Genoa - Roma
1 - 3

Genoa - Roma 1 - 3, Mkhitaryan med ett hattrick!

Med några spelare borta, bl.a. Dzeko var det med lite ovisshet vi tog oss till Marassi för att möta Genoa, men med tre kliniska (nåja) avslut blev det en lugn eftermiddag.

Maran hade på förhand aviserat sin ”vanliga” julgransformation, men det såg mer ut som 4 - 4 - 2. Domare Irrati hade på förhand bestämt sig för att använda sig av den generella regelboken och inte den italienska, där man kan på teatraliska vis kan falla och då få med sig frispark. En Genoaspelare fick ett tydligt gult kort redan efter 5 minuter då han skavde av lite skinn från Karsdorps skenben. Tre minuter senare var det en eventuell straffsituation när bollen träffade armen på en hemmaförsvarare vid en bortahörna. Vi har sett att det blivit straff för mindre förseelser tidigare under säsongen. Pellegrini avancerade strax därpå framåt, men valde att spela bollen mot Mayoral i stället för den bättre löpande Karsdorp. Efter en ny hörna slog Pedro ett inlägg mot Ibanez, men vår brasse tog lite för lång tid på sig så hans skott blev bortryckt till en ny hörna. Då hade halvleken varit igång i tio minuter och hemmalaget hade knappt passerat mittlinjen. Pellegrini drog på ett hårt distansskott centralt över målet och samtidigt ute på vår vänstersida hände det som inte fick hända, nämligen att Spinazzola signalerade för byte. Inte bra, men landslagsuppehållet kunde inte komma mer lämpligt än nu. Bruno Peres ersatte med ett rakt byte, men det var precis som om Genoa vaknade till och fick till några vettiga anfall, eller kanske rättare sagt, den fick lite bollinnehav mot inget jämfört med inledningen av matchen. Pellegrini försökte sig på en djupledsboll, men Criscito bröt, dock inte bättre än att bollen landade hos Mkhitaryan precis utanför straffområdet. Armeniern drev snyggt förbi en back och drog på ett hårt vänsterskott som Perin mycket snyggt tippade i undersidan av ribban och ut. Domare Irrati fortsatte att tillåta närkamper som man sannerligen inte är van vid från Serie A, men det blev ett trevligt flyt i matchen och inte massor av frisparkar och neddraget tempo. Planen var inte i bästa skick precis, både högt gräs och stora tovor borta. Lägg till att det var synnerligen halt för de flesta av spelarna. Bruno Peres var synnerligen målsugen ett tag och vek in i banan och sköt lika förutseende som när man leker kurragömma med en fyraåring som gömmer sig på samma ställe varje gång. Chris Smalling var sjukt överlägsen vår tidigare ungdomsstjärna Scamacca och dominerade kungligt. För omväxling skull slog Bruno Peres ett inlägg, ett inlägg som letade sig igenom hela straffområdet till Karsdorp som efter en skottfint (som tog för lång tid) och sköt sen i blocket av täckande backar. Ännu en hörna till Roma slogs av Pellegrini, men den blev ofarlig och Mkhitaryan passade till Veretout som fick en rejäl felträff. Irrati lade till en minut på den första halvleken och med sekunder kvar av tilläggstiden lunkade Veretout sävligt ut och klockan passerade minuten, men hörnan fick slås. Mkhitaryan stod lika fri som bara Bullen i Buster kunde göra inne i målgården och med bollen på pannan så var det 0 - 1 på resultattavlan. Mer hände inte i den första halvleken och man får skriva att det var en synnerligen rättvis ledning. Hade det varit ishockey hade det räckt att spola hemmalagets planhalva.

Inga byten i paus för oss och inledningsvis startade vi den andra halvleken med fortsatt offensivt spel. Efter samarbete mellan Veretout och Mkhitaryan frispelades Bruno Peres, men hans vänsterskott var skämmigt svagt i fritt läge. Med lite för mycket självförtroende gick vi bort oss strax därpå och Scamacca kunde frispela Marco Pjaca efter att Smalling upphävt offsiden. Kroaten gjorde inget misstag och kunde enkelt passera Pau Lopez med ett markskott lite trängd av Ibanez. Genoa ville mer och flyttade fram sina ställningar och hade väl så mycket boll som oss den därpå följande tiominutersperioden. Med timmen spelad kom så Fonsecas drag, ett till synes märkligt sådant då Majoral som vår va enda riktiga anfallare för dagen. Christante gick in och därmed flyttade Pellegrini uppett steg och Likaså gjorde Mkhitaryan, som alltså skulle spela anfallare. Så blev det nu inte riktigt utan armeniern kom mer som en ”falsk nia” (hatar det uttrycket) och med tanke på Genoas långt ifrån snabba backlinje blev det synnerligen lyckat då de föll extremt tidigt och lämnade hav för Mkhitaryan att husera i. Efter nytt samarbete denna gång mellan Christante, Mkhitaryan och Veretout fick Bruno Peres återigen ett fint skottläge, men tyvärr med samma utdelning som förut, noll och ingenting. Vissa spelare i Roma har tydliga brister i sitt passning/mottagningsspel och sätter allt som oftast sina egna medspelare i skiten. Precis när jag funderade på hur vi nu skulle få in bollen slog Mancini en långboll mot Bruno Peres i djupet. Brassen täckte bort backen och slog sen en klassframspelning med yttersidan till en frilöpande Mkhitaryan som enkelt placerade in bortaledningen med bredsidan. Genoa var i detta skede av matchen att tvingade att gå framåt, men det var våra spelare som valde fel passningsalternativ när kontringslägena öppnar sig. Pellegrini gjorde däremot inget fel när han serverade bollen på silverfat till en i djupled perfekt löpande Christante. Tyvärr lämnade hans totalt misslyckade skottavslutning allt övrigt att önska. Matchen skulle varit död nu, men samtidigt satt an inte särskilt orolig då hemmalaget var väldigt tandlöst. Maran satsade nu på att sätta in våra gamla spelare Luca Pellegrini och Mattis Desto. Destro som skaffat sig långt hår och en betydligt smalare midja är som vi alla vet ett hot och rätt boll kommer. Ett skott drog han på, men det blev enkelt för Pau Lopez att fånga. Pau Lopez, som av någon anledning stod i dagens match agerade osäkert i flera situationer, bland annat vid ett tillbakaspel som han skickade i stort sett rakt upp i luften. Likaså envisades han med att spela ut bollen till backarna trots att underlaget spelade de felvända spelarna ett spratt. Med fem ordinarie minuter kvar av matchen vann Pellegrini en närkamp, spelade till Pedro som i sin tur slog ett lågt inlägg som Mkhitaryan bombade in på volley från straffområdesgränsen utan chans för Perin. Klass, faktiskt världsklass på Mkhitaryan prestationer denna eftermiddag och man skänker en tacksamhetens tanke till Arsenal som skänkte honom gratis till oss i somras. Armeniern gjorde tre mål, hade en boll i ribban och var tillsammans med Pedro som ettriga illrar och stressade genoabackarna. Ibanez fick likt Ikaross lite väl mycket hybris och testade en snurrfint vid eget straffområde. Det gick så klart inte hem, men det var inte hela världen. Ska man bli en världsback så ska man dock aldrig bjuda på något oavsett vad det står, hur mycket det är kvar eller vem man möter. Villar fick några minuter när han bör av Pellegrini och Destro fick in en boll i nätet, men blev korrekt avvinkad för offside.

Hatten av för Mister Fonseca som vågade byta ut Mayoral och i och med det bytet blev våra anfall mycket mer spetsiga. Spanjoren får försöka anpassa sig till vårt spel, men även till Serie A. Resultatet var väldigt rättvist, men detta Genoa har en jobbig säsong framför sig. Det kan t.o.m. bli en strid för att förnya sitt Serie A-kontrakt.