Lagbanner
Grazie Piero Gratton – Om skapandet av ett ikoniskt klubbemblem
Bland Roma-fansen möttes "Lupetton" först av en viss skepsis. Därefter har det mynnat ut i en fin kärlekshistoria.

Grazie Piero Gratton – Om skapandet av ett ikoniskt klubbemblem

”Lupetton”, den lilla vargen som ofta skymtas kring Roma har en central betydelse i klubbens historia och för klubbens supportrar. I veckan gick designern bakom denna ikoniska logga ur tiden.

Den kantiga vargen med det spetsiga ögat. Ofta framför ett rött och gult färgspektrum var och är en stor del i AS Romas kliv in i den moderna fotbollen. Med Grattons ”Luppetto” i spetsen blev Roma, under det sena 1970-talet, en klubb som nådde långt bortom Roms piazzor.

Piero Gratton, mannen bakom den ikoniska loggan, hade tidigare designat Rai:s loggor men fick först1974 uppdraget att rita layouten på Romas biljetter. Gratton gjorde det med den äran och skapade också den första grafiska layouten med AS skrivet i gult och rött, Roma skrivet i helt svart. Detta blev ett litet smakprov på vad Gratton skulle åstadkomma åt den gulröda huvudstadsklubben, en litet steg på vägen mot en ny grafisk identitet. Mer om det senare…

Roma hade under tidigt 70-tal haft ett par tuffa säsonger där klubben aldrig var riktigt nära att bita i topplagens svansar. Dåvarande president Gateano Anzalone tröttnade till slut på detta ”Rometta” (”lilla Roma”) och ville göra klubben stor igen. En del i detta var att ta inspiration från amerikansk idrott. Därigenom byggdes en modern träningsanläggning (Trigoria) och man satte även upp en egen Mega-Store. Den första i sitt slag när det kommer till Roma.

Med det så behövde även klubben tänka på att lagets matchtröjor skulle kunna säljas till fans, och där kom Gratton in på piazzan igen. Det krävdes en ny modern logga som andades Roma och som kunde tilltala fotbollssupportrarna. En svårare balansgång än man först kan tro. 

Gratton fick uppdraget och tog inspiration från Romas vargmamma, men siktade mot en enklare stil än den på klubbloggan och stadsmärket, och på det viset föddes också ”Lupetton”. En ”Lupetto” som tog en central plats på den nya loggan vilken avtecknades sommaren 1978.

”Lupetton” möttes dock av viss skepsis bland Roma-fansen, något som gjorde att Roma-ledningen fick skriva en ledare i Il Messagero för att försvara detta. Såhär försvarade sig klubbledningen i den italienska dagstidningen då:
”Det är såhär jag föds, som sonen till vargmamman… Jag lovar, från botten av mitt hjärta, att jag inte är något obskyrt i förhålllande till vårt arv, det från vår mor, jag är bara yngre. Ge mig tid så kommer jag förtjäna er uppskattning”.

 


”Lupetton” gjorde sin första match på de nya matchställen från Pouchain kring julen 1978. Direkt blev det en seger, med 1-0, hemma mot storklubben Juventus. En seger som visade att Roma var redo att ta upp kampen med de stora från norr, inte bara på planen. En seger som, ihop med de "glass-lika" matchställen i rött och gult gjorde att Roma-fansen mer och mer började älska den lilla vargen. 

”Lupetton” är idag inte den logga som främst syns på Romas tröjor, men är närvarande i en betydande del av klubbens kläder, kommunikation och inte minst bland fansen. Dock ryktas det om att ”Lupetton” kan göra comeback lagom till nästa säsong. Som en hyllning till 70-/80-talet och som en hyllning till Gratton. Gratton, en av Italiens största designers genom tiderna, även bakom loggor till RAI, EM -80, VM -90, Bari

3:e april 2020 gick alltså pappan till ”Lupetton” vidare. ”Lupetton” och Grattons minne kommer dock leva kvar länge bland världens Roma-supportrar.

En kort minnestext från AS Roma:
Idag är en dag av sorg för alla Romanisti. Piero Gratton, pappa till ”Lupetton” och författare till en betydande del av Romas historia och Romas identitet, har lämnat oss. Piero kommer för alltid ha en speciell plats i alla våra hjärtan.
 
Källor: Il Romanista, Il Corriere Dello Sport, ASRoma.com, Chiesa Di Totti, Wikipedia

Erik W@ErikWinell2020-04-05 09:15:00
Author

Fler artiklar om Roma