Lagbanner
Ett romderby och José Lagom Mourinho

Ett romderby och José Lagom Mourinho

Kan man vinna en fotbollsmatch och ett derby med inställningen att vi ska vara lagom taggade?

Calma, calma, calma artikulerade Mourinho vid 2-1 i den 41 minuten. Och lugn försökte man vara. I inledningen av första halvlek fick vi se två lag som turades om med att hålla bollen och försöka skapa något men det kändes lugnt. Jag var inte alls orolig då det såg ut som att Mourinho krympt ytorna mellan spelarna och laget kändes kompakt i försvarsspelet. I hela åtta minuter det vill säga. Det som hände sedan är att Lazio växlar upp till 5:an och Roma har svårt att hänga med i omställningarna. Lazio gör det bra och bättre. Man spelar enkelt och söker efter att placera bollen på varandras fötter, man gör det med få touch och man gör det lätt för sig själv och varandra. Samtliga mål från Lazio kommer från en omställning och en djupledsboll. Det tar tid för Romaspelarna att agera vid varje omställning och dessa djupledsbollar. Det är som om man väntar på att någon ska avfyra startskott innan man påbörjar sin löpning. Det tar tid och man hamnar efter. Och det är här jag blir förvirrad, Mancini är bra och Ibanez har höjt sig sedan förra säsongen och rättvända lyckas man oftast lösa farliga situationer och desarmera motståndare. Det känns för enkelt för att kunna skylla på kommunikationen, framförallt på den här nivån. Det låga försvarsspelet var Romas största problem förra året. Och kanske är det problemet vid dessa omställningar, Roma kanske inte ska vara bollförande om det innebär att försvaret blir lidande när laget lyfter upp.

Mourinho kom och en del hurrade över att Roma äntligen skulle få ett försvarsspel. Jag själv var inte positiv till det då offensiv fotboll är betydligt bättre att titta på. Lite visste vi att Mourinho skulle anpassa sitt spel efter spelarmaterialet han har. Och lite visste jag att skulle eftersöka mer av det defensiva från honom. Att han väljer att anpassa spelet efter materialet är däremot rimligt. Roma är framtungt, förutom Mancini, Ibanez och Cristante så kommer resterande spelare försöka skapa något framåt. Det kanske hade funkat bättre om Roma, likt Lazio, försöker spela ett rakare spel. Jag upplever att Romaspelare allt som oftast väljer att göra det svårt för sig själva. Man försöker ta bollen på en finare omväg och försöka göra något helt jäkla sjukt fint med den istället för att placera den på närmaste spelare och sedan ta en ny löpning. De allra bästa spelarna har just såna som kan kombinera elegans och enkelhet, men också kunna använda sig av det vid rätt tillfälle. Tottis låga frisparkar som placerades under en hoppande mur kom inte från att han hade dåligt skott, det kom från att han noggrant studerat sina motståndare och visste vad deras nästa steg och rörelse var. Och det resulterade i mål.

Efter matchen gick Mourinho ut och hävdade att domaren blev Romas fall. Han menar säkert att matchbilden skulle sett annorlunda om det stått 1-1 i den 19 minuten då Zaniolo skulle fått en straff men istället blev det 2-0 på en kontring. Och ja, det kan man diskutera då Zaniolo skulle haft straff. Däremot upplevde jag en större vilja hos motståndarna än hos Romas spelare. Och någon bör kritiseras när ett derby förloras. Mourinho ska kritiseras. Det är ett derby och att gå ut innan matchen och säga att man inte får vara för taggat påverkar spelarna. Mourinho gick och blev svensk i Rom och nu ska allt i Roma vara lagom. Det fanns endast en från Roma som visade någon typ av missnöje men också visade att man ville så mycket mer och det var Zaniolo. Som gjorde en bra match men behöver förbättra passningsspelet och just den där sista passet då den hamnade ofta fel idag.

Ja, nu saknade Roma sin viktigaste spelare, Pellegrini, som är just den som kan lägga bollarna mellan motståndarna och göra det till rätt adress men också den som gör mål. Med honom på plan hade det sett annorlunda ut. Men det är också det som skrämmer mig allra mest framöver är om han skulle skada sig. Med Pellegrini borta tappar Roma sin motor i det offensiva och man lyckas inte riktigt hitta mål. Man står och tuggar och nuddar men det händer inget.

Så, alla pratar om att det ska ta tid. Hur lång tid då? För den har jag hört förut.

Arbresha Bega2021-09-26 23:14:41
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?