Lagbanner
Efter beslutet om Serie A Femminile. Lisa Ek om statusen på ligan & på Roma
Lisa Ek spår, trots Corona-krisen, ett fortsatt växande intresse för den italienska damfotbollen.

Efter beslutet om Serie A Femminile. Lisa Ek om statusen på ligan & på Roma

Igår togs beslutet att avbryta Serie A Femminile. Lisa Ek, spelaragent, ser trots detta stopp en ljus framtid för de italienska fotbollsklubbarna. Här beskriver Ek statusen på Serie A och i synnerhet Roma.

- Jag tror att de stora klubbarna, som exempelvis Roma, redan valt att investera och satsa i damfotbollen kommer fortsätta stärka sina damsektioner. Det tjänar ingenting på att pausa det, berättar Lisa Ek, spelaragent (Connect management Group), tidigare spelare i bland annat just Serie A Femminile (Fiorentina) och numer boendes i Florens. 

Som tweeten ovan antyder, att ligan nu avbröts innebär att ingen segrare utses, men att Orobica och Tavagnacco flyttas ned till Serie B. Fiorentina och Juventus når Champions League (baserat på en algoritm) och nykomlingar till nästa säsong blir Napoli och San Marino. Roma, de slutar på en fjärdeplats, en poäng bakom Fiorentina och Milan i den tolv lag stora ligan. 

Lisa Ek, kom till Florens och Fiorentina säsongen 2015/2016. Då förde damfotbollen en undangömd plats i Italien men sedan dess har utvecklingen gått fort. Ek har sett denna på nära håll i sin nuvarande roll som spelaragent i cmg.
- När jag kom till Italien och Fiorentina visste inte ens folk att vi hade ett damlag. Många trodde att damfotboll spelades på femmannaplan. säger Ek och fortsätter:
- För ett och ett halvt år sedan fanns det inte på kartan för oss som agentur att tipsa internationella toppspelare om Serie A. Nu är det något annat, nu går utvecklingen rakt upp.

En liga på uppgång
Det finns en begränsning bland Serie A-klubbarna att de får ha max nio utländska spelare, utländska spelare som håller högre och högre nivåer.
- Det blir en mer attraktiv liga att spela i och det blir allt högre klass på spelarna som värvas in. Exempelvis gick Sembrandt till Juventus i somras och det finns även flera landslagsspelare i klubbar som Roma.

Inflödet av landslagsrutin i just Roma har bland annat inneburit att klubben tagit in spelare som Andrine Stolsmo Hegerberg (Norge), Amalie Thestrup (Danmark) och Allyson Swaby (Jamaica). Något som för ett par år sedan hade varit omöjligt.
- För drygt fyra år sen hade inga herrlag damlag, nu är situationen en helt annan i och med att det finns regler som gör att alla herrlag i Serie A ska ha ett damlag.
  När Ek får frågan om var Serie A står sig tror hon att spelet kan mäta sig med flera av de traditionellt stora ligorna i fotbollseuropa.
- De bästa lagen här håller en mycket hög nivå. Jag har pratat med spelare som spelat i både Frankrike, Italien och i Sverige, det är svårt att jämföra men många av lagen har en stor kapacitet. Visserligen finns ingen dominant som Lyon i Frankrike men i genomsnitt skulle jag säga att den är bättre än exempelvis Frankrike.

Rätt personer på rätt plats, och ett ökat intresse
En av nycklarna till att klubbarna höjer sig är att de får in drivande aktörer i ledningspositionerna, exempelvis som Mia Hamm (tidigare storstjärnan som nu är med i Romas styrelse) eller Rocco Commisso (Fiorentinas relativt nye ägare) som drivit på för en större satsning på damsidan i Fiorentina.
- Här i Fiorentina har damsidan fått sig ett rejält uppsving. Herrlaget har varit svältfödd på framgång ett tag men sedan vann damerna ett par titlar och gick långt i CL. Det samtidigt som klubben nu har en ägare som, sett mycket av amerikansk damfotboll, vill ge samma förutsättningar för damerna som för herrarna.
- Det ska också tilläggas att intresset för damfotbollen har ökat fort efter sommarens VM. Italien gjorde det bra från sitt utgångsläge och många italienare gav laget en chans. På så vis fick de upp ögonen för spelarnas kärlek och passion för själva spelet, lite i kontrast till den pengacirkus många upplever kring herrfotbollen. Att många landslagsspelare spelar i Serie A har också höjt intresset, likt att klubbarna stärker kopplingarna mellan herr och damlag. 
Ett exempel där är när Roma presenterade laget på spanska trappan. 
  Var står Roma Femminile? 
Lägger vi Roma under luppen berömmer Ek Romas underhållande spel, men hon påpekar också att det är en bit som fattas till att klubben på riktigt kan ta upp kampen med Juventus:
- Det finns en bra kultur i Roma. Med Hamm inblandad så har klubben varit smart och jag tycker också de spelar en underhållande fotboll. Sen saknas lite tyngd i spelet och den snabbheten som gör att laget kan vända blixstsnabbt och gå på mål.
- Bartoli (Elisa, landslagsmeriterad försvarare) har lite av det där men de skulle behöva någon som skär avstånd och river loss ytor i djupled framåt.
  Fler och fler lag vill ta upp kampen med Juventus
En ingrediens som i så fall skulle kunna ge Roma, en doft av Scudettos. Samtidigt finns det flera lag bakom som också jagar Juventus.
- Lyckas Bavagnoli (tränare) & laget med att få in tyngden så tror jag de kan gå långt. Sen kan också Fiorentina vara ett sådant lag med deras nya ägare. Inter är också mycket intressanta då de gjorde en stor satsning så fort de gick upp i högstadivisionen.Sen handlar inte allt om att värva spelare, utan det krävs också en vass expertis. 
- Klubbarna behöver ta in folk som kan branschen, folk som har kunskap om damfotbollen. Inte bara att de värvar spelare som varit bra utan också att klubbarna kan vara lyhörda för vilka spelare som är på gång.
- Detta gäller också på scoutingverksamheten. Ofta ser de ungdomslandskamper och landskamper med spelarna men det krävs mer för att få en helhetsbild av spelarna, avslutar Ek. 

Med en hoppfull syn på den italienska damfotbollen är det dags för ”pranzo”, och för Lisa Ek att återgå till sitt agentjobb. Ett agentjobb som i Corona-tider mestadels har inneburit distansjobb från hemmet i Florens.

Följ Lisa Ek på Twitter

Roma Femminiles Twitter

Och så en läsvärd länk från Sportbladet om stämningen kring Le Azzurre i somras.

 

Erik W@ErikWinell2020-06-09 18:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?