kalinic nickskarvade vidare till den vindsnabbe holländaren. Denna gången gjorde Kluivert 1 - 3 och matchen var efter VAR-granskning avgjord! Maran (som i höstas av våra expertkommentatorer på Cmore var redo för en storklubb) drog på med ett dubbelbyte och den erkänt skicklige Simeone var en av de som kom in. Nu fick hemmalaget ett klart rörligare spel, men det var ändå vi som fick nästa chans efter att Kolarov hittade Bruno Peres som naturligtvis sköt över…

Kluivert är fotbollens Dr Jekyll och Mr Hyde, ibland utnyttjar han sina egenskaper till fullo, men vid andra tillfällen inbillar han sig att han är en Messi 2.0 Det är han inte och när han tar 5 - 8 tillslag eller gör totalt ogenomtänkta dribblingar blir man fundersam om hur impulserna rör sig på ”kontoret”. Olsen fångade en lyra och gjorde ett fint utkast som sen spelades vidare till en i djupled löpande hemmamittfältare. Då fanns inte Villar och Christante på plats utan det var bara att löpa fram si så där 40 - 50 meter och sen banka in 2 - 3 för nyinsatta Pereiro med kvarten kvar. Alltså vår redan säkrade seger blev helt i onödan ”up for grabs”. Fonseca böt direkt ut en klart godkänd Cengiz Ünder mot Charles Perez. Kluivert satte sen ytterligare avtryck i matchen då han först frestade Olsen med ett skott och sen drog på sig ett tveksamt gult kort. Med knappa 10 minuter kvar av ordinarie speltid fick vi en frispark ute vid högerkanten och Kolarov drog på ett stenhårt lågt inspel som gick förbi samtliga framrusande spelare och in i mål till 2 - 4. Ny VAR-granskning gjordes och målet godkändes efter att det kunde konstateras att Mkhitaryan inte rörde inspelet. Nu var det väl i alla fall avgjort? Fonseca anade dock faran och gjorde först ett rakt byte där Bruno Peres ersattes av Santon och sen ett byte av Kluivert mot Veretout. Det sista bytet blev minst sagt mindre lyckat då ingen riktigt verkade veta hur vi spelade. Det föreföll som om vi gick från 4 - 2 - 3 - 1 till 4 - 3 - 2 - 1. Så klart damp ett inlägg från Cagliari förbi Simeones lugg, men rakt på Chris Smallings hand och efter ytterligare ett VAR-beslut fick hemmalaget korrekt straff för precis samma anledning som i matchen på Olimpico. Juao Pedro brukar vara bombsäker, men Pau Lopez chansade rätt, men hade otur därför att straffen var så centralt slaget att hans räddning inte gick att stöta bort från målet utan returen studsade in mot målet och straffskytten själv kunde slängnicka in reduceringen. Ok, vidöppet igen och efter en situation mellan romaikonen Nainggolan och Kolarov fick vi inspark, men också ett gult kort på Pau Lopez som i alla fall jag inte förstod. Di Bello lade till 6 minuter och det var främst två saker som fick pulsen att slå lite snabbare, först var det Perez som från offensiv planhalva drog iväg en riktig ”kompispassning” till sin landsman i romamålet, men spanjoren visade på tekniska färdigheter och svepte bort bollen med en yttersida. Den andra pulshöjaren var när vår tvåmålsskytt Kalinic i en duell med en hemmaförsvarare utdelade knuffar, tröjdragningar och en missad ”jabb” från hemmabacken. Märkligt nog blev det inga kort utdelade i den situationen. Däremot lyckades Santon dock få ett gult kort i matchens sista minut.

Sammanfattningsvis har vi fortfarande väldigt svårt att stänga matcher och håller i stort sett aldrig nollan. Detta är nog det som Fonseca och Petrachi måste jobba hårdast med i sommar. I kvällens match var Mkhitaryan riktigt bra och om det går att få honom till rätt pris från Arsenal är det bara att slå till. Vi får vara nöjda med segern, men också med att några av våra spelare som spelat enormt mycket under säsongen fick lite välbehövlig vila.