Lagbanner
2021-01-06 15:00

Crotone - Roma
1 - 3

Crotone - Roma 1 - 3, kattens lek med råttan

Crotone - Roma 1 - 3, kattens lek med råttan

Det tog inte längre tid än åtta minuter innan första målet föll och under den första halvleken var det nästan pinsamt för hemmalaget då de inte lyckades med någonting trots att de faktiskt försökte.

Giovanni Stroppa, den fine gamle Milanspelaren som nu basar över Crotone har satt sin prägel på laget som när han själv spelade. Ingen buss ska ställas upp utan laget har ett tydligt spelsätt där bollen ska spelas genom alla lagdelar. Stroppa var en elegant spelare ”back in the days”, men lyckades aldrig ta en ordinarie plats i Milan då de under den perioden kanske var det bästa klubblaget någonsin. Som spelare liknade han mest Pirlo, med en makalös teknik och förmåga att hitta ytor för sina medspelare som få andra. Frågan är om hans filosofi för att leda ett lag i Serie A kräver en starkare trupp som innehar bättre spelare. Dock tveksamt om han någonsin får möjligheten att träna just ett sådan lag. 

Roma hade på förhand lite strul i truppen och med Mister själv, som med misstänkt Coronavirus i kroppen tvingades till ett extra test i morse på hemmaplan. Allt grönt dock och Fonseca tog sig söderut och ledde laget som vanligt. Eftersom vi har ett synnerligen tätt matchschema under den närmsta tiden valde Fonseca att vila några av stamspelarna och kanske skulle han inte ens behöva dem alls. Fyra spanjorer startade matchen, tre var klart godkända, men en hade det väldigt jobbigt. 

Roma startade matchen med en förvånansvärt hård press och verkade vilja döda matchen redan i den första halvleken. Crotone valde dock att försöka spela sig ur alla situationer och om man varit hemmasupporter hade det inte känts tryggt alls vid flertalet tillfällen. I den åttonde minuter slog Villar en lite slarvig passning ut mot Mkhitaryan, men armeniern plockade ner bollen så säkert att han hade gjort ett sjölejon avundsjukt. Hans inlägg från vänsterkanten var perfekt och Mayoral kunde enkelt bara stöta in bollen i öppet mål från 3 meter. Man kände att även om vi luftade några spelare som inte spelat allt för mycket så var vi totalt överlägsna hemmalaget. Bruno Peres är tyvärr en spelare som inte har den mentala förmågan att möta svagt motstånd, utan han blir leksen och gör dumma misstag. Så skedde givetvis och vår brasse kom på tok för sent in i en situation och fick ett givet gult kort. Väldigt onödigt då vi bara har två av fem ytterbackar  tillgängliga. Christante drog iväg en diagonalboll mot Karsdorp som lyckades få en hörna. Mest anmärkningsvärt med den var hörnläggaren själv, Bruno Peres. Crotone stack emellan i en kontring, men Ibanez täckte skottet som följde, men det blev ändå lite halvfarligt för Pau Lopez stötte bollen rakt ut, men ingen hemmaspelare var turligt nog inte med framme på returen. Minuten senare var Christante högt uppe och stötte, snodde åt sig bollen, passade den vidare till Mayoral som fullständigt bombade upp bollen mitt i krysset bakom Cordaz. Målet blir en given kandidat till årets mål, i alla fall klar topp 5 kan man redan nu utlova. Man skulle kunna säga att Christante var ”on-fire” nu och han serverade fem minuter senare Karsdorp en passning på bästa Totti-manner, med ryggen mot offensivt mål drog han iväg bollen med ett tillslag perfekt i djupled till en framåtälgande Karsdorp. Holländaren tog lite tid på sig och när han slog inlägget mot den första ytan stod försvararen stilla medan Mayoral snabbt rörde sig mot bollen. Situationen var ett typexempel på hur man absolut inte ska försvara. Backen krokade så klart Mayoral och straffen var lika given som vi var överlägsna. Skulle spanjoren slå den själv och göra hattrick? Nope, Mkhitaryan smällde in bollen till vänster för honom själv, inte i den bästa höjden, men tillräckligt hård för att Cordaz skulle vara utan chans att rädda. 3 - 0 på en dryg halvtimme och nu började några hemmaspelare tappa humöret, främst gick det ut över Mkhitaryan, som ännu en gång var synnerligen framträdande. Redan nu funderade jag på vilka byten Mister skulle kunna göra och vilka spelare som borde få välbehövlig vila. Innan paus fick vi två halvchanser genom Christante och Mayoral, men tremålsledningen speglade matchen ganska väl.

Mina förhoppningar om byten i paus fick jag snabbt glömma då samma elva kom ut för den andra halvleken. Matchen fick en karaktär av vänskapsmatch och kanske skulle vi få se några debutanter? I den 57:e minuten fick Ibanez gult kort efter en fällning, något som kan komma att skapa problem senare under säsongen. Dock har vi för tillfället det väldigt bra förspänt just på mittbacksidan. När väl byten kom var det sannerligen inte några byten av den karaktär som jag tänkt, utan Pellegrini ersatte Mkhitaryan och Kumbulla ersatte Ibanez. Strax därpå fick den nyinsatta italienaren skottläge med vänstern, men det försöket skapade inga problem för målvakten som med ett tigersprång gjorde en elegant tv-räddning. I den 70:e minuten gjorde Pau Lopez en snygg räddning efter en nick från nära håll, men på den efterföljande hörnan kunde han inget göra efter en nickskarv från den första ytan som gick i en perfekt båge över honom in vid den bortre stolpen. Om jag inte minns fel var det vårt första baklängesmål på hörna under hela säsongen. Crotone försökte rycka upp sig och lite energi skapade deras reducering. Christante blev ersatt av Veretout med tio minuter kvar och hur man än vrider och vänder på det så är Christine synnerligen värdefull för laget. Vad som förbryllade mig hände dock minuten senare när Dzeko som enligt flertalet medier fick muskelproblem i veckan bytte av Mayoral. Kanske var det bara en tidningsanka angående bosnierns skada, men under vilka omständigheter som helst kunde dock han sparas i dag. Veretout hade ingjutit trygghet för laget med sitt inhopp, något som Mancini absolut inte gjorde när han för andra gången under säsongen gjorde en hemmåtpassing utan att titta sig för. Självklart blev det friläge igen, men Pau Lopez var kall och väntade ut anfallarens första drag och kunde med en snygg slängning stöta bort bollen. Farligheterna var ingalunda slut och efter några crotonepassningar kom ett skott som Bruno Peres kunde rensa bort på mållinjen. Pellerini fick gult kort för en onödig tröjdragning, Karsdorp kom inte till skott efter passning från Dzeko och Karsdorp slarvade med ett uppspel vilket skapade ett skottläge för hemmalaget, men Pau Lopez stod välplacerad och räddade enkelt. Villar gjorde återigen en stark insats, likaså Mkhitaryan och försvaret. Laget måste få cred för att de under säsongen förhållandevis enkelt har sopat bort på pappret svagare motstånd.

Jag funderade vidare på Fonsecas byten, då vissa kändes onödiga, men kanske var det för att visa att alla matcher räknas och det inte går att slappna av och skicka felaktiga signaler. 

Andra funderingar gäller varför inte Juan Jesus eller Diawara fick komma in, men för mig framstår det som om de är på väg ut genom transferfönstret. 

Carles Peres fick 90 minuter, men han fick inte ut mycket, om ens något och riskerar allvarligt att få lämna laget. Bruno Peres fungerar väl mot mittenlagen och lagen på den nedre halvan, men mot starkare motstånd har han problem. På söndag lär han få möta Hakimi och nu inte Spinazzola  har hunnit återhämta sig. Upp till bevis! Klart är att vi behöver förstärka med fler vingar på båda kanterna redan under det öppna transferfönstret. Spinazzola, Calafiori och Santon är ofta småskadade eller helskadade så det inger inte fullt förtroende.

Söndag är det match mot Inter, tänk på tiden, 12.30!

Arne Holmgren2021-01-06 20:07:45
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?