Lagbanner
2021-05-15 20:45

Roma - Lazio

Fonsecaepokens sista derby - Inför Derby Della Capitale
Derby Della Capitale, säsongens viktigaste match oavsett utgångsläge.

Fonsecaepokens sista derby - Inför Derby Della Capitale

Känslan är att den här säsongen kastats iväg sen länge, men det finns en match kvar som gäller något, som gäller allt. Derby Della Capitale! Kan Fonseca lämna Rom som derbysegrare?

Efter att Jose Mourinho annonserats som ny Mister för Roma har det nuvarande laget med den nuvarande portugis-tränaren Paulo Fonseca bjudit på en blandad kompott. Fina insatser mot Manchester United och Crotone men nu senast en allt annat än bra match, åtminstone första halvlek mot ett redan Scudetto-klart Inter.

Frågan är nu om spelarna och tränarna inser vikten av Derby Della Capitale. Oavsett om allt är avgjort är Derby Della Capitale en av säsongens allra viktigaste matcher och med tanke på hur Roma spelat på sistone vore det oerhört skönt med att få vara bäst i stan inför kommande intensiva Mourinho-sommar. Som Il Romanista skrev under fredagen, rent tabellmässigt är platsen i UEFA Conference League det som finns i potten för Roma, men frågan är hur hett just den platsen egentligen är? 


Roma-fansen kräver en derbyseger när det är dags för Fonsecas sista stormatch. 

Status Roma
Var har vi då Roma i dagsläget? På den frågan skulle jag nog passa med tanke på att Roma bjudit på både högt och lågt de senaste veckorna.
Som alltid är det ett skadedrabbat gäng som ska äntra Olimpico. Men det är också ett gäng där fler och fler ynglingar fått chansen nu under Fonsecas svansång. 

Senaste matchen förlorade Roma mot Inter med 3-1. En match där det inte var något snack om saken. Romas spelarkvalité var helt enkelt för dåligt och laget hann inte med när Inter bestämde sig för att göra mål. Men tre dagar tidigare kom dock en trepoängare mot Crotone som såg relativt hoppingivande ut, inte minst om vi tänker dessa sista matcher som någon slags audition inför Mourinhos intåg i Roma. Det gäller även returen mot Manchester United några dagar innan Crotone-segern. 


Kan Fonseca vinna ett derby? 

En annan viktig punkt som också togs upp på presskonferensen inför derbyt handlade om Fonsecas urusla historik mot topplagen, mot Lazio har Fonseca faktiskt aldrig vunnit. 
"De här derbyna är unika. De är svåra att förklara. Jag förväntar mig ett motiverat lag även om vi inte har några supportrar med oss på plats", sa Fonseca på presskonferensen. 

Ebrima Darboe har fått komma in med tanke på skadeläget och gjort det förvånansvärt bra. Undertecknad minns bland annat hur han ett par gånger stod upp bra mot Romelu Lukaku i Inter-matchen. Den Gambia-födde talangen verkar gå en ljus framtid till mötes och det gläder såklart Roma-lägren. Andra spelare som gjort det bättre på sistone och som jag ändå vill lyfta upp här är Pellegrini, Mkhitaryan och Dzeko. Den förstnämnde är såklart den jag hoppas mest får vara kvar i Roma under Mourinho, klubben bör hålla hårt i sina romare. 

Skadeläget i övrigt då? Följande spelare är bekräftat borta inför lördagkvällen: Federico Fazio (Okänt), Amadou Diawara (Ljumske), Jordan Veretout (Baksida lår), Chris Smalling (Knä), Leonardo Spinazzola (Baksida lår), Nicolò Zaniolo (Korsband), Riccardo Calafiori (Baksida lår), Pau López (Axel)

Således, kanske vi får en startelva likt följande: 

Startelvan? (3-4-2-1)
Fuzato - Mancini, Ibanez, Kumbulla - Santon, Darboe, Pellegrini, Karsdorp - Mkhitaryan, Pedro - Dzeko

Fuzato har fått komma in då Lopez är skadad och Mirante sägs vilja lämna klubben. Backlinjen inte så mycket att snacka om utan detta är de mittbackar som kan spela. I brist på annat får Santon avsluta säsongen som startspelare. Ihop med ett fint Roma-präglat innermittfält med Pellegrini och Darboe. Framåt får nog mer rutinerade herrar starten för att se om detta kan luckra upp Lazio-försvaret. 

Status Lazio

Lazio hade lekstuga mot Roma senast det begav sig, ikväll måste det bli bättring! 

Läget hos de ljusblå antagonisterna då? Även där är det lite oklart. Tre segrar på de fem senaste men motståndet har varit en aning beskedligt. Bland annat besegrade Lazio nu senast ett avsågat Parma med 1-0 och frågan är om laget har segat ihop lite på slutet eller om man, precis som vi hoppas Roma gör, lägger allt krut på lördagkvällens derby. 

Laget har en teoretisk chans på CL men då krävs verkligen att allting klaffar för Inzaghis mannar. Enligt statistik och prognossajten FiveThirtyEight är Lazios chanser nere på 2 ynka procent för att nå CL. 

Skadorna i Lazio: Anderson (avstängd), Minala (avstängd), Hoedt (Okänt), Musacchio (Okänt). 

Lazio-elvan? (3-5-2) 
Strakosha - Radu, Acerbi, Marusic - Lulic, Luis Alberto, Leiva, Milinkovic-Savic, Lazzari - Correa, Immobile. 

Matchfakta: 
Roma v Lazio
Lördag 20.45
Stadio Olimpico
Domare: Luca Pairetto

Bästa målskyttar den här säsongen: 
Mkhitaryan 11
Immobile 20

Assisttoppen: 
Mkhitaryan 10
Milinkovic-Savic 9

Mest gula kort: 
Pellegrini, Mancini 10
Lucas Leiva 10

Högst snittbetyg enl. WhoScored.com
Mkhitaryan 7.26
Milinkovic-Savic 7.32

Senaste mötena 
Lazio - Roma 15/1 21 3-0
Roma - Lazio 26/1 20 1-1
Lazio - Roma 1/9 19 1-1
Lazio - Roma 2/3 19 3-0
Roma - Lazio 29/9 18 3-1

Historiken
191 matcher
54 Lazio-segrar
66 oavgjorda
71 Roma-segrar

196 Lazio-mål
239 Roma-mål
Mesta målskyttar: Francesco Totti, Dino Da Costa - Bägge på elva mål. 

Roma-redaktionen spår matchen: 
Kanske naiva, kanske lite väl optimistiska men jag vill tro att spelarna får upp derbyflåset. Lyckas hålla hyfsat tätt mot Immobile och Co (den förstnämnde som varit en aning formsvag på sistone) och sedan att Dzeko får kröna sitt sista derby med två mål. Vi vinner med 2-1! 

Till sist! Det är bara hoppas för allt vad det går att detta är det sista publikfria derby vi får se på ett bra tag. Snart är curvorna fyllda igen. Snart vrålas Roma-Roma-Roma när vi ska besegra Lazio nästa gång! 

Erik Winell@ErikWinell2021-05-15 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?