Cluj - Roma 0 - 2, är framtiden här?

Efter en väldigt stabil match av Roma kunde vi kvittera ut en rättvis seger efter ett självmål och ett straffmål. Cluj var aldrig i närheten av att rubba oss även om vi bara spelade med två ordinarie spelare från start och dessa två spelade inte ens på sina rätta platser.

Matchen drog i gång på en dimmig och svårspelad fotbollsplan. Jag vet inte om det stämmer att planen var en hybridplan, för den var väldigt hal, men samtidigt så fanns det inga tecken på att planen blev uppsprungen. Endast Spinazzola (som spelade till höger i trebackslinjen) och Pellegrini (som spelade bakom anfallaren) var de enda ordinarie spelarna som startade kvällen match. Roma startade matchen med att passa runt bollen längs gräset med hårdhet och tryck vilket delvis tryckte ner Cluj mot egen planhalva, men det Var även uppenbart att tränare Petrescu hade bestämt att öppna matchen med ett lågt försvarsspel. Under de första 20 minuterna fanns det absolut 0 målchanser att rapportera om, men efter att Calafiori fixat en billig frispark vädrade man morgonluft. Pellegrini fick dock inget lyft på frisparken utan den första hemmaspelaren kunde avstyra det försöket, något som dessvärre var gängse en bit in i den andra halvleken. Någon minut senare fixade Calafiori ytterligare en frispark, denna gång dessvärre för hemmalaget. De hade inte heller siktet inställt och vi kunde enkelt bryta inspelet. Efter cirka halva den första halvleken kom Cluj till ett fint läge efter att Carles Perez tappat bollen två gånger. Inlägget som följde på det andra bolltappet var väldigt fint slaget, men anfallaren försöka nicka mål med näsan och det gick inget vidare. Roma fortsatte att slå för låga inlägg, men efter assist från Diawara fick en misstänkt offsidelöpande Mayoral ett hyfsat skottläge, men avslutet gick mitt på målvakten. Bruno Peres slog ett missriktat inlägg i fint läge och Pellegrini slog ytterligare en frispark för lågt. Cluj måste få beröm för sin organiserade defensiv under den första halvleken samtidigt som vi hade gjort en total make-over av senaste startelva. Frågan var hur roligt det var att spela för Cluj under den första halvleken, ja under den andra med när Romas spelare var synnerligen säkra i sitt passningsspel. I Sverige snackar vi om ”kvadraten”, men i England heter motsvarande spel ”Monkey in the middle”, man undra hur hemmaspelarna kände sig.

Fonseca valde att byta ut Pellegrini mot Veretout i paus och det skulle bli förändringen som också skulle förändra matchen. Den andra halvleken startade med ett samarbete mellan Peres och Perez där den förre slog ett väldigt svagt inlägg. Minuter senare blev Calafiori fälld långt ute på sin vänsterkant kanske 15 meter från mittlinjen. Veretout smällde in ett hårt inåtskruvat inlägg som letade sig igenom klungan framför målet och in i den borte gaveln, 0 - 1! Reprisen visade dock att en hemmaspelare väldigt snyggt styrde bollen i mål så det fick räknas som ett självmål. Hur som helst så vaknade hemmalaget upp från sin Törnrosasömn och visade under en tiominutersperiod att de verkligen även hade offensiva kvalitéer och inte bara defensiva. Det mynnade inte ut i några hetare målchanser, men det piggade ändå upp matchen. Diawara drog på sig ett korrekt gult kort och Mayoral drog på ett volleyskott efter passning från Villar. Målvakten räddade dock skottet enkelt. I 63:e minuten välkomnade vi Dzeko tillbaka efter Covid-19 sjukdom och samtidigt kom Mkhitaryan in. Ut gick Mayoral och Spinazzola och nu var det verkligen ett pussel att hitta fler mittbackar. Fonseca löste det med att Jesus hamnade till höger i trebackslinjen, Calafiori flyttade ner till den vänstra positionen, Bruno Peres flyttade över till vinge på vänstersidan och Veretout hamnade som högervinge (högerytter). Hängde ni med? Det verkade dock som om vi inte alls själva var förvirrade after de många rockaderna, men det var dock domaren som gav oss en straff efter att Mkhitaryan och Dzeko samspelat och den senare efter missförstånd i backlinjen kom helt fri med målvakten som räddade slottet, men blev påsprungen av armeniern. Domaren dömde straff och även om jag ogillar protester mot domslut så kan man förstå att rumänerna var upprörda. Veretout skickade in bollen till höger om målvakten som chansade åt andra hållet. 0 - 2 och matchen var mer eller mindre avgjord. Övrigt att konstatera under de avslutande 20 minuterna var att Mister släppte in framtiden när först Milanese (2002) kom in för Diawara och sen även Tripi (2002) för Carles Perez. Helt plötsligt var Villar vår altmeister på mittfältet med sina 22 år. I chansväg gjorde Bruno Peres kanske årets miss efter fin framspelning av Milanese när han helt fri från straffpunkten klarade av konststycket att skjuta cirka 8 meter över. Kul att se att vi krigade på mot slutet för att hålla nollan, något som Mister haft svårt att mobilisera tidigare.

Med tanke på att vi hade 5 av 6 mittbackar borta måste man ge cred till de som spelade på ovana positioner. Dominant, ja till och med gigant var Christante som knapp gjorde ett misstag under hela matchen. Kanske hans nya position på sikt? Juan Jesus var också mycket bra i kväll, likaså Veretout i den andra halvleken, Calafiori när han flyttades ner, men även Villar som dominerade mittfältet. Även om deras kroppsformer skiljer sig radikalt så finns det stora likheter i hans spel med David Pizarro och det är ett bra betyg bara det. Mister fick flera bra bekräftelser och flera spelare gjorde det bra på ovana platser. Nu ser vi fram emot Napoli på söndag och hoppas att vi har några fler ordinarie mittbackar tillgängliga.