2021-03-03 20:45

Fiorentina - Roma
1 - 2

Fiorentina - Roma 1 - 2 och blytunga poäng hem till Rom

Efter att Spinazzola gjort två mål i matchen, ett framåt och ett bakåt så fick Diawara, som inte bara gav oss stabilitet på mittfältet, han gav oss även segern efter VAR-granskning.

Det börjar bli tjatigt med alla skador på försvarsspelare, så jag hoppar över det. Kumbulla gjorde comeback från start och Smalling skulle komma att hoppa in på slutet. Ganska snabbt insåg man att det var två lag utan någon tillstymmelse till självförtroende. Fiorentina, med väldigt många spelare med klass, eller kanske med spelare som har varit klass, jag vet inte, lotsas numer av Prandelli och han hade verkligen inte laddat för Champagnefotboll. Redan här efter ingressen kan jag tydligt markera att det var ett väldigt defensivt hemmalag och ett bortalag som försökte att riskminimera varje situation eller tillstymmelse till situation genom att sparka upp bollen så långt bort som möjligt i planens längdriktning.

Under de första 15 minuterna hade absolut ingenting hänt av intresse i matchen, det enda man kunde rapportera var ett kort avbrott av spelet i minut 13 då Astori återigen hyllades med applåder. Eftersom inget hände satt man bara och väntade på att hemmalaget skulle få ett slumpmål, även om de inte ens var i närheten av vårt mål. Den totala avsaknaden av tändning skapade en form av uppgivenhet, men vi har ingen PL-trupp att tillgå så vi får belasta de spelare vi har hårt. Nästan samtliga av de spelare som startade matchen har spelat i stort sett non-stop allt sedan nyår och man kanske ska ha lite förståelse för att de inte alltid är fullt laddade. Det var alltså klart och tydligt att vi inte skulle tramsa och flamsa bort bollar och ge möjligheter åt våra motståndare, men Pau Lopez glömde sig i minut 23 och slog ett för kort uppspel som snappades upp av hemmalagets namnstarka mittfält. Dock störtade flertalet vitklädda bortaspelare till och kunde avstyra den möjligheten. Med halvtimmen spelad testade Vlahovic Pau Lopez med ett skott, men det gick för rakt på för att skapa någon oro. Spanjoren stötte dock bollen rakt ut i eget straffområde, men lyckligtvis följde ingen violaspelare upp returen. Några minuter senare ställde hemmalaget snabbt om igen, men Pau Lopez var snabbt ute och kunde dyka på bollen före Castrovilli. Så började det närma sig halvtidsvilan och man började ställa in sig på att båda lagen bara skulle spela av resterande minuter, men efter ett lite längre uppspel från Fiorentina mot Ribery armbågade Mancini honom mycket fult på sidan av huvudet. Calvarese halade direkt upp det gula kortet, men man satt och väntade på ett VAR-tecken från domaren, för det hade absolut inte varit fel med det röda kortet. Innan pausvilan snoppades Veretout på bollen utanför eget straffområde efter att han tagit för många tillslag på bollen. Det blev därpå en frispark i perfekt läge efter en fällning. Pulgar steppade upp, men han hade nog tränat frisparkar med Romaspelarna, för det var ett högt och löst försök som seglade upp på Artemio Franchi-stadions curva. Pellegrini avslutade halvleken med ett skott som Dragowski enhandsräddade.

Sammanfattningsvis av den första halvleken så var det två försiktiga lag som båda egentligen borde spelat mer offensiv fotboll för det behövdes ökas på i poängskörden. I Italien tänker man tvärt om och att täppa till så mycket det går och sen kontra in en boll och då vinna med 1 - 0. Man väntar med spänning på lite akademitränare i Italien som kanske kan förändra tänket, men det verkar som om den nya generationen består av föredettingar som kör samma övningar som de själva gjorde för 20 år sedan och som gör allt för att inte förlora. Det var ingen direkt dålig första halvlek, mest passiv och intetsägande, en match i serielunkens tecken. Diawara hade dock tillfört en dimension, att vi fick stabilitet centralt i banan och att Veretout kunde ge sig av på några offensiva utflykter utan att få ångest för hur det skulle gå defensivt. Flertalet förlupna bollar fiskades upp och fördelades utan ackuratess längs gräset till medspelare. Det svåraste som finns i fotboll är att göra något enkelt, för vem vill göra det. Kolla på Bruno Peres som oattackerad kör överstegsfinter runt mittlinjen, bara en sån sak…

Roma inledde den andra halvleken med att fortsätta att pumpa långbollar som Mayoral var helt chanslös på att vinna, likaså var han inte snabbare än de lila backarna. Det kändes lite tröstlöst, men efter fem minuter fick vi till lite passningsspel runt hemmalagets straffområde. Pellegrini passade slutligen till Mancini som med en läcker liten lyftning passade fram till en djupledslöpande Mkhitaryan som på volley smällde in 0 - 1 längs gräset invid stolpen. Men vänta nu lite det var ju #37 som gjorde målet, Spinazzola, vad gjorde han där? Urläckert avslut och genast förväntade man sig att vi skulle dominera resten av matchen och spela taktiskt. Fiorentina tvingades strax därpå att göra ett andra byte på grund av skada, först hade Igor troligtvis skadat sitt knä i den första halvleken och nu var det Castrovilli som fick problem med sin baksida. Med halvtimmen kvar av matchen drog Diawara på ett skott efter passning från Bruno Perez. Skottet räddades enkelt till hörna av Dragowski, men i stället för 0 - 2 blev det märkligt nog 1 - 1. Dramatiskt blev det då hemmalaget ställde om snabbt. Veretout rusade till undsättning, men uppenbarligen drog han på sig en bristning i lårets baksida och inte en liten sträckning och signalerade för byte direkt. Fiorentina fortsatte dock anfallet och efter ett flackt inlägg från deras vänsterkant som gick mellan Pau Lopez och backlinjen försökte Spinazzola att rensa iväg bollen. Tyvärr var det helt fel tillfälle att få felträff på och vår italienare pangade in bollen i eget mål, suck..

Pedro ersatte genast Veretout och Pellegrini flyttade ner ett steg. Minuter senare fick hemmalaget till en minipress, men det stora läget dök aldrig upp utan de halvchanser som skapades kunde avstyras med lätthet. Ribery kom i nästa attack, men hans skott hamnade både utanför och över. Mkhitaryan, som spelat galet mycket under säsongen, ersattes av El Shaarawy. Direkt hittade Bruno Peres El Shaarawy som bredsidade en möjlighet rakt i blocket och strax därpå var Pau Lopez ute på sin obligatoriska utflykt. Efter en felriktad passning räddade han dock själv upp situationen, men ett mål hängde i luften, frågan var bara åt vilket håll.

Med 20 minuter kvar började det helt plötsligt att bli lite grinigt på planen. Det som mest liknade en minnesmatch för Astori blev mer och mer en allvarlig affär. Båda lagen var i stort behov av poäng, men den erfarna och före detta italienska förbundskaptenen Prandelli valde att åter falla tillbaka till ett lågt försvarsspel efter kvitteringsmålet. Spinazzola kom snabbt över sitt självmål och fortsatte att tokdominera sin vänsterkant. Med kvarten kvar samspelade Spinazzola med Pellegrini och den senare testade ett skruvat skott mot den bortre stolpen. Försöket blev helt misslyckat och landade rakt i skopan på Dragowski.

Goda råd började bli dyra och Fonseca drog sin sista lans. Kumbulla ersattes av Smalling och Bruno Peres av Karsdorp. Pellegrini fick en snygg djupledsboll, men mottagningen gled ifrån honom och så var den chansen borta. Pedro hamnade i bollinnehav, men passningen han spelade vidare till El Shaarawy kom för sent och avblåstes för offside.

Nu fanns det inte mycket tid att vifta på för något av lagen, men i den 88:e minuten passade Diawara ut bollen till Karsdorp som med sitt andra tillslag spelade in bollen längs backen framför Dragowski. Från ingenstans hade Diawara rusat in i straffområdet och i värsta van Nistelrooy-style sökte han upp passningen som en radiostyrd missil. Den lilla skarven på den första stolpen in vid den bortre var synnerligen elegant, men tyvärr vinkade den assisterande domaren för offside. Det kändes dock inte 100 %-igt säkert och domslutet VAR-ades. Efter en minut eller två kunde dock målet godkännas och trots 5 minuters tilläggstid skapade inte hemmalaget någon riktig målchans. Tre blytunga poäng lastades i bagaget tillbaka till Rom, trots att den stora glädjen dock inte fanns. Vi har ett berg att bestiga för att nå topp 4, men det troliga är topp 7.

Några spelarreflektioner från matchen:

Pellegrini: Capitano, italiensk landslagsman, romare. Lever han upp till det vi förväntar oss. Nja, jag tycker nog att vi har ganska mycket mer att kräva från Lorenzo. Han dominerar inte på något sett och knappast sätter han skräck i våra motståndare.

El Shaarawy: En läcker spelare med allt det där extra som avgör matcher. Jag förväntar mig en progression under våren med bra spel och flera mål.

Diawara: En fantastisk balansspelare som är ytterst nyttig för laget, speciellt när Veretout lär vara borta under flera veckor och kanske missar de kommande 5 matcherna.

Tillbaka kommer nu våra mittbackar från skada vilket också gör att Christante kan flytta upp på mittfältet. Vi alla som har koll på Roma vet också att Mancini kan spela på det defensiva mittfältet.

Då gäller två raka hemmamatcher på programmet, Genoa på söndag och Shaktar kommande torsdag.