Lagbanner
Det vi aldrig fick ze - Så nära var Zlatan en övergång till Roma.
Zlatan Ibrahimovic, här i Inter-tröjan, jublar efter ett mål mot Roma. I en alternativ verklighet kunde det dock varit på ett annat sätt.

Det vi aldrig fick ze - Så nära var Zlatan en övergång till Roma.

Zlatan Ibrahimovic har vunnit titlar i tre italienska storlag men han har aldrig erövrat den eviga staden. Sommaren 2004 var det dock nära…

Säsongen 2003/2004 hade den blågule stjärnan gjort succé i Eredivisie och Ajax, men också gjort sig omöjlig att ha kvar i ett lag där fasaderna om lagkemin började krackelera. Zlatan och kanske främst Mino Raiola slet stenhårt för en övergång och där fanns Juventus, Milan, storklubbar från England och Spanien, men också Roma.

Serie A beskrevs vara högst på svenskens önskelista.
- Det är klart jag gärna skulle spela där, det är en av världens bästa ligor och det är något speciellt när man kliver in på Olympiastadion eller San Siro, en speciell känsla, sa Zlatan inför sommaren. 

Därtill hade Zlatan gåt ut med följande enligt Sky Sports:
Jag vet att president Sensis (Franco) lag var intresserade, jag vet inte om de fortfarande är det men självklart skulle jag vilja spela i Roma, de är ett bra lag. Men Ajax inväntar fortfarande seriösa anbud.

Mido berättar
Anfallskollegan Mido som då var i Marseille berättade efteråt för DMC Sport att det också dök upp ett konkret anbud.
– Zlatan hade då ett erbjudande från Roma. Allt var klart, sa den egyptiske anfallaren, då i Marseille, Mido i en intervju med DMC Sport, enligt FootballItalia och Sportbladet.

Enligt Mido var planen länge att det var han som skulle till Capellos Juventus, Zlatan skulle till Roma.
– Jag spelade för Marseille då men fick ett bud från Juventus. Samtidigt hade min gamle lagkamrat från Ajax, Ibrahimovic, ett erbjudande från Roma. Allt var klart, sa Mido till DMC Sport enligt Football Italia.

Zlatans EM-succé ändrade på situationen
Sommaren 2004 vandrade på och Zlatan blev inte svalare med den där legendariska klacken in bakom Buffon. Med det förstod också Juventus vilken guldklimp Ibrahimovic var, och vad han skulle kunna tillföra. Raiola väntade ut det hela och lät så Juventus få den tiden det krävdes för att komma med ett bud.
– Jag åkte till flygplatsen redo att ta första bästa plan till Turin och genomgå den medicinska undersökningen när jag fick ett samtal från min agent Mino Raiola. Han sa åt mig att ställa in resan, fortsatte Mido. 
 
Det blev ett skifte. Zlatan gick till Juventus för 16 miljoner euro och Mido hamnade i Roma. Tolv matcher, noll mål blev det för egyptiern, ingen succé direkt.

Kapten Totti jobbade hårt för Zlatan
När Totti yttrade sig i frågan är det tydligt att det fanns en mycket stor vilja att få in Zlatan. Den långe svensken var just en sådan Roma skulle behövt kring mitten av 00-talet enligt Totti.
– Jag har alltid sagt att vi behöver mästare för att kunna vinna. Jag försökte med spelare som Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic, vi behövde de allra bästa. Tyvärr förlorade vi kampen mot de med större finansiella muskler. Men jag slet verkligen för att värva spelare av den kalibern, sa Totti själv i en intervju med La Reppublica.

31:a augusti 2004 skrev så Zlatan på för Juventus och vad som hände sedan vet vi mycket väl, men det kunde alltså varit Zlatan och Totti som bildat toppduo på Olimpico…
& vi avslutar med en Tweet från Romas Admin… kanske finns det kvar en bitterhet över att vi aldrig fick se Zlatan och Totti erövra Italien och hela fotbollseuropa?

 

Källor: Sportbladet, La Reppublica, FootballItalia, Calciomercato.com, Transfermarkt. Chiesa Di Totti, Fotbollskanalen, Sky Sports

 

Erik W@ErikWinell2020-04-12 07:45:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?