Lagbanner
Curvans rivaliteter del 4 Milan: Målfirandet blev startskottet till sprickan
Det blev upprörda känslor både på planen och läktaren när Agostino Di Bartolomei gjorde mål på "sitt" Roma.

Curvans rivaliteter del 4 Milan: Målfirandet blev startskottet till sprickan

Fram till 1985 var de södra curvorna i Rom och Milano allierade. Men ett målfirande av en romare, och före detta kapten, i de svartröda färgerna rev upp ett sår som med åren bara blev djupare.


Från slutet av 1970-talet fram till 1985 existerade en gemellaggio mellan Curva Sud och Fossa dei Leoni. Den grundade sig främst på rivaliteten till bådas stadsrivaler Lazio och Inter, som hade en gemellaggio. 

Startskottet till uppbrottet mellan de båda curvorna var matchen mellan Roma och Milan den 24 februari 1985 på Stadio Olimpico. Nils Liedholm och Agostino Di Bartolomei återvände till Rom och före detta kaptenen välkomnades med en visselorkan. När han sedan firade sitt mål blev det hetsigt både på planen och läktarna. 

Kommande säsonger utbröt flera upplopp mellan supportrarna både i Rom och Milano. Men händelsen som skapade den definitiva sprickan var mordet på Antonio De Falchi, som 19 år gammal blev brutalt misshandlad av 30 personer utanför San Siro inför Romas bortamatch 4 juni 1989.

I nästa hemmamatch utbröt våldsamma upplopp runt Flaminio. Det utspelade sig även våldsamheter under mötena i Milano 1991/92 och 2000/01.

Inför Roma-Milan 2003/04 brakade det loss rejält mellan ultras till båda lagen och 12 supportrar, fem poliser och en journalist var i behov av sjukhusvård efter vad som beskrivs som ett gatukrig.

Säsongerna 2011/12 och 2012/13 attackerades Milans supporterbussar med stenar och molotovcocktail.

På söndag möts de igen i Milano. Ökad säkerhet har gjort att våldet minskat och vi får hoppas att det blir en lugn kväll i Milano där fotbollsmatchen står i centrum.

Niclas Ekström2024-01-11 09:30:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?