Europa League 24/25 är igång
Kroaten, Ivan Juric, som ska leda Roma den kommande säsongen.

Roma, som befinner sig i en minst sagt turbulent tid, går nu in i Europa Leugue. Det nya formatet med en 36-lagsserie innebär åtta matcher mot åtta olika lag. Först ut var Athletic Bilbao.

Nya tränaren Ivan Juric blev snabbt inkastad i hetluften. Efter den mycket väl genomförda matchen mot Udinese, var det säkerligen många romanistas som återfick lite hopp. Bara fyra dagar senare väntade Bilbao.

Juric valde att starta med den spanska försvarsspelaren Mario Hermoso, som mycket väl känner till Athletic Bilbaos sätt att spela fotboll efter alla sina år i Atletico Madrid. Kone var tillbaka i startelvan och Baldanzi fick chans från start. Den mycket lovande italienska talangen har verkligen visat att han är där för att slåss om en startplats.

Matchen blåstes igång och Roma tog tag i taktpinnen ganska omgående. Den ukrainska stjärnanfallaren Artem Dovbyk kunde, efter ett känsligt inlägg från Angelino, nicka in 1-0 efter 32 spelade minuter. Dovbyk som nu gjort tre mål på de tre senaste matcherna, visar att han verkligen vet vart målet står. Något som också var glädjande var att Saud Abdulhamid fick göra sin debut.

“La Joya” var tvungen att kliva av efter första halvlek på grund av en muskelkänning, något som inte är helt ovanligt. Roma spelade väldigt bra i första halvlek, men sämre i andra. Var det pågrund av Dybalas frånvaro? Kanske det. Trots en sämre andra halvlek lyckades de ändå hålla tätt länge, men i den 85 minuten nickade Bilbao in kvitteringen. Matchen slutade 1-1. Ingen katastrof men det är klart att det hade varit optimalt att inleda europaspelet med en trea. Juric berömde sina spelare efter matchen, och är väldigt optimistisk över de lite yngre spelarna, framförallt Baldanzi. Kroaten verkar ha fullt förtroende för sina spelare, likaså verkar spelarna ha förtroende för Juric. Men nu då?

På torsdag ska man ta sig till metropolen Borås för att möta Elfsborg. 21:00, inför 10 000 åskådare, på plast, i Borås. Inte den sexigaste av matcher, snarare tvärtom, men det är tre poäng som står på spel och det är tre poäng som bara ska hämtas hem till den eviga staden. Sedan ser spelschemat i Europa Leugue ut som följer:

Roma - FC Dynamo Kyiv. 24 oktober
Union Saint-Gilloise - Roma. 7 november
Tottenham Hotspurs - Roma. 28 november
Roma - Braga. 12 december
AZ Alkmaar - Roma. 23 januari
Roma - Eintracht Frankfurt. 30 januari

En ganska gynnsam lottning där jag egentligen bara ser Tottenham som ett hot. Visst kan Frankfurt spöka till det litegrann, men annars en väldigt gynnsam lottning. Inklusive matchen mot Elfsborg kan jag tycka att Roma bör ta minst 16 poäng på dessa sju matcherna. Det ska dock inte glömmas att man parallellt med detta ska försöka rädda upp den horribla säsongsinledningen i ligan. Det är väldigt svårt att utvärdera nu efter bara två matcher, men sett ur ett sportsligt perspektiv känns det som att det går åt rätt håll. Nu ökar vi!