Lagbanner
Stadio Comunale Luigi Ferraris, 2021-11-21 20:45

Genoa - Roma
0 - 2

Genoa 0-2 Roma

Genoa 0-2 Roma

Roma är tillbaka på vinnarspåret igen. Två mål av 18-åriga Felix Afena-Gyan gav Giallorossi 3 poäng på Stadio Luigi Ferraris.

Trots att Roma missade flera nyckelspelare så stod Roma för en av sina bästa insatser denna säsong då man dominerade Genoa hela matchen. Redan efter 15 minuter rasslade nätet i Genoas mål, målet blev dock bortdömt på grund av hands på Abraham i situationen innan. Roma fortsätter att anfalla men Genoa gör det tufft för Roma och har många spelare bakom bollen. Enda gången Roma lyckas med en kontring är då El Shaarawy kommer loss på kanten och kommer i ett två mot en läge med Shomurodov. ‘’Il Faraone’’ misslyckas med första passningen men den studsar tillbaka till honom och han hittar Shomurodov som skjuter över i bara strumplästerna. Det såg länge ut att blir ett stor antiklimax för Roma som trycker på för ett ledningsmål men inte kommer till några jättelägen. Mourinho sa efter matchen att tanken på att inte få med sig tre poäng efter en sådan dominerande insats hade varit frustrerande, speciellt då flera av våra konkurrenter om de sista Champions League platserna också tog tre poäng denna omgång. Med kvarten kvar gjorde Mourinho sitt första byte. De flesta både trodde och hoppades att det skulle vara Zaniolo som skulle bli inbytt. Det blev istället 18-åriga Felix Afena-Gyan som kom in. Det tog bara sex minuter innan Mkhitaryan driver igenom Genoa mittfältet och serverar Afena-Gyan som bara kan placera in bollen i bortre hörnet med en enkel bredsida. Det syntes verkligen hur mycket det målet betydde, inte bara för målskytten, utan hela laget som sprang ned till Roma bänken och firade med Mourinho. Sedan på tilläggstid så kunde samma Afena-Gyan sätta spiken i kistan genom ett riktigt drömmål i sista minuten. Välbehövliga 3 poäng för Roma som har haft en minst sagt tuff period sedan början av Oktober. 


Mourinho får lite andrum efter en tuff period.



Utropstecken:
Jag ska definitivt inte påstå att jag såg direkt att Afena-Gyan var en diamant efter en halvtimme mot Cagliari. Däremot såg man direkt att han är något annorlunda jämfört med de offensiva spelare som annars finns i truppen. El Shaarawy och Perez lever väldigt mycket på sin speed och teknik men har stora brister i flera andra områden. Zaniolo och Mkhitaryan är spelare som vill anfalla mot backlinjen med bollen och inte springa så mycket i djupled. Visst, en Zaniolo i form är inte bara Romas bästa spelare utan kanske även Serie As bästa spelare. Men han är väldigt långt ifrån den formen. Afena-Gyan har den ungdomliga entusiasmen och kaxigheten som man såg i Zaniolo för några år sedan när han slog igenom. Mourinho beskrev honom såhär. ‘’Jag var imponerad av hans beslutsamhet framför mål. Tekniskt är han inget fenomen, men han är dödlig framför målet.’’ Moutinho som hade lovat att köpa nya, dyra skor till honom om han gjorde mål. ‘’Imorgon bitti ska jag köpa nya skor till honom, sedan på eftermiddagen spelar Primaveran och tyvärr för Mr. De Rossi kommer inte Felix spela med dom.’’

Frågetecken:
Roma ligger på 5:e plats i Serie A nu, 10 poäng bakom serieledarna Napoli och Milan. Om man kollar på förväntade poäng tagna hittills denna säsong så borde Roma leda Serie A. Vi har även högst Xg i hela Serie A. Precis som det rättfärdigar Mourinho så är det ett stort minus till vårt anfall i allmänhet men kanske Tammy Abraham i synnerhet. Med 12 matcher spelade står han på tre gjorda mål. Det är kanske en tredjedel av vad han borde stå på vid den här tiden. Han ser enormt frustrerad ut och lyckas väldigt lite med det han försöker med. Mycket gester mot lagkamrater när han inte får bollen och det syns att han är desperat för några mål. Visst, tålamod och så vidare, men snart måste det lossna om Roma ska komma topp 4 iår.


Spelarbetyg (1-10)

Patricio 6 - En räddning på hela matchen, men en nolla är en nolla.
Mancini 6 - Solid defensivt, konstant offensivt hot på fasta situationer.
Kumbulla 6 - Hade bra koll på Pandev, testades knappt.
Ibanez 6.5 - Verkar funka bättre i en 3-backslinje, bidrar fint offensivt.
Karsdorp 7 - Gör sin bästa match för säsongen, borde ha något assist efter alla fina inlägg.
Veretout 6.5 - En dammsugare på mitten, onödigt gult som gör att han är avstängd mot Torino.
Pellegrini 6 - Vill mycket men saknade det sista lilla i offensiv tredjedel.
Mkhitaryan 8 - Inte bara hans bästa match för säsongen, hans första bra insats iår. Nästan så man glömt vilken kvalitet som finns där från förra säsongen.
El Shaarawy 6 - Spelar som man förväntar sig att han ska göra, utmana, testa skott och löpa mycket.
Shomurodov 5 - Missar ett läge som ska vara mål, har tur att det inte kostar oss segern. Utbytt 75 ‘Afena-Gyan 9 - Fenomenal, en stjärna är född.
Abraham 5.5 - Besvikelse, ser konstant frustrerad ut.

Buona settimana e grazie Roma.

Robin Jenelius@RobinJenelius2021-11-22 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?